Låt dem skejta, för sjutton.

21:05

När jag går från jobbet till bilen varje dag passerar jag ett ställe som heter Esperantoplatsen. En trött, glömd hörna av staden. Kungsgatans ändtarm. Men för ungefär två månader sedan invigdes platsen med dunder och brak efter att ha genomgått en ansiktslyftning.

Där är nu släta fina stenytor, varvat med gräsmattor och upphöjda granitblock att sitta på, och som pricken över i en betongplatta med en femuddig stjärna framslipad. Snyggt och prydligt.

Och helt perfekt. Klockren för grinds. Som gjort för ollies, för grabs, flips och allt vad man nu kan hitta på med en skateboard. Stället sjuder av liv på kvällarna. Det skorrande suset av någon som tar sats på sin bräda blandas med det där träiga klonket från någon annan som hoppar upp och försöker sig på en tailside mot ett av granitblocken. Unga killar och tjejer som beundrar de lite äldre, mer garvade. De med fler frakturer bakom sig.

Men de har fiender. Varje dag är någon där och sandar ytorna. Nu. I augusti. Den vackra polerade femuddiga stjärnan täcks varje dag av grus. Och varje kväll är skejtarna där igen, utrustade med piassavakvastar och sopar rent.

Vad är problemet? Okej, det blir kanske lite märken från brädorna på betongen och graniten. Men låt så vara, de får ju bara sin patina snabbare. Det är väl för sjutton bättre att det blir en levande plats fylld av ungdomar med sina brädor och bmx-cyklar än att det fortsätter vara den ödsliga avkrok det varit i så många år.

Andra bloggar om , , , ,

6 kommentarer

 1. Står upp och applåderar. Jag håller med du! Absolut!!!

  SvaraRadera
 2. Word!
  (Och då syftar jag inte på det mediokra ordbehandlingsprogrammet.)

  SvaraRadera
 3. Sätt upp lappar med samma text ;-) Nej men i allvarlighetens namn är det väl bättre ungdomarna "häckar" där och rör på sig o umgås är sitter fulla på nån bänk och förstör livet! Bra ord Abbes pappa!

  SvaraRadera
 4. Haha kul kommentar från Ulrika.. :) I övrigt håller jag med dig helt och hållet, det borde ju vara självklart.

  Kanske att grusarn' blir glad när parken bakom Bergakungen är klar, den ser ut att bli gubbfet och då kanske skejtarna vill åka där ist.

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet!! Tycker själv att det är kanon att ungdomarna håller till på ett ställe och utövar något vettigt istället för att dra runt på stan och inte göra något. Vem vet, Sveriges svar på den nästa Tony Hawk kanske håller till vid Esperantoplatsen :)
  Fram för fler skate/bmxparker i Sverige!!!!

  SvaraRadera
 6. Självklart ska det finnas platser för de som vill kan åka skateboard och bmx.

  Men jag måste lägga in ett ord för "den andra sidan". Har goda vänner som bor vid Esperantoplatsen, med fönster ut mot gatan. Många kvällar i sommar har jag tillbringat i deras lägenhet, och jag måste säga att ljudet av 20 skateboard-åkande ungdomar är jäkligt störande. Speciellt när de misslyckas med trick, om och om igen, och ljudet av skateboarden som slår i backen ekar mellan husen. Detta fortsätter långt in på natten, och att försöka somna då är näst intill omöjligt.

  Att kasta sand och grus kanske inte är det bästa sättet, men jag ville i af framföra dessa motsatta åsikter.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.