April april din dumme fan.

23:45

Jag är dålig på att vara osams. Min grundinställning är någonstans att konflikter inte löser några problem, utan att det är bättre att försöka lyssna ordentligt och se på saker och ting från olika håll. Om jag kan förstå hur andra tänker kanske det är lättare för mig att få dem att förstå hur jag tänker. Och då blir det enklare att mötas. Typ.

Men ibland tycker jag faktiskt att det där är en brist hos mig. Det är inte bra att vara konflikträdd heller. Då finns det en stor risk att man sopar under mattan istället för att ta tag i saker och ting. Jag kanske måste ta tag i det där.

Det finns ett lysande undantag. Min närmaste granne. Ni som läst bloggen ett tag vet varför, men jag ska göra en kort sammanfattning för er andra.

Vi ville bygga ut vårt hus för att få bättre plats nu när barnen blir större och för att få bort en jättebrant trappa. Grannen i fråga bor högt ovanför oss, vi snackar alltså om att deras källarfönster ligger i höjd med vår taknock så de ser med god marginal sjön en kilometer bort, över vårt hus. Vår utbyggnad skulle inte bli högre, huset skulle bara förlängas lite och grannens utsikt påverkas alltså inte av det.

Till saken hör att kommunen ligger rejält efter med detaljplanen där vi bor. Den skulle ha ändrats för 25 år sedan och vi skulle bryta mot den när det gällde byggarean på vårt hus. Men eftersom kommunen vet att de ligger efter och vilka planer de har framåt, så har i princip samtliga hus i området fått okej på att bryta mot planen. Det krävs dock att grannarna skriver på, och där har vi problemet.

Alla skrev på utom "The Granne". Vi skickade in bygglovet ändå, kommunen tyckte inte att vi störde grannens utsikt och beviljade bygglovet. Vi var glada. Grannen överklagade. Vi svarade. Grannen överklagade vidare. Länsstyrelsen, länsrätten och kammarrätten. Så gav vi upp. Ingen utbyggnad.

Jag uppförde mig ungefär som vanligt under början av processen, grannen måste ju få säga vad de tyckte. Men när alla människor, inklusive kommun och diverse rättsinstanser tyckte att grannen hade fel men var hänvisade till lagen pga den urgamla detaljplanen, lackade även jag ur. Nu handlade det bara om ren och skär egoism och oginhet från grannen. Alla är överens om att utsikten inte störs.

Jag har slutat hälsa på dem. Det är väldigt olikt mig. När jag möter någon av dem tittar åt ett annat håll. Jag pallar inte att se deras ansikten utan att bli arg. Deras agerande har gjort mig besviken på ett så jävla djupt plan att jag kräks åt tanken på att jag en gång varit hjälpsam och till och med lagt om deras tak.

I morse kom mannen i huset ner till oss. Han skulle berätta att de skulle ha någon bil som blockerade vägen under förmiddagen. Vi sa att vi ändå skulle åka nu så det spelade ingen roll för vår del. Han hängde kvar lite. Så sträckte han fram handen och sa att det kanske var dags att vi började hälsa på varandra igen. Det blev en pinsam tystnad. Min fru tog till orda och sa att det nog var lite sent att tänka på det nu. Tystnaden igen. Jag berättade hur fruktansvärt besvikna vi var när de överklagade och rev upp bygglovet vi fått. Igen och igen. Han svarade att det var hans medborgerliga rättighet. Jag sa att det såklart var det men att det inte var någon skyldighet bara för det. Vår utbyggnad skulle inte ha påverkat dem. Jo, vi skulle fått mer tak att titta NER på, svarade han. Och sen kom det en räcka andra totalt obegripliga argument. Lika obegripliga som deras överklaganden. Jag skulle vilja skanna in dem så ni får se, men jag är rädd att ni skulle lyncha grannarna då.

