Respekt.

22:32Har ni sett den här filmen? Den senaste i raden av reklamfilmer i ICAs aldrig sinande såpa. Personalen går på knäna och Stig har fixat förstärkning till butiken i form av praktikanten Jerry.

Jag står upp och applåderar!

Filmen är den första i en en serie (antar jag) filmer med den nya rollfiguren. Jerry har Downs syndrom och filmen är ett led i att tydliggöra ICAs satsning "Vi kan mer". En satsning som går ut på att ge "ett stort antal funktionsnedsatta möjlighet till sysselsättning i många ICA-butiker runt om i landet". Om jag ska vara politiskt korrekt kan jag kanske tycka att det inte ska behövas några speciella satsningar för att det ska fungera. Men så enkelt är det ju inte, alltså välkomnar jag tilltag som det här.

Filmen är klockren. Ica (och deras byrå) dramatiserar stereotyper och fångar oss mitt i fördomarnas epicentrum. Och de gör det med humor och självdistans. Det är Jerry som får sista ordet, det är han som plockar hem den roliga poängen och vinner allas sympati. Samtidigt som han kör ner våra fördomar i halsen på oss. Med en välbalanserad glimt i ögat.

Heja Jerry! Heja ICA!

Tack Masarinmamman för att du satte mig på spåret.

Andra bloggar om , , , ,

28 kommentarer

 1. Exakt - jag var inne på samma spår igår i bloggen och kan inget annat än att applådera Ica och King.

  Det är bra gjort, modigt och välbehövligt.

  SvaraRadera
 2. Kommer bli en klassiker som "du har ju hela helgen på dig"

  SvaraRadera
 3. håller helt och hållet med!

  SvaraRadera
 4. Utöver det uppenbara i detta inlägg är jag otroligt imponerad över att Ica och King lyckas förnya sig vecka efter vecka. Efter vad då, sex år?
  Och då ska tilläggas att i princip ingenting imponerar på mig.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig Abbes pappa. Jag läste om det och tittade videon först hos Anjo.
  Först var jag lite chockad och visste inte vad jag skulle tänka men efter en kort stund var den bara klockrent!

  SvaraRadera
 6. Jag såg den _nyss_ på TV och väntade poängen faktiskt, men det är struntsamma när den levererades _så_ rätt.

  SvaraRadera
 7. Första gången jag såg den, förstod jag inte vad de menade och tyckte först att det var fel att de drev med de med funktionshinder. Men efter din förklarar förstår jag och tycker den är klockren :)

  SvaraRadera
 8. ja den gav även en nybliven ds mamma en glimt av framtiden.... hur långt ens barn faktiskt kan nå!! så vi tackar ica för detta
  /linda

  SvaraRadera
 9. Ja! Håller med dig i allt! Kram Masarinmamman (från ett stormigt Sandhamn)

  SvaraRadera
 10. Jag håller med till viss del, men jag jobbar själv på en ICA-koncern med tre tillhörande butiker där alla butiker har en eller ett par funktionsnedsatta i personalen. Det är fantastiskt att jobba på en sådan arbetsplats där alla accepteras och uppskattas eftersom det uppenbarligen inte funkar så överallt. Men på en av dessa ICA-butiker jag jobbar på är det en kille som har ansvar för mejeriet. Och med detta ansvar är det många gånger svårt att få ihop butiksdriften när han sjukanmäler sig en vecka för att HV71 förlorar, går hem för att han bajsat två gånger på en dag, inte beställt hem obligatoriska varor eller slänger all mat i fikarummet som han inte själv gillar eller tillhör mejeriet. Svårt att formulera min åsikt utan att det ska låta dumt, men det jag menar är att jag inte tycker det ska godtas att man missköter sitt jobb för att man har ett hinder. Precis lika fel skulle det vara om jag hoppade in i en frisörsalong och började klippa någon. Det är mitt hinder, jag kan inte klippa hår. Däremot skulle jag kanske kunna hjälpa till att komma med råd, torka upp håret bredvid och prata med kunderna. Mejerikillen är jättebra på att plocka i mejeriet, men det övriga går mindre bra, om än inte alls. Det är bra att försöka få fler att tänka, men det måste även vara "rätt" tänk. Alla har vi hinder, det gäller bara att förstärka det vi kan.

