Första hjälpen och grill.

23:30

Idag har vi fokuserat på första hjälpen. Vi hade två föreläsare från Röda Korset här som har berättat och kört workshops med oss föräldrar. Otroligt nyttigt på alla sätt och vis.

Förmiddagen handlade om psykologisk första hjälpen. Björn Strand – som bland annat var med i Thailand 2004 och gav psykologisk första hjälpen till dem som drabbades av Tsunamin – lärde oss att  känna igen och hantera de psykologiska reaktioner som man kan mötas av när någon råkar ut för en svår händelse. Det var väldigt intressant. Och det känns som att även om vi bara snuddade vid ämnet under några timmar tror jag att vi åtminstone är lite bättre rustade och har lite bättre beredskap och handlingskraft i mötet med människor i kris nu, än vi var innan.

Efter lunch var det Agneta Bodin Strands tur att ta tag i våra kunskaper i Första hjälpen/HLR och då i synnerhet med inriktning på barn. De flesta av oss hade kommit i kontakt med HLR någon gång tidigare, men som jag ser det kan man nog inte gå en sån kurs för många gånger. Ju mer man övar desto mer redo är man den dagen något händer. Om jag fick önska så skulle alla människor ha gått utbildning i hjärt- och lungräddning. Det vore skönt att veta att om jag själv ramlar ihop någonstans så finns det folk runt om kring som vet hur de ska syresätta blodet och pumpa runt det i min kropp tills räddningstjänsten kommer och kan ta över.

Det är ganska tunga ämnen för oss allihop som vi håller på med på dagarna. Den psykologiska biten på förmiddagen idag rev av en del gamla känsloplåster och åtminstone jag satt många stunder med både tårar i ögonen och klumpar i halsen. Men blandat med det så blir det väldigt många skratt. Jag ser det som ett tecken på att vi alla förstår varandra och hittar många beröringspunkter som gör att det känns lätt att umgås.

Det var planerat för grillmiddag idag, och det såg i ärlighetens namn ganska dystert ut ett tag när regnet vräkte ner. Men skam den som ger sig, vi lyckades klämma in det mellan två skurar.Killarna spelar Minecraft med Abbes nya idol Veronica.


Alice och Emma.Liten pianokonsert.

2 kommentarer

 1. Vill tipsa om appen Rädda hjärtat. Jag har den nerladdad på min telefon. Även om jag regelbundet tränar hjärt-lungräddning vet jag inte hur jag skulle reagera om det verkligen händer på riktigt i min närhet. Det känns tryggt att ha med sig instruktionerna nära till hands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det är en väldigt bra app. Abbemamman hade fått tips om den på en HLR-utbildning med jobbet, så jag hade koll på den. Men som sagt, mycket bra. Och där finns ju även en kartfunktion där du hittar närmaste hjärtstartare.

   Radera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.