Barnaknuten.

22:07

Jag läser en insändare i Göteborg-Posten om en familj som fick vänta i åtta timmar på barnakuten med sin fyraåriga dotter som brutit armen. Det är inte rimligt. Det gör mig ledsen att läsa detta och jag inser att det inte hänt någonting i rätt riktning trots debattartiklar och upprop från barnläkare på sjukhuset.

För nästan exakt ett och ett halvt år sedan skrev jag ett långt inlägg om detta och läget verkar vara helt oförändrat. Sorgligt.

10 kommentarer

 1. Hej, ja man blir upprörd av att läsa om detta och man undrar om problemet beror på brist på resurser eller om det är en organisationsfråga. Jag tycker det är en stark kontrast jämfört med den fantastiska vård som vårt barn får på hjärtavdelningen på samma sjukhus. Hjärtebarnspappan.

  SvaraRadera
 2. I Västerbottens landsting drar man in ambulansen från min kommun, Malå, och från Åsele. För vår del innebär det att ambulansen ska komma från grannkommunerna Norsjö (5 mil)eller Sorsele (8,5 mil). Kommunerna är vidsträckta så om Norsjöambulansen befinner sig i Skellefteå med en patient och Sorseleambulansen i Ammarnäs i andra änden av länet handlar det om timmar av väntan. Eller så tas ambulansen från Lycksele (8,5 mil). Minst en timme, om den råkar vara inne när larm går. När ambulansen väl kommit är det en timme till sjukhuset i Lycksele, en och en halv till Skellefteå där det finns barnklinik och tre till regionsjukhuset i Umeå, om det är riktigt allvarligt.

  Vad som kommer att hända när någon får en stroke eller när ett barn skadar sig eller blir akut sjukt vågar man inte ens tänka på. Lika vård i hela det här landet är en tanke som helt saknar verklighetsförankring.

  http://www.facebook.com/#!/groups/174477785969873/

  SvaraRadera
 3. Kan man månne skönja ett mönster i vårt avlånga land...? Vi utarmar vård och omsorg - hur ska vi kunna finansiera dessa essentiella företeelser när samhället så tydligt går mot...ja vem vet? Horribelt.
  Niklas

  SvaraRadera
 4. Det är förfärligt att barn ska behöva vänta så länge, hoppas det gavs smärtlindring under tiden! Som en kommentar till Ingela är det sådana frågor vi arbetar med i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, RAS. Se www.ambssk.se Vi har tre representanter i norr som är väl insatta i problemet.

  SvaraRadera
 5. Usch då, nä det är verkligen inte rimligt att behöva vänta så länge, vad det än gäller.

  SvaraRadera
 6. Japp! Det är DSBUS..långa väntetider & få läkare!
  Senaste gångerna vi varit på DSBUS så har vi snabbt kommit snabbt in till sköterskan och dom har gjort den första kollen...men sen har väntan blivit lång...6 timmar som mest. Och "tack&lov" gällde det den gången våran 4 åring. Han är något lugnare än våran 6 åring som hade rivit stället efter 1-2 timme. Sen är det tydligen olika prioriteringar dom har för vad som är mer eller mindre brådskande. En gång för ca 1 månad sedan när 4 åringen var inne så hade han svårt med andningen & då kom de dit,blev undersökta & kunde åka hem efter 1,5 timme...Jag blev chockad när de kom hem.."redan?"...

  SvaraRadera
 7. detta är så svårt att ta ställning till helt "isolerat"... Alla som söker till barnakuten är ju...barn. Och alla kan ju inte komma till samtidigt. Och man kan ju aldrig beräkna om det kommer 10 eller 50. Och visst måste vi väl hålla med om att en bruten arm får vänta längre än tex ett söndrigt hjärta?
  Jag har ingen aning om varför de fick vänta 8 timmar, men de kan ju haft sån otur att det kom in nya mer prioterade fall hela tiden...

  Men fler läkare måste vi absolut ha, det skriver jag under på!

  SvaraRadera
 8. Tråkigt att se att se att man tyvärr inte är ensam om sådana här upplevelser. Men ändå roligt att min text nämndes. Ämnen som dessa kan inte diskuteras nog.

  SvaraRadera
 9. Tyvärr skulle jag vilja säga att ett av problemen med akuten idag är att folk åker in för vad som helst. Jag har vänner och bekanta som åker in till akuten pga de tror att de fått halsfluss och det är helt, de är förkylda osv. Akuten har tappat det syfte den har - för saker som verkligen är akut t.ex. 4 åriga flickor som brutit armen..

  SvaraRadera
 10. This is a very sad story.. Things like these happen, but they should not. There are a lot of problems in hospitals today that could be solved with proper management and health facilities.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.