  SvaraRadera
 11. Hade inte sett den förut, men så jäkla bra, och rätt. Tummenupp!

  SvaraRadera
 12. Min första reaktion var ren ILSKA...men efter att ha läst lite och yssnat på andra så kasnke det inte är en så dum idé...

  SvaraRadera
 13. Jättebra. Kommentar till Sofia. Jag tycker det låter som om felet ligger hos chefen. Det är ju chefens roll och ansvar att se till att de anställda ges möjlighet att utföra sitt arbete och utvecklas. Att missköta sig är som du säger inte ok.

  SvaraRadera
 14. Eller hur! Strålande och så skönt att dra ner byxorna på tittarna. Jag baxnade av slutrepliken första gången jag såg spoten, nästa gång stod jag upp och skrattade. Njöt av att se resten av familjen reagera och gapskratta! Genialt. Och jag ÄR kräsen!

  SvaraRadera
 15. Ledsen, men jag fattar inte alls. Tar väldigt illa vid mig. Upplys mig gärna. Vad har jag missat?

  Jag tycker reklam är förnedrande och istället för att ta död på fördommarna så spär den på dem. Hoppas verkligen ICA har en bra vändning i nästa "avsnitt"

  SvaraRadera
 16. Visst är den underbar! Trodde aldrig att jag skulle blogga om en ICA reklam men denna förtjänar det verkligen!
  Heja Jerry!

  SvaraRadera
 17. Jag hoppas verklgien att denna kampanj är sprungen ur omtanke och från hjärtat. Jag såg din reaktion på Twitter på min reflektion, men saken är den att detta faktiskt får mig lite fundersam. Inte pga. Jerry eller att han har DS. Utan för att jag tycker att det känns lite spekulativt. Vi får se var kampanjen tar vägen. Jag ska inte döma ännu, men det är MÅNGA som reagerar på samma sätt.

  Bra att man jobbar med stereotyper (det har man gjort innan med bimboblondin, invandrare, homosexuella etc). Men just Jerrys kommentar i slutet på filmen ger åtminstone mig lite bitter smak i munnen. Den är inte rolig. Den är inte finkänslig. Den är bara plump.

  Men som sagt, vi får se var det landar. Jag hoppas att du och de andra som haussar har rätt.

  /Klaus

  SvaraRadera
 18. Det var ju på tiden att även personer med funktionshinder visas i TV... Jättebra av ICA.

  Har du sett tv-serien the specials (http://www.the-specials.com/home. Jättefin om vanliga ungdomar som lever vanliga liv, det som gör dom lite ovanliga är att de alla har utvecklingsstörningar, den rekomenderar jag verkligen.

  SvaraRadera
 19. utdrag från Samhalls hemsida

  ICA startar samarbete med Samhall

  ICA inleder ett riksomfattande samarbete med
  Samhall och Sveriges kommuner. Mellan 500 och 1000 personer ska rekryteras. Satsningen bär namnet ”Vi kan mer” och kommer att ge ett stort antal personer med funktionsnedsättning möjlighet till sysselsättning i många ICA-butiker runt om i landet.

  SvaraRadera
 20. Om den är bra eller dålig beror helt på hur fortsättningen blir...

  SvaraRadera
 21. OM NI VILL VETA MER OM JERRY SÅ FÅR NI GÄRNA TITTA IN PÅ WWW.GLADAHUDIKTEATERN.SE

  SvaraRadera
 22. Ja, hemma hos oss reagerade vi också positivt på denna upplaga av ICAreklamen. Det behövs verkligen att man visar på möjligheter och inte bara människor med funktionshinder som offer, vilket tyvärr oftast är de enda gånger media belyser funktionshinder. Att den kan upplevas lite "grov" tror jag är nödvändigt för att få folk att tänka till.

  SvaraRadera
 23. Beautiful attractive information is visible in this blog and the very good article are procession in this blog. This info is very helpful for me with my project time and trust you very much for using the valuable info in this blog.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.