En viktig bok.

23:47

Märkliga äro internets vägar. Sedan jag började blogga har jag fått många nya vänner. Vissa har jag nästan daglig kontakt med, här på bloggen, via mejl eller på Twitter. Och några få har jag till och med haft den stora äran att träffa afk (away from keyboard), som vi internetungdomar säger.

En av dem är Nemo.

Nemo är nykter alkoholist och skriver bloggen "Nemo – En blogg för beroende". Men han skriver inte bara blogg. Han har också en bok på sin repertoar. En mycket bra sådan.

I april fick jag boken i min hand. Personligt överlämnad av en mycket nervös författare över en kopp kaffe. Den bestod då av en ringbunden bunt vita papper med texten recensionsexemplar skrivet rakt över. Det var fortfarande en del korrekturläsning och vissa små korrigeringar kvar att göra innan den skulle gå till tryck.

Detta är något jag tycker är ofattbart mäktigt. Att jag får läsa boken innan den ens är riktigt klar. Att Nemo lämnar över sin baby till mig för att få ett utlåtande. En recension. Jag blev sprickstolt! Stundtals sträckläste jag boken, det är sådan den är. Jag satt till exempel på tåget från Stockholm en dag och lipade över mitt ringbundna exemplar så folk måste ha undrat vad som försiggick.

Vad är det för slags bok då? Väldigt kortfattat handlar den om Nemos väg från aktiv alkoholist till nykter dito. Från apfyllor, ångest och självbedrägeri till insikt, kamp och behandling. Alltihopa berättat modigt och naket med en enorm närvaro, värme och humor. Vill du ha en utförligare beskrivning kan du läsa min recension här. Vill du veta mer om boken och läsa andras recensioner kollar du in resten av hemsidan.

Boken heter "Anfäkta" och jag tycker du ska köpa den. Det är en bok som känns. Jag vågar påsta att vi alla kommit i kontakt med alkoholism på ett eller annat sätt. Anfäkta berör oavsett om man är alkoholist, nykter alkoholist, nykterist, anhörig, jobbarkompis, släkt, vän eller ytligt bekant.

Den finns på AdLibris , Ord & Bok, Bokus och Bokia.


PS. Tusen tack, Peter. Och lycka till.

Andra bloggar om , , , ,

10 kommentarer

 1. Takk för tippset .Den må jeg köpa. Har ikke noen som helst insyn i en alkoholist vardag ,så det kan bli lärorikt. Skrev hygglig svensk i dag! eller hur? haha ,sov gott fra Hedda

  SvaraRadera
 2. Att blogga har gett mig en ny värld.
  Dock ingen bok.
  Ännu =)

  SvaraRadera
 3. Om du gillar recensions-ex kan du börja jobba i bokhandel, där ramlar de in allt som oftast. :)

  SvaraRadera
 4. IRL, vi internetungdomar säger att vi träffas IRL (in real life) AFK däremot, är någonting man är. :)

  SvaraRadera
 5. Hedda: Tycker jag att du ska göra. Och visst var din svenska fin idag. Men jag förstår norska också så var inte orolig. ;)

  Sus: Vänta bara, det kommer säkert.

  Anonym: Ja det kanske vore något. Men just den här gången kändes det lite extra, eftersom jag vet att det här är en väldigt personlig berätelse som säkert inte var så lätt att våga släppa ifrån sig. Och så fick jag ju den personligen, inte massutskickad från ett förlag. Det är därför jag är så stolt. :)

  Madde: IRL är gammalt lingo. Det antyder ju att internet inte är en del av det verkliga livet, och det är ju helt fel. Därför AFK. Verkliga livet - men inte vid datorn just då. Det lärde jag mig under Pirate Bay-rättegången. ;)

  SvaraRadera
 6. Här är länken till tävlingen :http://pinuppa.webblogg.se/2009/september/manadens-pappablogg-tavling-2-1.html

  Lycka till ;)

  SvaraRadera
 7. Suveränt inlägg som vanligt - underbart tips, tack!

  SvaraRadera
 8. den står på min att-köpa-lista.

  SvaraRadera
 9. Tack - abbepappan, för att du ger boken denna uppmärksamhet... och tack ni som visat intresse och i vissa fall även beställt boken.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.