Kyckling-quesadillas med salsa.
Och fotboll utan samba.

23:37

Det är dags för den andra omgången i "Pippi på svensk kyckling". Ungefär samtidigt som de sista kvartsfinalerna i fotbolls-EM spelas i Ukraina. Temat ”Fingermat till sportsommaren” passar alltså som av en händelse alldeles utmärkt. Eller om det kanske rent av var så det var tänkt. Kanske var det därför en del av denna omgång också innehöll en uppgift för barnen att pyssla ihop en kycklingmaskot inför EM eller OS?

Okej. Så tanken är alltså att man ska kunna sitta framför TV:n och mumsa i sig något enkelt medan man tittar på hur det går för de blågula. Inte för mycket bestick och krångel utan något man pillar i sig med händerna då. Jag gjorde Queasadillas med två salsor, en lite hetare och en mildare. Och eftersom Mexico inte är med i EM så fick de ett innehåll som drar mer åt Italien.

Quesadillas:
2 kycklingfiléer – strimlas
2 vitlöksklyftor
1 citron
3-400 g mozzarella – riven
1/2 kruka färsk basilika – hackas
1/2 kruka färsk oregano – hackas
8 st tortillabröd

Sötstark tomatsalsa:
1 msk smör
2 salladslökar/sticklökar – strimlas
0,5 dl honung
1-2 msk vitvinsvinäger
rivet citronskal
3 söta kvisttomater – tärnade
1/2 spansk peppar – hackad

Sval avokadosalsa:
1 avokado
1 tsk olivolja
2 msk creme fraiche

Gör så här:
Tomatsalsan: Fräs salladslöken/sticklöken i smör och koka den sedan i honung tills den mjuknar.
Tillsätt tomat, spansk peppar och citronskal.
Låt koka ihop. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Låt svalna.
Avokadosalsan: Mosa ihop avokadon med olivoljan, blanda i creme fraichen och smaka av med salt och peppar.
Quesadillas: Skär kycklingen i fina strimlor och fräs den ihop med den pressade vitlöken i olivolja. Pressa över citronen och låt kycklingen dra åt sig saften. Riv mozzarellan på den grövsta delen på rivjärnet. (om du inte köpt färdigriven förstås). Lägg ett lager ost på ett tortillabröd, följt av ett lager av kycklingstrimlinlorna och sedan de hackade färska örterna. Avsluta med ett lager ost och lägg ett tortillabröd på toppen. Kläm ihop det lite så att osten "limmar" ordentligt. Lägg Quesadillan i en stekpanna med lite olivolja i och stek några minuter på varje sida. Skär lagom stora bitar för att hålla i handen.

Servera och doppa quesadilla-slicearna i salsorna. Gärna med en kall öl.

(Den här maten fick förresten mycket beröm av både Abbe och hans brorsa och det ser jag som ett extremt gott betyg, om ni förstår hur jag menar.)







Storebror gick all in när han fick höra om kycklingmaskoten. Han hade sett något pyssel på TV där de gjorde en jordgubbe av trälim och tidningspapper och ville testa detta. Det blev en svensk supporter-kyckling starkt inspirerad av Angry birds. Den räckte inte långt för att stötta vårt fotbollslag, men vi får hoppas att den kan göra lite nytta under OS senare i sommar.



6 kommentarer

  1. Jag tror att du är en vettig människa och därför postar jag den här länken med tro och hopp om att du faktiskt läser den.
    http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/kycklingar

    Kycklingarna vi äter i Sverige idag far otroligt illa. De göds till helt onaturlig storlek och det säger sig själv att det orsakar mycket lidande när de är för stora för att organen skall orka med, benen inte klarar att bära dem och så vidare.

    Det finns idag ingen ekologisk kyckling att köpa på de vanliga affärerna, och den kyckling man köper har levt ett kort liv, fyllt av smärta och plågor utan att någon gång sett dagsljus. Jag tycker det är tråkigt att du går kycklingindustrins ärenden, när det vore så otroligt lätt att byta ut kycklingen i dina recept mot Quorn som orsakar mindre lidande och påminner mycket om kyckling i smak.

    Och jag är ingen rabiat djurrättsaktivist. Jag bara tror att alla varelser förtjänar att leva och att vi människor bör göra vad vi kan för att rädda dem. Oavsett om det handlar om hjärtsjuka barn eller kännande djur (och det finns inget motsattsförhållande där - vi kan rädda både barn och djur).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jessie.

      Det är fint att du brinner för kycklingarna. Jag håller med dig om att vi ska sträva mot att djuren i världen inte ska fara illa. Och jag hade gärna sett mer ekologisk kyckling i fler butiker.

      Dock är jag inte varken vegan eller vegetarian. Jag har respekt för alla som är det, men jag själv tycker om en varierad kost som består av både kött, fisk och grönsaker och allt det andra i kostcirkeln. Alltså tänker jag inte strida för att alla kycklingar ska få leva. Kalla mig gärna hjärtlös men jag har mycket svårt att jämnställa Abbes liv med en kyckling. Sorry.

      Men prova gärna mina recept och byt ut kycklingen mot Quorn om du vill.
      /Mvh Abbepappan

      Radera
  2. Jag har reagerat på samma sak och går inte gärna in här längre av den anledningen. Nej, det handlar inte om att djuren ska få leva eller att ett barns liv är värt lika mycket. Dt handlar inte heller om vad man tror på att man ska äta. Det handlar om den vidriga kycklingindustrin där tänkande, kännande varelser (höns är faktiskt ganska smarta) föds upp och slaktas på sätt som  man kan tycka borde vara förbjudna. Helt klart ett av de värsta tillåtna sätten att behandla djur på i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Som vanligt skämmer du bort oss med härliga foton och smarriga recept.
    Skall testa detta i helgen.TACK!

    SvaraRadera
  4. Mums så gott det var. Å till å med 1,5-åringen åt med liv å lust. Smaskens. Särskilt tomatsalsan var överraskande god.

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.