Pappakyckling.

23:14

Okej. Då kör vi igång kycklingutmaningen. Och temat för den första tävlingen (för det är nämligen en tävling också, det glömde jag säga) är passande nog "Kyckling – barnens favorit". Jag ska alltså hitta på ett recept som barn tycker om och sedan laga det ihop med mina små huliganer.

Här hade jag förberett lite – som det heter på TV-kockspråk – eftersom jag har en kycklingrätt som jag improviserade fram åt barnen en gång då jag skulle laga thaimat till mig och min fru. Vår mat var lite stark så jag rörde ihop en marinad med ingefära och honung som blev lite snällare åt dem, och stekte några bitar kyckling vid sidan av. Sedan dess vill de gärna ha "pappakyckling" då och då. Alltså utgick jag från den och piffade till den lite.

Den är enkel att göra eftersom det bara handlar om att göra en marinad och låta kycklingen ligga där. Sedan är det bara det roliga kvar – att skära grönsakerna. Paprika är precis lagom svårforcerat för små barnhänder.

Nog babblat, här kommer receptet, för 4 personer.

Marinaden:
En bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
2 msk honung
2 msk japansk soja
1 tsk sesamolja

4 st kycklingfiléer

1 gul paprika
1 röd paprika
ca 100g sockerärtor
1 msk smör

Sesamfrön

Basmatiris till 4 personer

Gör så här:
Riv en bit färsk ingefära (stor som en valnöt ungefär) på den finaste delen på rivjärnet. Pressa vitlöksklyftorna och häll på honungen, sojan och sesamoljan. Blanda allt till en lite trögflytande marinad.

Skär kycklingfilléerna på längden i smala skivor. De blir fina då och stor yta av kycklingköttet kan dra åt sig av marinaden. Lägg köttet i marinaden och blanda runt det, gärna i en plastpåse så blir det lätt att riktigt massera in marinaden i köttet. Ju längre kycklingen för ligga i marinaden desto mer smak, men gärna uppåt en timme i alla fall.

Skölj sockerärtorna och skär paprikan i bitar som blir ungefär lika stora som sockerärtorna.

Sätt på riset enligt alla konstens regler.

Stek eller grilla kycklingen. Finast blir det om man har en grillpanna eller grillhäll, då får man de där vackra ränderna, men det funkar såklart lika bra i en vanlig stekpanna.

Fräs grönsakerna en liten stund i en matsked smör. De ska bara bli lite lätt mjukare och varma, men helst behålla sin spänst.

Till sist, dekorera med lite sesamfrön över kycklingen.(lägg märke till hur vi färgmatchat grönsakerna med killarnas t-shirts.)

Eftersom killarna älskar program som "Halv åtta hos mig" och "Sveriges mästerkock" ville de att vi skulle pimpa en tallrik, men det går naturligtvis att ställa fram allt i olika skålar också. Kan vara nog så viktigt med kräsna små matgäster.

När vi satt och åt diskuterade vi vad rätten skulle heta. Abbe och storebror brukar bara säga "kan inte vi få "Pappakyckling" idag?" Men det kan den väl inte heta? undrade jag. Vi skrattade åt "Pappapippi" eller "Hönspappa" och Abbe förseslog "BenTen-pappa". Jag vet inte jag, lite miljöskadad va? Maträtten borde kanske heta något i stil med "Honung- och ingefäramarinerad kyckling med sauterade primörer". Eller?

Nåja. Killarna säger "Pappakyckling".

15 kommentarer

 1. Låter mums-fillibabba! Skall definitivt pröva detta på lördag! Tack!

  SvaraRadera
 2. Låter supergott! Ska bara klura ut vad
  "(stor som en ??? ungefär)" innebär... Jaja, jag får väl köra på känsla :) Tack! Pappakyckling blir säkert en favorit hemma hos oss också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, oj då. Det hängde visst kvar, skulle komma på något bra att jämföra med och skrev så så länge. Jag är visst inte så van vid det här med matbloggande. Ska genast ändra. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det. :)

   Radera
 3. Låter supergott. sen gillar jag att ni har den bästa vitlökspressen också

  SvaraRadera
 4. Pappakyckling var ordet!
  Låter jättegott. Ska definitivt testa.

  SvaraRadera
 5. Hoppas de som initierat tävlingen låter er använda ekologisk och frigående kyckling =)

  SvaraRadera
 6. Det ser både gott och tjusigt ut! Vad ger killarna för betyg? Mina tjejer älskar också Halv åtta och Sveriges mästerkock. Det här receptet ska vi testa nästa gång det är dags för kyckling!

  SvaraRadera
 7. Yep, nu var det gjort.
  I lördags kväll åtnjöts denna Pappakyckling och Gode Gud så gott det va'!
  (Kycklingen marinerades i nästan 3 timmar)
  Tack för detta recept; har fått en ny favoriträtt och ser fram emot kommande från Abbe-familjen.
  Måste berömma alla härliga foton oxå!
  Tjingeling och Mumsfillibbabba från
  Cata L

  SvaraRadera
 8. Figurerar du på en bild på Blondinbellas blogg idag? Om inte annat så har du en tvillingbror, tror jag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer säkert, har inte hunnit kolla. Vi träffades på Bloggforum idag. :)

   Radera
 9. en annan mamma6 maj 2012 kl. 23:09

  Självklart heter detta pappakyckling. Man skall inte konstra till namn, de skall komma naturligt.

  Låter mycket gott!

  SvaraRadera
 10. Pappågrabb kyckling tycker jag verkar mer logiskt- ni var väl tre som fixade till rätten?

  SvaraRadera
 11. "Abbe förseslog "BenTen-pappa". Jag vet inte jag, lite miljöskadad va?"

  Jag fattar inte. BenTen-pappa? Snälla, förklara innan jag blir gråhårig av allt grubbel. Jag lagade förresten pappakyckling i förrgår. SÅ VANSINNIGT GOD!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillade pappakycklingen.

   Och att du inte fattar, det förstår jag. BenTen är en tecknad figur som killarna har snöat in på. Så för honom var det ett helt naturligt förslag. För mig – mycket märkligt.

   Radera
 12. Jag lagade pappakycklingen igår. Fast jag hade rödlök extra med grönsakerna. Och så blev det lite sås också med yellow curry paste, grädde, kurkuma och lite thaikryddor. *mums*
  Den marinerade kycklingen var bäst :)
  Amelie

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.