Nu ska de tack och lov flytta. Det gör ju i och för sig bara saken än mer idiotisk. De stoppar vårt bygge, men ska inte ens bo kvar. Jag sa det till honom, men då pratade han om värdet på sitt hus. Jösses.

Killarna var med tyvärr. I bilen på väg till skolan undrade storebror vad allt handlade om. Jag förklarade att vi är arga och besvikna och varför, men att jag tycker det är viktigt att han bestämmer själv vad han tycker. Jag sa till killarna att om de tycker om våra grannar så ska de fortsätta att göra det och inte bry sig om vad jag eller mamma tycker. Och om de vill prata med grannarna och hälsa på dem så ska de absolut göra det. Det är viktigt för mig att inte pådyvla dem mina dumheter. Storebror lyssnade och förstod.

Vi får väl se. Barnen gör som ju vi vuxna gör och inte som vi säger.

30 kommentarer

 1. Men herregud vilken jävla granne!!! Ursäkta språket men vilket rötägg! Jag hoppas att era kommande grannar är mer vettiga.

  SvaraRadera
 2. å FRUSTRATIONEN ni måste känna. Att inte kunna nå fram. jobbigt!

  SvaraRadera
 3. Det kanske går igenom nu då om de flyttar?

  I övrigt kan man inte skydda sina barn mot det faktum att vuxna har konflikter med andra vuxna som inte nödvändigtvis verkar vara sådär genomtänkta, eller ens logiska.

  SvaraRadera
 4. Göteborg har världens bostadsbrist. Varenda gång planer på förtätning dyker upp för att råda bot på bostadsbristen börjar omkringboende protestera. Nu planeras nybyggnation precis i närheten. Vad gör folk? Säger att nybyggena kommer försämra utsikten och därmed priserna på deras bostädsrätter. Herreminje!

  SvaraRadera
 5. Låter som om han planerat att sälja sitt hus ett bra tag och var rädd att er utbyggnad skulle sänka värdet på huset.
  Svärmor hade liknande problem. En granne anmälde att hon hade träd som störde deras utsikt ner mot älven. Hon fick välja mellan att ta ner träden eller betala böter. Så hon tog ner dem. Problemet var ju att det inte var hennes träd som störde utsikten utan en dunge träd som stod på kommunens mark. Kommunens träd står kvar, grannen har lika lite utsikt som förr och svärmors fruktträd är förvandlat till ved.
  Svärmor har också fått halva sin uppfart (på längden asfalterad av kommunen eftersom samma granne krävt det.(För att det dammar så annars).
  Detta skulle hon betala. Men de vägrade göra hela då skulle hon få betala extra. Det *roliga* är ju att för att komma in genom grinden så måste hon ändå köra på gruset. De asfalterade fel halva.

  SvaraRadera
 6. Jadu.. Jag brukar oxå försöka förstå folks agerande och sätt att se på saker. Men ibland blir man ju bara arg.

  Tror dock att grannen har nåt problem av nåt slag, för inte beter man sig sådär annars?!

  Skönt att dom ska flytta!
  Kram Nina!
  P.S. Som vanligt så klok i dina svar till era fina pojkar!

  SvaraRadera
 7. Du är verkligen en fin människa! Tänk om alla föräldrar var så kloka som du och pratade med sina barn men inte tvingar på dem sina åsikter och tråkigheter. heder åt dig!/Lisa

  SvaraRadera
 8. Jag blir så djävla förbannad på grannen. De är ju helt korkade i roten, ogina och skitdumma. Hoppas att Era nya grannar blir bättre.


  Farsan

  SvaraRadera
 9. Jag heter Claes-Göran Olofsson och jag älskar pengar, så vänligen
  Skicka valfri summa pengar till detta kontonummer 8169-5,914 844 158-8
  Efter att du skänkt pengar så besök min blogg http://www.nattstad.se/classeslillablogg2

  SvaraRadera
 10. Fy fan vad elakt. Dem har ju givetvis vetat om att dem inte skulle bo kvar hela tiden . Att fortsätta att bráka är ren elakhet och egoism.
  Fast det var bra att du fick prata med honom till sist.Dá fick du säga din mening till honom direkt.
  Hoppas att ni nu kan pábörja ett bygge!!!

