Särskilda ord.

21:30

Jag är helt tagen av responsen från er. Jag läser varenda ord av era kommentarer, det kan jag lova. Jag lovar också att återkomma till dem i ett senare inlägg. Men nu ville jag så gärna dela med mig av något som Towe skrev apropå min fråga om ni har barn, kanske med särskilda behov. Hennes dotter har en cp-skada och jag tycker det här är så fantastiskt kloka ord:

"Jag säger aldrig att min dotter är ett barn med speciella behov. Hon har precis helt vanliga behov. Hon vill springa, leka, äta, prata, busa, trotsa. Men för att kunna låta henne göra det krävs speciella insatser."

Andra bloggar om , , , , ,

22 kommentarer

 1. Riktigt bra kommentar!!! Verkligen, precis så är det ju.

  SvaraRadera
 2. Jag jobbade en gång på ett montessorifritids där det gick en flicka med Downs syndrom. De andra barnen accepterade henne fullt ut, och de var goda vänner. En dag vid mellis sitter dessa 7-åringar så och filosoferar; Alltså, Julia är ju cp-skadad säger en flicka. Nej, säger en annan flicka, hon har en hjärnskada, men det märks inte på henne. Julia själv svarar då helt allvarligt; nej, och det märks inte på dig heller Matilda!
  Ljuvliga fördomsfria barn!

  SvaraRadera
 3. Hela Towes blogg är fylld med fantastiskt kloka ord...

  SvaraRadera
 4. WOW!

  Igjen!

  Både pga ditt innlegg og Towes kommentar.

  Sånn er det jo bare. For ALLE av OSS.


  ;

  SvaraRadera
 5. väldigt kloka ord! och så är det ju...helt sant!!!

  kram

  SvaraRadera
 6. Ja, hon är klok, Towe! En fantastisk blogg har hon, positiva kvinna!

  Det heter ju egentligen inte personer med särskilda behov, utan personer med behov av särskilt stöd :)

  Kram Nina!

  SvaraRadera
 7. Väldigt kloka ord. Och tänkvärda.

  SvaraRadera
 8. Ja, precis så är det verkligen. Det är det som är så viktigt att omgivningen förstår! :)

  SvaraRadera
 9. Väldigt bra sagt.

  Er son är sannerligen en kämpe. Önskar han och er all lycka

  SvaraRadera
 10. Känner att jag nog måste läsa Towes blogg. Jag har sådana problem med hur jag ska uttrycka mig runt min son och hans syndrom. Han är ju inte sjuk t.ex, men vad säger man. jag säger handikappad i brist på bättre fast jag vet att det är fel....En annan fundering bara: Varför är det ok att ha handikapp på golfbanan, men i resten av samhället är det nått fult??

  SvaraRadera
 11. och jag gillar Spettans kommentar om handikapp på golfbanan!

  SvaraRadera
 12. Hej igen! Ang. handikapp... Handikappad kan vi alla känna oss om miljön inte är anpassad! Funktionshinder däremot är något helt annat :)
  Kram Nina!

  SvaraRadera
 13. Det var väldigt fint uttryckt, för så är det ju. Men kanske är det inte riktigt så man tänker, utan man tänker först och främst på att barnet har andra behov än "vanliga" barn. BRa sagt, helt enkelt.

  SvaraRadera
 14. Tänkvärda ord.

  Jag har gått på en särskola och vet att det är helt rätt.

  Annlie

  SvaraRadera
 15. Detta handlar inte om just detta inlägget. Man jag ville bara berätta att jag som många andra har hitta till denna underbara bloggen. Och har nu läst varenda inlägg

  SvaraRadera
 16. När man (med god vilja) förenklar det byråkratiska språket tar man bort det väsentliga ordet - och så glöms det bort.
  Och så blev det barn med särskilda/speciella behov. När man menar barn med behov av särskilda insatser.

  Vi som jobbar med information måste se till att ta tillbaka det som gått förlorat!
  /Greta på Gotland

  SvaraRadera
 17. Dessa ord reagerade jag också på, för det är ju så det är! Och det är ju JAG, jag som arbetsterapeut som ska kunna möjliggöra dessa insatser! Men ibland så "glömmer" man bort, men nu är är jag stärkt igen och ser "det möjliga". Tack för det!

  SvaraRadera
 18. Ett mycket bra dagbokstext du har lagt in där du skriver att du läser och ska sedan kommentera dem i något nytt dagbokstext. Det ser jag fram emot. Mycket bra respons, sådant gillar jag.
  Envägskomminukation är något som jag hatar.

  Tvåvägskommunikation är ett av de bästa jag gillar. Tusen tack att du finns för oss här på internet. Tack.

  SvaraRadera
 19. Jag vet att det här är en sen kommentar. Jag har läst bloggen fläckvis tidigare men nu har jag tänkt sträckläsa. Typ.

  Jag hae en kusin som är ett år äldre än mig vilket betyder att hon är 36 år. Hon är vad man nog kan beskriva som "gravt" utvecklingsstörd. Hon har inget tal, men kan helt tydligt förstå tal speciellt om det förstärks med teckenspråk.

  I alla fall så är hennes mamma (min moster) en fantastisk kvinna på alla sätt och vis som ibland åker ut till skolor för att prata om annorlunda människor. Hon tycker väldigt mycket om det, inte minst pga responsen hon får. Hon berättade fär ett tag sedan om en fråga från en tjej i högstadiet som hon blev helt ställd av:

  Har Kajsa varit kär någon gång?

  Efter lite funderande blev svaret ja.

  Kajsa har varit kär. Flera gånger. På det sättet är hon inte annorlunda.

  SvaraRadera
 20. Hej jag hatar ordet särskola det låtter så fel, nästan som man inte vore mänsklig.
  jag hatar lärarna i en lite klass har blivit nja illa behandlad av lärare

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.