Abbes skyddshelgon.

21:08

Abbe har fått sin första lilla läxa i förskoleklassen. Han ska berätta varför han fick sitt namn och vad det betyder.

Första frågan är lite tricky. Varför fick Abbe sitt namn egentligen? Det blev liksom bara så, när vi panikslagna var på väg mot Drottning Silvias barnsjukhus dit de kört honom i ambulans ett drygt dygn efter att han kommit till världen via ett akut kejsarsnitt. Vi kom efter i vår bil och insåg att han behövde ett namn. Läs mer om det i bloggens allra första inlägg.

Andra frågan var ju bara att googla. Eftersom Abbe ursprungligen är ett smeknamn (dock ej för vår Abbe) blir betydelsen av namnet densamma som något av originalnamnen. T ex Albert eller Albin. Med andra ord ljus, glänsande, vit, den ljuse eller något åt det hållet.

Men vi hittade något som fick oss att sätta eftermiddagskaffet i halsen. Det visar sig att när man tittar på namnhistoriken så fanns där en fransk helgonbiskop som levde på 500-talet och bar namnet Albin. Och han, mina vänner, han är de sjuka barnens skyddspatron.

Känn på den.

10 kommentarer

 1. Ja jäklar, det finns visst en mening med precis allt. Ett släng av ödet kanske?

  SvaraRadera
 2. Oj. Så var det med det, alltså. Inte så mycket slumpen alls. Häftigt.

  SvaraRadera
 3. Men, så fint. Det blir något för Abbe att berätta i skolan!

  SvaraRadera
 4. Där fick man allt en lätt rysning längs ryggraden!

  SvaraRadera
 5. Det var meningen, och vad häftigt att ni fick reda på det. Känner också en lätt rysning längst ryggraden. Väldigt fint, och verkligen något för Abbe att berätta i skolan:-)

  SvaraRadera
 6. Wow! Coolt! Vår Abbes namnhistoria började med att vi läste namnsdagarna i almanackan o maken gillade Ebbe. Jag kollade betydelsen av det o där står: argsint vildsvin. Äähm Nej tack, men då kom vi på att Abbe var fint o bakom vår Abbes namn tänker vi oss Abraham - far till många.

  SvaraRadera
 7. Japp, rysningar, helt klart :) När jag låg inlagd med våran första (prematur)i magen så drömde jag att han hette Amadeus. "men det kan han väl inte heta?" Men sen när han var ute och det gått ett par dagar så fanns det inget alternativ, inget annat passade. När jag senare kollade upp det så betyder det " den som älskar Gud". Och det kunde han behöva, den lilla kråkan. :)

  SvaraRadera
 8. Det var säkert meningen ett mycket passande namn
  Annelie

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.