  SvaraRadera
 11. Jag vet att en del skriker högt när jag säger det här, men jag kräks på ALLA som hindrar andra från att få ett drägligt boende bara för att bevaka värdet på sitt hus.

  Jag har noll och ingen förståelse för den småaktighet som så ofta präglar folks överklaganden.

  Jag är glad att han flyttar, men vi kan fortsätta det här över vårt ack så försenade melankoliska vinglas ...

  SvaraRadera
 12. Hej igen.

  Ta in en medlare någon annan granne som ni båda hyser förtroende för och sätt er hon denne granne. Där kan ni resonera i det helt befängda i att din granne ska sätta stopp för utbyggnaden. Ska han ändå sälja så är ett pågående bygg hos dig en värdehöjare. Något som säger att området är populärt att bo i och att du som granne sköter om ditt hus. Alltså precis tvärt emot det han grannen tror!

  Gör ner alla hans argument sakligt som du alltid gör och höj aldrig rösten. Visa inte din besvikelse och se till att hela förhandlingen genomsyras av att du vill lösa detta för allas bästa.

  Du kan kanske prata med en mäklare och skaffa välgrundad information om värdet på grannens hus med och utan er utbyggnad.

  Lycka till och jag är övertygad om att det lyckas.

  / Keith - ImageBlue.

  SvaraRadera
 13. Ha en trädgårdsfest på visnngsdagen av grannens hus vet jag. Bjud in en MC-klubb, en transarförening och den lokala SM-gayklubben. Ha ett trashmetalband som underhållning. Låt zigenare tälta i trådgården. Hälsa på alla spekulanter med ett glatt Allah akbahr och klä frugan i burkha. Själv går du naken. Bjud på surströmming och stark curry.

  SvaraRadera
 14. Nu verkar det här ha pågått ett tag, men annars kunde man ju tänka sig att han var rädd för en pågående ombyggnad på granntomten just för att han skulle sälja. De blivande köparna vet ju inte om ombyggnaden kommer påverka utsikten eller ej. (De kan fråga mäklaren men ärligt talat, kan man lita på mäklare rent allmänt?)Med detta säger jag inte att han har rätt, men det kan vara en förklaring till hans beteende.

  SvaraRadera
 15. I dagens moderata samhälle finns ingen förståelse för andras behov eller önskningar.

  SvaraRadera
 16. Snyggt vädrat i alla fall. Nu fick grannen berätta hur han tänkt och framstod som den inskränkte, småaktige människan han verkligen är.
  Visst får ni bättre grannar, och självklart går bygglovet igenom, speciellt som du tar kontakt med den nya grannen relativt snabbt, då han fortfarande är intresserad av att stå på god fot med sina nya grannar :) Det här löser sig ska ni se, ni kommer att kunna bygga bort trappeländet!

  SvaraRadera
 17. Vi har en liknande situation, kring en balkong. Barnen förstår inte riktigt problemet - vi är ju fyra och grannen bara två, så i ren majoritet bör vi kunna bygga vår balkong, med beviljat bygglov. Jag gillar barns enkla lösningar!

  Det är tröttsamt med personer som inte mår bra och har för mycket tid så att de driver "icke-frågor" till Länsstyrelsen.

  Hoppas att det löser sig, så att ni får både större hus och sommarhus.

  @lovemetender: LOL ;-) God idé, fast skulle det vara något fel på att göra/vara det du exemplifierade. Eller flörtar du med människors fördommar?!?...

  SvaraRadera
 18. Så underbart skönt att bli av med eländet till grannar!

  Nu kommer det säkert att bli som ni vill, för om de inte säljer till sin egen familj så får man hoppas att de inte förpestar de nya också. Rimligen vill heller inte de nya stöta sig med de nya grannarna direkt heller - så gör er framstöt direkt *s*. Så. Klart.

