Läslust.

22:58

Vi läser bok för varandra på kvällen, storebror och jag. Efter kissning och borstning hoppar han i sin pyjamas och kryper ner i sängen. Jag bullar upp med kuddar, hämtar mina läsglasögon och klättrar upp bredvid honom. Storebror får börja.

Han slår upp sidan i "Fasornas port" där vi la bokmärket igår kväll och börjar läsa. Jag kikar över hans huvud och följer med i texten, någon gång emellanåt får jag be honom stanna upp och läsa igen om han läst fel, men det händer allt mer sällan. Hans ord – vissa långsamt bokstaverade, andra ledigt flytande – kittlar längs min ryggrad. Det är något som gör de här stunderna oslagbara, något som ger mig behagliga rysningar. Jag vet bara inte vad.

När storebror har tränat några sidor läsning i sin bok är det min tur. Min tur att läsa och hans tur att lyssna. Han lägger undan "Fasornas port" och plockar fram "Harry Potter och den flammande bägaren" till mig. Så kryper han längre ner under täcket, lägger armen runt mig och väntar på att jag ska ta honom till Hogwarts och en värld av Quidditch, trollkarlar och häxor.

Och oss emellan, jag längtar redan till läggdags i morgon.

13 kommentarer

 1. Mysigt och fin egentid med sonen.

  SvaraRadera
 2. Visst är det mysigt?

  Här varvar vi Harry Potter med läsläxan (Den magiska kulan) och Morfar sjörövare.

  Även om det är fjärde gången jag läser serien måste jag säga att den fortfarande håller. Det är fascinerande att så många detaljer och händelser i de olika böckerna har betydelse längre fram.

  SvaraRadera
 3. Kvällsstunderna med bokläsning o/e pappas sagoberättande är fortfarande något som jag minns med värme. Det gav en trygghet som betyder mycket än idag...måååååånga år senare.
  /Cata

  SvaraRadera
 4. Åh fy vad mysigt. Längtar tills jag har barn som kan uppskatta Harry Potter. Och högläsning i allmänhet!

  SvaraRadera
 5. Åååh, vad mysigt! Jag och dottern gör också så ibland - men vi varvar samma bok :-).

  Kan rekommendera "Stora boken om Sandvargen" som kapitelbok för båda pojkarna, både dottern (för några år sedan) och sönerna som är lika gamla som Abbe har älskat den! Lite filosofi för barn och en del mysiga saker att reflektera över ibland, tillsammans. Jag älskar den faktiskt också. :-)

  SvaraRadera
 6. Så himla fint! Jag älskade när min mamma brukade läsa för mig när jag var liten. Vi hade båt som vi var ute med på somrarna, så då fick jag och min storebror tillsammans välja böcker som hon läste högt för oss. Det är en av de saker jag ser mest fram emot den dag jag själv får barn, att kunna läsa godnattsagor för dem tills de är så stora att vi inte längre får plats båda i sängen.

  SvaraRadera
 7. Det är en fantastisk stund på dygnet. Jag har börjat berätta egna sagor för min treåring och han bara älskar det. Han väljer vad de ska handla om och jag berättar. Problemet är bara när han vill höra samma saga igen några kvällar senare. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg dem. Men då brukar han hjälpa till.

  SvaraRadera
 8. Hej
  Nu har jag läst din blog från start och det tog några dagar (veckor) pust. Men du skriver jätte bra och jag blir så berörd över er historia.

  Heja Abbe och hans storebror, tycker dom verkar mycket begåvade och duktiga =)

  SvaraRadera
 9. Läs min blogg om depression och hjälp mig öka medvetenheten som denna folksjukdom. Kunskap behövs!

  http://endepression.blogspot.com/

  SvaraRadera
 10. Att mina föräldrar läste för mig och mina syskon sådär när vi var mindre har gjort att jag idag (21 år gammal) har slukat böcker sedan jag klarade att läsa en hel bok själv. Att läsa innan man ska sova tycker jag får kroppen och huvudet att varva ner och man somnar mycket lättare på något vis. Fantasin och "huvudfilm" slår TV med stormsteg och jag kommer definitivt att göra samma fina sak för mina barn i framtiden och introducera dem i böckernas oändliga värld :)

  Tilda

  SvaraRadera
 11. Jag förstår den där känslan precis. Det är en fantastisk upplevelse att få vara med när de själva hittar nyckeln till böckernas underbara värld.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.