Dagstur med miljöfokus.

23:56

Det blev en liten utflykt igår. Det är ju ändå semester. Den gick, så att säga, i någon form av miljötema. Vi åkte till Nordens Ark och tittade på djur, många av dem mer eller mindre hotade. I bilen på väg upp passade vi på att lyssna på ett tidigare program av sommar i P1 som vi missat. Det var Johan Rockström – professor i miljövetenskap, och Sveriges miljömäktigaste person två år i rad – som pratade om hur vi håller på att förstöra jordklotet. Väldigt skrämmande, men intressant lyssning. Så efter en och en halv timmas föreläsning om hur illa det ligger till med vår värld (men också vad vi kan göra tillsammans för att förändra), gick vi alltså in i parken och tittade på hotade djurarter. Hepp.

Jag måste säga att parken var en positiv överraskning. Kanske var mina förväntningar lite lågt ställda, för jag hade hört från flera håll att djuren är så svåra att se. Om det beror på att de är skygga eller att de har rejält tilltagna hägn vet jag inte, men det senare är ju i så fall bara positivt. Hur som helst så håller jag inte alls med. Jag tycker att vi såg alla djur väldigt bra, kanske med undantag för lodjuren och någon vildkatt som låg och tryckte väl skyddade någonstans. Så jag är jättenöjd. Och framför allt, killarna var väldigt nöjda.

Några fastnade i min kamera. Och som vanligt blir bilderna finare om ni klickar på dem.

Mindre panda [Ailurus fulgens]. Supersöta små klättrare.

Varg [Canis Lupus]. Här hör vargen en fyrhjuling på avstånd. Kan det vara käk på gång?

Härfågel [Upupa epops]

Fjälluggla [Bubo scanidacus] Som Harry Potters Hedvig (som måste vara en hane btw).
Amurleopard [Panthera pardus orientalis] En pampig rackare. Vi fick ögonkontakt ett kort ögonblick.

Amurtiger [Panthera tigris altaica] Tigern fick ungar i slutet av april. De låg och sov hos sin mamma i en stenkoja, men plötsligt satte sig en upp och tittade rakt på mig i ett par sekunder innan den la sig gott till rätta igen.

Manvarg [Chrysocyon brachyurus] Ser mer ut som en långbent räv än en varg om du frågar mig.

Lappuggla [Strix nebulosa]. En pampig pjäs med coolt latinnamn.

Utter [Lutra lutra].

Abbefamiljen [Abbus mater, Abbus abbus och Abbus frater]
Sisel [Spermophilus citellus]. Roliga små gynnare att titta på. Påminner lite om Piff och Puff.

6 kommentarer

 1. Väldigt fina bilder! /MalinVbg

  SvaraRadera
 2. Som vanligt fantastiskt foto!
  Jag köpte nytt objektiv till min canon förra veckan, inspirerad av att du för några år sedan skrev om hur viktigt det är med bra "gluggar". Och jag är mycket nöjd! Det är inte kameran som tar bilderna, det gör fotografen, men bra objektiv gör det så mycket roligare :-)

  SvaraRadera
 3. Hade ingen aning om att Nordens Ark har tigrar och leoparder m.m. Trodde det enbart var nordiska djur....
  Skall ta mig dit snarast. Härliga foton! Tack, Abbus Pater! ;-)
  /Christina H

  SvaraRadera
 4. Så fina foton. Jag skulle vilja ta mina barn dit. Det hade nog blivit en minnesvärd dag för oss alla.
  Ha en fin dag.

  SvaraRadera
 5. Så fina foton. Jag skulle vilja ta mina barn dit. Det hade nog blivit en minnesvärd dag för oss alla.
  Ha en fin dag.

  SvaraRadera
 6. Du är en helt fantastik fotograf. Annelie i kalmar

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.