Drömmen om ett fritidshus – del 12. Massivt.
23:41
När vi nu äntligen fick bygglov gällde det också att hitta någon som kan bygga huset åt oss. Vi hade tittat på några olika och kontaktat en handfull. Märkligt nog svarar vissa inte ens på mejl. Det måste var ett tecken på att det går bra i den branschen. Men vi fick ändå tillräckligt med svar från några av de som verkade intressanta, så vi nöjde oss med det.
Det allra första huset vi sökte bygglov från för fem år sedan var ett slags stockvirkeshus men i modern tappning; istället för traditionella runda stockar bygger man med limträbalkar, men annars med samma knuttimmerteknik. Resultatet blir raka, släta väggar, men av massivt trä. Nu blev det ju inte det huset som ni vet, men intresset för att bygga med massiva träväggar var väckt hos oss.
Men eftersom den trekantiga byggnad som vi till slut jobbat fram tillsammans med vår arkitekt, efter våra grannars begränsningar inte passar så bra för tekniken med knuttimrat, så vi hade egentligen släppt massivträtanken. Det får bli på det vanliga sättet istället, med reglar, gips och tätskikt i plast som i de flesta hus. Ända tills arkitekten nämnde ett annat sätt att bygga i massivträ, så kallat CLT eller Cross Laminated Timber.
Enkelt förklarat kan man säga att man använder jättestora skivor av korslimmat trä, som att limma ihop tre stavlimmade bänkskivor på varandra – ett lager lodrätt, ett vågrätt och ett lodrätt igen – om ni förstår hur jag menar. De här skivorna går att få i olika tjocklekar från 6 till 25 cm beroende på vad man vill bygga och de är cirka 3 x 13 meter stora. Alltså kan man leverera hela väggar i massivt trä och så sågar man ut hål för dörrar och fönster med stora robotar redan i fabriken.
Vi blev intresserade och började leta runt efter företag som kunde göra detta. Och vet ni vad, det verkar överhuvudtaget inte finnas många byggare som har erfarenhet av att bygga med den här tekniken i Sverige, men en av dem fanns lustigt nog i kommunen! Efter några mejl, telefonsamtal, möten och offerter bestämde vi oss. Det känns helt rätt. Jag kan berätta mer om byggaren och varför vi är så lockade av att bygga i massivträ, men det får vi ta vid ett senare tillfälle.
En ungefärlig tidplan sattes upp och nu började äntligen hela den här drömmen kännas verklig. Åtminstone lite. Först skulle vi riva det gamla skruttiga huset på tomten, sedan spränga och schakta så att tomten blev plan och så gjuta plattan. Och eftersom väggarna och taket sågas ut i fabrik vilket gör att det är det ett antal veckors leveranstid på dem, så var planen att beställa dem så fort de där första tre veckorna gått. Ni vet de där tre veckorna som inte Inspektör Ingalunda kunde räkna till.
Om vi gjorde det skulle vi tajma leveranstiden på massivträet (CLT) med att plattan blev klar. Sedan bygger man själva stommen av huset med de stora CLT-blocken ungefär som när man bygger korthus. Fast stabilare får vi hoppas. Enligt den ursprungliga planen skulle det göras vecka 36 – det vill säga den här veckan. Men detta var innan vi fick reda på att Fru Framför hade överklagat vårt bygglov och länsstyrelsen fick bollen.
Apropå det. Hövdingen ringde. Han började samtalet med ett lite generat skratt och sa att vi har en del att jobba på när det gäller grannsämjan.
Han hade inte lyckats med det han hoppats på.
PS. Om du vill läsa alla inlägg om "drömmen om ett fritidshus" så kan du klicka här >>.
3 kommentarer
Gaaaaah, alltså vilka himla grannar ni har där!!!! Vill höra fortsättningen direkt xD Hahaha.
SvaraRaderaOh, vad spännande vill också läsa mera. Haha det verkar enligt hövdingen som ni får jobba en hel del på grannsämjan. Undrar vilka som kommer om ni bjuder in till inflyttningsfest den dag det är färdigt. Håller alla tummar (och tår) för er:) Fast å andra sidan kanske det vara skönt med grannar som inte springer ned dörrarna när man är på sitt fritidshus och vill koppla av
SvaraRaderaVad kul att få läsa om er dröm! Hoppas allt funkar och att den där grannen lägger ner...
SvaraRaderaVill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.