Vår dag.

08:17

För tolv år sedan träffade jag en tjej. Det var i Skagen, det var kristi himmelfärdshelg och det var i början av juni precis som nu. Jag hade sett henne tidigare ett par gånger, på after work på en av stans krogar. Hon var kompis till några vänner jag lärt känna på en skidresa och väldigt söt. Nu stod hon där i trängseln på en bar i Skagen. Mina vänner och jag höll låda, spelade gitarr och sjöng. Jag stod på ett av borden med en tamburin handen och skrålade Talking Heads gamla klassiker "Phycho killer". Hon och hennes vänner sjöng och dansade med oss.

Det var en helg berusad av både känslor och dansk öl, följd av tomhet på seglatsen hemåt. Den där tomheten.

Så kom vardagen och jag var tvungen att börja leta. Jag visste vad hon hette och var hon jobbade, men ville inte fråga mina skidvänner. Jag chansade och ringde ett telefonnummer jag trodde var hennes. Telefonsvarare. Jag blev osäker på rösten i andra änden, den lät lite annorlunda i telefonen, men jag försökte igen efter några timmar. Det var hon. Vi pratade lite och hon frågade om jag ville komma dit och äta nästa dag. Det ville jag.

Gillar du pasta, frågade hon när jag klev in i hennes kök. Javisst sa jag, och fick ett glas vin till maten. Sedan kunde jag inte köra hem. Blev tvungen att sova över. Och nästa dag igen. Jag kom inte hem på över en vecka och myntade uttrycket "köpa rent" eftersom jag fick gå till Åhlens på lunchen och köpa nya kläder varje dag.

Ett år senare var jag i norska fjällen och höll en kurs i glaciärvandring. När jag kom hem stod hennes möbler i mitt hus och hennes lägenhet var tom. Hon hade flyttat in och vi bodde nu ihop.

Det blev 2004 och det blev den femte juni. Det är åtta år sedan idag, och var jag så nervös att jag trodde hjärtat skulle hoppa ur mitt bröst. Jag var klädd i vit frackskjorta, kravatt, väst, svart frockcoat och lackskor. Och en vit ros fäst vid hjärtat. Samma slags ros som alla de som trängdes med daggkåpa och liljekonvaljer i buketten min blivande fru höll i handen. Hon var så fin i sin enkla benvita klänning, med diskreta broderier på livet och knappar längs hela ryggen. Den hade ett litet släp. Men bara ett litet lagom sådär. Hon var vacker som Snövit i sitt mörka hår – för dagen uppsatt i femtiotalssnitt, de blå ögonen och de röda läpparna.

Vi gick så sakta vi någonsin kunde i mittgången på det lilla kapellet som står inbäddat bland lövträd på en liten kulle mitt på de gröna böljande ängarna. Den är inte många meter lång, vägen fram till det lilla altaret, så för att göra ceremonin rättvisa gällde det att hålla igen på farten. Jag njöt av varje liten ton från pianot och varje sträng som slogs an på kontrabasen. Den lilla sättningen räckte gott och väl för att fylla lokalen med den där melankoliska men samtidigt lekande lätta svenska jazzmusiken. Kunde inte varit mer passande. Kanske det bästa minnet av hela dagen.

Prästen sa fina saker om oss, och om kärleken. Ord jag inte kan minnas i detalj, eftersom jag var så nervös och fokuserad på att säga rätt när det var vår tur att prata. Men jag kommer ihåg det viktigaste. Jag minns att hon sa ja. Och jag glömmer aldrig känslan i kroppen. Lyckoruset, den bubblande kärleken och lättnaden över att ha klarat av ceremonin utan att svimma.

Vi stod i solen på en liten stentrappa utanför kapellet, rusiga av lycka medan de människor som står oss allra närmast öste ris över oss. Vi firades, kramades och fotograferades. Vi champangeminglade till bas- och pianojazz i den svenska försommargrönskan och lämnade platsen i en röd Triumph Spitfire cabriolet.

Det är åtta år sedan idag och känslan sitter kvar ännu.

24 kommentarer

 1. Åh! Så fint!
  Grattis!!
  *blinkar tårar*

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Fick rys på armarna! Så fint!
  Grattis på er 8-årsdag!

  SvaraRadera
 4. Åh så fint du skrivit! :)
  Grattis till er båda! :)

  SvaraRadera
 5. Wow...Här va´re också gåshud. Så fint du skriver och så fint ni verkar ha det. :)

  SvaraRadera
 6. Du har skrivit något liknande tidigare, men det är lika fint varje gång :) Stort grattis till er båda!

  SvaraRadera
 7. Grattis på bröllopsdagen!
  Ett inlägg som skiner av kärlek.

  SvaraRadera
 8. Grattis på bröllopsdagen! Vi minns också den dagen med glädje. Ni var så fina!

  Mor o. Far

  SvaraRadera
 9. Gråter lite på jobbet nu. Ni verkar vara så himla fina, stort grattis på er dag!

  SvaraRadera
 10. Grattis på bröllopsdagen. Glädjetårar rinner på kinderna. Vilken kärlek :)

  SvaraRadera
 11. Grattis på er 8:e bröllopsdag. Jag ryser när jag läser det hela och kommer ihåg själv hur det va. Själv firar jag snart 22 år och jag lovar dig att åren går fort. Ett stort grattis på Er dag. Kram din gamla klasskamrat Christina Å

  SvaraRadera
 12. Detta är så fint att jag blir alldeles varm och glad inombords! Hoppas er dag var en riktigt bra dag även i år!
  /Blenda

  SvaraRadera
 13. Så otroligt vackert skrivet... jag får gåshud på armarna, så fint är det. Du är helt fantastiskt på att måla upp vackra bilder i mitt huvud. Jag hoppas att du ska få känna den där känslan i många år framöver.
  ...och kan inte låta bli att önska att det kommer vara samma sak för mig och min karl när det blir så dags.

  Sköt om hela familjen och sluta för allt i världen aldrig att skriva. Aldrig någonsin.

  SvaraRadera
 14. Blir alldeles varm i kroppen av dina ord,så fint!
  Grattis på er bröllpsdag!

  SvaraRadera
 15. Gratulerer med dagen. De var koselig og lese om deres lykke. Hils din kone fra meg Hedda.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Va fint du beskriver er start tillsammans :0) Fortsatt lycka tillsammans och glad sommar!

  P.S Grattis även till Kyckling-delvinsten

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Å vad underbart det lät :) fin att alla känslorna fortfarande finns där.
  Hur kommer det sig att hon inte är med på kort oftare i bloggen?? Efter att du skriver så fint så undrar man ju hur hon ser ut :
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 20. Å vad underbart det lät :) fin att alla känslorna fortfarande finns där.
  Hur kommer det sig att hon inte är med på kort oftare i bloggen?? Efter att du skriver så fint så undrar man ju hur hon ser ut :
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 21. Så fantastiskt bra du skriver. Du målar vyer, känslor, stämning med ord så bra att jag kan se det du berättar klart och tydligt. Gratulerar i efterskott på er bröllopsdag. Önskar er all lycka. Men snälla, sluta aldrig skriva.
  Mvh. Ewa Forsman

  SvaraRadera
 22. Så målande och vackert du skriver om henne och er! Grattis!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.