I'm a sibling.

22:57

Jag fick ett brev från Passalen. "Passalen är en ideell allmännyttig förening som verkar för allas rätt till ett meningsfullt och aktivt liv. Passalens fokusgrupp är barn och unga med funktionsvariation." Så står det på deras hemsida.

De driver ett projekt av syskon, för syskon som kallas för Siblings. Ett fint projekt tycker jag. Det går ut på att bygga upp nätverk där ungdomar som har syskon med olika former av nedsättningar kan finna en plats. Man ska kunna få råd och stöd av andra i samma situation.

Jag tycker det här är viktigt. Det vet ni sedan tidigare. Åtminstone ni som kanske minns att jag var med och skrev en berättelse i Christina Renlunds bok Litet syskon och manus till en liten film för projektet Syskonkompetens ihop med bland annat Ågrenska.

Att växa upp i skuggan av någon som tar stor del av föräldrarnas energi och oro, är kanske inte alltid så lätt. Man vill inte vara i vägen. Man vill bara att mamma och pappa ska må bra och inte vara ledsna. Det är inte ovanligt att mindre barn till och med tar på sig skulden för att syskonet fått sin funktionsnedsättning. Varför blev just jag frisk?

När man kommer upp i tonåren kanske det bara känns skönt att det finns någon annan att snacka med som förstår. Någon som haft en liknande situation i sin uppväxt. Därför hyllar jag Passalen och deras projekt Siblings.

Du hittar Siblings på Facebook, på Twitter och på Instagram.

3 kommentarer

 1. Kika gärna in hos mig för att läsa om olika förlossningsmyter :)
  Kram!
  http://nouw.com/goteborgsmamman/forlossningsmyter-21323823

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin. Härligt att du tyckte att förlossningsmyter hade med det här inlägget att göra. :)

   Radera
 2. Såväl Abbe som Hugo har en fantastisk bror. Och fantastiska föräldrar, ska tilläggas.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.