Nu har vi gjort nytta ihop!

23:43

När jag för snart två veckor sedan satt mig ner och skrev ett inlägg om organdonation hoppades jag på att många skulle läsa det. Jag önskade att några skulle vilja sprida inlägget så att fler kunde nås av det. Jag ville att så många som möjligt skulle ta del av min vädjan att ta ställning i donationsfrågan och anmäla sig till donationsregistret.

Lite visste jag då.

Jag twittrade länken till inlägget och väldigt många retweetade. Jag la upp länken på Facebook och den delades frisk där. Eftersom jag bara kan se mina FB-vänners delningar så vet jag inte hur många gånger, men bara de jag såg var åtminstone ett femtiotal.

På fredag förmiddag ringde telefonen. Mycket förvånad konstaterade jag att det var en person från socialstyrelsen. De hade läst mitt inlägg och undrade om de fick lov att använda texten på sin Facebooksida. "Ja, det är klart" sa jag. "Jag vill ju samma som ni, att många ska anmäla sig".

Sagt och gjort, jag skickade texten och en bild av Abbe till dem och stack ut en runda med MTB:n i skogen. När jag kom hem och tittade in på Facebook fick jag en chock. Texten hade redan delats av flera hundra personer. Vilken kraft det finns i vissa sociala media alltså!

I skrivande stund har texten delats 749 gånger, kommenterats 76 gånger och fått 824 likes. Nästan 70 000 personer har läst den! Helt galet. Men det roligaste av allt, i ett mejl från socialstyrelsen får jag reda på att nära 8000 personer anmält sig till registret under årets donationsvecka. Att jämföra med 4300 förra året, eller cirka 1000-1400 anmälningar en vanlig vecka. Tillsammans har vi gjort väldigt stor nytta.

Och jag tänker så här. Eftersom Facebook är så sjukt effektivt för att sprida saker kanske ni vill hjälpa till att ge detta en skjuts till. Gå till inlägget på Facebook genom att följa den här länken, klicka på "dela" så det hamnar i ditt flöde. Kanske får vi igång en ny snöboll, men fler människor som tar ställning. Kanske kan vi ge den här texten ett andra liv. Om man nu kan säga så i detta sammanhanget.

Ni är fantastiska. Tack!

UPPDATERING 27/10:
Texten har nu delats 1099 gånger på Facebook och lästs av över 87 800 personer.

10 kommentarer

 1. Har nyss delat på Facebook.

  SvaraRadera
 2. Ska strax dela på Facebook.
  Så bra att så många anmält sig, jag gjorde det förra eller förrförra året när du hade det upp. Jag är glad att jag har det ordnat också klart.

  SvaraRadera
 3. Så underbart! It only takes one to make a difference.

  SvaraRadera
 4. Japp delat , min bror var den första som fick ett nytt hjärta i Sverige... som barn med ett annat så jag är så glad att du väcker frågan och sprider den !
  Kram Lotha

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag har ofta funderat på organdonation och aldrig kunnat ta ställning. Jag har inte vetat orsaken till varför. Det var inte länge sen vi hade den diskussionen mellan vänner.
  Så gjorde jag något som jag inte gjort på länge. Läste din blogg. Kollade filmsnutten. Klart att jag blev rörd. Vem vill inte hjälpa ett barn? Självklart att jag önskade att om ett av mina barn var i behov av ett organ så skulle ingen vara lyckligare än jag om man hade den turen.

  Länge länge har jag gått och skjutit upp ett egentligen ganska viktigt beslut. Kanske inte viktig för mig men för någon annan. Någon annan som är viktig för någon. Det vet man ju aldrig.
  Men så i dagarna drabbades min mor av sin 2:a stroke som visade vara hennes fjärde. Och det ser inte ljust ut för henne. Dock finns det inte ett enda organ som kan hjälpa henne eftersom hjärntransplantation ännu är möjligt. ( vad jag vet)
  Och eftersom livet är så skört och man vet inte vad morgondagen bjuder. Plötsligt är det dags. Och vandra till andra sidan.
  Jag måste ta ställning. Och det har jag gjort. Ingenting är viktigare för mig än att ge någon annan chansen att leva även om denne någon inte är jag.

  Jag är tacksam över att jag snubblade in på din blogg igen. Jag är glad att du sprider ett viktigt budskap. Att man ska ta ställning.
  Tack.

  SvaraRadera
 6. Jag har tagit ställning. Jag har delat på fb och ser flera av mina fb-vänner som nu delar Abbe med sina vänner. Du har rätt, vi får snöbollen att växa.

  SvaraRadera
 7. Och idag när jag gick in har den delats 1215, 1216 med min. Jag tog ställning för många år sedan och försöker alltid att få fler att göra det.
  Tack för att du delar med dig av ert liv och krama dina underbara grabbar lite extra från mig idag. Allt gott / Pernilla G

  SvaraRadera
 8. Anna Vestin, Boden14 april 2014 kl. 02:29

  En hälsning till Gunnar och ytterligare en kram till Abbe. Jag gick ut i massmedia med min berättelse för att få folk att ta ställning. Vi sa du och jag att vi gjort vad vi kunnat,jag uppe i norr och ni nere i Sverige. Vi gjorde det under donations veckan. Vi blev även tackade av Donationsregistret på facebook. Om du Gunnar vet vem jag är, hör av dig till mig så jag får veta hur det är.Kramar till er alla. <3

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.