  Fast, jag måste säga att jag tilltalas enormt av lovemetenders förslag, hahahaha!!!

  Det hedrar er också att inte försöka pådyvla barnen er inställning, men samtidigt så hade jag aldrig själv klarat det.

  SvaraRadera
 19. Jag förstår precis problemet. Plan- och bygglagen har en del brister, och trots att den blir helt ny om en månad (träder ikraft 2 maj) så kvarstår en del som de inte har fixat, tyvärr. Jag jobbar själv delvis med bygglov och liknande, och kan säga att jag känner igen mig i programet Grannfejden. Vi ser sidor av folk som är helt förbluffande i sin småaktighet. Som tjänsteman måste man också hela tiden se upp så att problemet man får på sitt bord är ett "riktigt" problem och inte bara en grannfejd som handlar om något helt annat. Vi har t o m frågat en jurist om man kan avfärda klagomål och anmälningar från kända rättshaverister istället för att ta upp skattebetalarnas pengar med icke-problem, men det får man inte. Även om nio klagomål visat sig vara obefogade så kan rättshaveristen ha rätt den tionde gången. Så vi biter ihop och utreder, även knäppgökar har rätt till en rättssäker behandling.

  Hoppas ni får nya, jättetrevliga grannar. Vem vill inte bo bredvid Sveriges mest läsvärda bloggare? Det borde vara värdehöjande om något!

  SvaraRadera
 20. Ja, jösses du!!! Men, som man sår får man skörda heter det. Om det nu är någon tröst...

  SvaraRadera
 21. Håller tummarna att dom nya grannarna är snällare! :D Trevlig helg :-)

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 23. Jisses vilket hemskt hus!!! :-O

  Grannen skulle ju få ut betydligt mer stålar för sitt hus om de lagt tid på att se över "ytskiktet" än genom att bråka med er!

  Hoppas ni får bättre grannar, men det borde ju vara lätt med tanke på de nuvarande...

  SvaraRadera
 24. Min föräldrar har två grannpar som bråkat om en utbyggnad hur länge som helst. Den ena grannen vill bygga ut medan den andra sätter sig på tvären eftersom det skulle sänka värdet på hans hus. Att kåken är fallfärdig har inte med saken att göra...

  Nåväl, efter tio års bråkande flyttade grannen som ville bygga ut. Samtidigt köpte kommunen den tomma mark som stod på andra sidan bråkgrannens hus. Nu har han ett jättehus strax utanför uteplatsen. Skratta bäst som skratta sist liksom!

  SvaraRadera
 25. Söndagsnöje 10 April kl. 12-12.45:

  Skall vi gå på visning?
  Ingen anmälan krävs.

  The more the merrier!;-)

  Intresserade kan hyfsat enkelt leta fram huset....

  SvaraRadera
 26. Man blir ju vansinnig för mindre. GRATTIS till att de flyttar, HOPPAS att de nya grannarna är vettigare! Förbövelen!

  SvaraRadera
 27. ...kan vi inte bara komma överens om- ett gäng av oss bloggläsare- att vi dyker upp på visningen?

  Förslag på kommentarer medans vi tittar;

  "nej, fy, vilken konstig lukt", "den här lukten känner jag igen, precis så luktade det hos svärmor, de fick bryta upp väggen och det visade sig att hela huset var genomruttet", "huuuääääähhh", "japp, mögel, då går vi igen då"

  med händerna utsträckta framför sig: "jag känner en.... närvaro... en oro... här finns en ande som inte har kommit till ro"

  osv, osv. Lovemetender hade ju annars bra förslag.

  Allvarligt talat, när man möter sådana där blåidioter, så brukar jag försöka tänka att hur jobbigt det än är att leva med dem, så är det jobbigare för dem att leva med sig själva. Grannen kan inte må så bra.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.