Jubilaren Jackson.

21:41

Eller: Hur man går från stor stjärna till "the King of Pop" över en natt.

För någon vecka sedan fyllde Madonna 50 år. Idag är det Michael Jacksons tur. Dagen till ära slänger jag in ett magiskt klipp som jag letade reda på på YouTube. Och här är storyn bakom:

Michael Jackson var stjärna redan som femåring då han började sjunga i Jackson 5, med hits som "I want you back", "ABC" och så vidare. Men allt det där vet du säkert redan.

1976 lämnade bandet Motown och blev "The Jacksons" på skivbolaget Epic. När Motown fyllde 25 år 1983, skulle man ha en stor TV-sänd jubileumsgala. Michael Jackson ville först inte vara med, men efter mycket tjat övertalade Motowns skivbolagsdirektör Barry Gordy honom att återförenas med sina bröder och spela på galan. Michael sa ja på ett villkor: att han fick köra en av sina nya sololåtar.

Alla var där, Temptations, Supremes, Stevie Wonder, Marvin Gaye, ja hela Motown-stallet. Jackson 5 kör sin show, ett medley med deras hits, och sedan blir Michael Jackson ensam kvar på scenen för att köra en av sina egna, nya låtar.

The rest is history, om man säger så. Det numera klassiska beatet till Billie Jean rullar igång, hatten och den vita handsken är på, och Michael knäcker. Det här är första gången han visar upp sin moonwalk; ett move han visserligen lånat från hip hop-kidsen i ghettot, men som blivit så synonymt med honom och hans underbara dansstil.

Ca 40 miljoner amerikaner sitter bänkade framför TV:n, och en av vår tids största megastjärnor är ett faktum. Dagen efter ringer Fred Astaire upp och frågar "Hur sjutton gjorde du det där?"

Fett.

Och trots att det på senare år mest varit bisarra saker som plastikkirurgi, pedofilanklagelser, syrgastält, apor och skenäktenskap, så kan jag inte låta bli att få rejält med gåshud när jag ser det här klippet från hans legendariska framträdande.

Grattis på femtioårsdagen Michael!Andra bloggar om , , , , ,

6 kommentarer

 1. Jag blir glad av ditt inlägg! Äntlig någon som inte hånar. Jag tänkte det tusen gånger ifår, hur kan alla vara så säkra i sina anklagelser och sina fördömmande, vi vet INGET! alla gissar. Visst är han i en klass för sig själv.

  SvaraRadera
 2. Helt osannolikt att en superb danstalang, en makalös låtskrivartalang och en utsökt sångtalang ligger sammansmält i en och samma person.
  När händer det igen?

  Lika fantastiska som talangerna är, lika tragiskt är mycket av det som händer runt omkring.
  Finns en story om när lille Michael var på skivbolaget med bröderna. Han tittade ut genom fönstret och såg några barn som lekte i en park. Hans spontana fråga var då; "pappa, vad gör dom för något konstigt?".
  Jag har bara en halvpoäng i hobbypsykologi men det räcker för att förstå hur snett det kan gå när barn inte får vara barn. Ramar och kramar, lek och skratt har han tydligen inte sett röken av.

  Nej, nu släpper vi tragiken, lyfter på hatten och njuter av underhållningen han bidragit med.
  Grattis, mr Jackson. =)

  SvaraRadera
 3. Säger som "Fritt Ur Hjärtat": Äntligen nån som inte dissar!

  Michael är enastående, och rykten betyder inte ett skit.
  Grattis Mike!

  SvaraRadera
 4. ...och grejen var att Michael själv var missnöjd med framträdandet som du länkar till. han tyckte inte att han stod på toppen av sina loafers tillräckligt länge efter moonwalken. Själv tittar jag gärna på den här videon idag, långt ifrån hans bästa låt men en otroligt snygg video. Minns att min högsta önskan som tonåring var att få vara bakgrundsdansare i en av hans gruppformations-dansvideos...

  http://www.youtube.com/watch?v=DCeLDUGxu2A

  SvaraRadera
 5. Ja, en underbar artist har fyllt år, en enastående artist som är grym. Ingen kan dansa som MJ och det finns ingen som kommer i närheten av King Of Pop Michael Jackson.

  Hare

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.