När är det okej?

22:43

Är det någon som känner till Keenan Cahill? Det gjorde inte jag förrän idag när Ulrika berättade om ett inlägg på Charlotte Perellis blogg, där Charlotte lagt ut ett klipp av en gullig kille som mimar till Katy Perrys "Teenage dream". I kommentarerna till inlägget följer en intressant debatt.

Någon menar att killen har en diagnos, att han är funktionshindrad på något vis, och tycker att det är helt fel att lägga ut klippet och skratta åt honom. Någon annan försvarar och tycker att killen själv valt att lägga ut filmen på YouTube, att han gillar det han gör, vill att vi ska se det och skratta med honom. Och så är diskussionen igång.

Debatten påminner mig lite om den som uppstod då ICA lanserade ICA-Jerry i sina reklamfilmer. Våra fördomar prövas än en gång. Precis som den skepsis Pär Johansson möttes av då han grundade Glada Hudikteatern (som berättade om på ett sånt fantastiskt sätt när han sommarpratade i år).

Killen i Perrellis klipp heter i alla fall Keenan Cahill och har så vitt jag kunnat googla mig till ingen annan diagnos än dvärgväxt. Han må vara liten i kroppen men han är enorm på YouTube och bara hans Katy Perry-playback har genererat närmare fyra och en halv miljoner klick. Och det här fina tweetet från Katy själv.

Men vad tycker ni? Får man skratta åt vem som helst som gör något kul? Eller blir det förbjudet bara för att han eller hon är annorlunda?

U P D A T E:
Annars bloggvilande Smulgubbe tar paus från pausen och skriver mycket bra om detta.

25 kommentarer

 1. Jag tycker att det är mer kränkande att tänka att man inte skulle kunna titta på klippet där han mimar - hur många tonåringar lägger inte ut sådana klipp på youtube liksom? Han har ju lagt ut massa låtar, jag såg en länk där man mimar till lady Gaga härom dagen. Han ha såklart lagt ut dem för att han vill att folk ska titta och underhållas.

  Hade varit en HELT annan sak om någon annan lagt ut en film, smygfilmad eller så, på någon med avsikten att man ska skratta åt den personen.


  Men här... för mig är det en ung kille som vill vara lite rolig och lyckas med det. Han gör ju sig rolig med minspel etc.. det kan ju inte misstolkas. Eller vad tycker du?

  SvaraRadera
 2. Man får skratta åt alla men inte av alla anledningar. Klart att jag kan skratta åt Ica-Jerry lika väl som åt Henrik Dorsin men det är ju för att de är roliga!

  SvaraRadera
 3. Finns ju massor med barn/ungdomar som lägger ut sådanna filmer. Jag tycker dessutom han var himla duktig. Men vad fick de idén att han skulle varit funktionshindrad? Typ glasögonen eller?? Jag blir bara trött på sånt här. Jag tycker, precis som i fallet med Ica-Jerry, att när folk påstår att det är fel så skapar vi själva fördomar! Jag är uppväxt med Joel-bitar på barnprogrammet, jag älskade det programmet, men när jag berättar för kompisar som är lite yngre som inte har sett det, så blir de chockade att ett sådant program fanns. Varför?! Fördomar kommer från rädsla/osäkerhet, och i mina ögon är det (så länge personerna själva vill förstås) otroligt positivt om allmänheten får se dessa underbara personer.

  SvaraRadera
 4. Allvarligt, tycker folk att det är hemskt med en kille som mimar till kända låtar? Det är en stor grej att göra på nätet. Har ni inte kollat Momo Palaboy? De är skitstora i Sydamerika o är 2 Filipinska killar som är med i en humorshow, numera är de världsstjärnor.

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte problemet egentligen, en söt unge som mimar och är riktigt duktig på det :0) Hjälp vad han måste ha studerat för att få till den showen... Jag undrar själv hur snygg man var då man mimade till Carola och Pernilla på den tiden ~skratt~ som tur är fanns ju inte YouTube på den tiden så det finns inga bevis :0)

  Killen som jag förstår det har ju lagt upp videon själv, hade varit en annan sak om någon lagt upp den för skada eller genera honom... Fast om man ser hur mycket positiv feedback han har fått - så skulle den personen ändå misslyckats kapitalt.

  Tycker att det är underbart att våga och vilja!

  SvaraRadera
 6. Det är bara den som skrattar som vet av vilken anledning och jag är övertygad om att det finns människor som skrattar åt andra för att de är annorlunda, inte med dem för att de gör något kul. Tyvärr.

  SvaraRadera
 7. Det är jättesvårt. Vi hade diskussionen om ica-jerry i skolan (socionom inr funktionshindrade). Det är hursom INTE okej att bara skratta åt någon som är "kul". Den personen kanske inte alls försöker att se/låta/verka rolig. Men när det handlar om personer som exponerar sig med flit för att de vill ha uppmärksamhet, skratt eller vad det nu må vara så är det okej. Ibland. Sedan spelar det ju roll vad det är för slags skratt. Som med ica-jerry. Skrattar man för att man tycker att det är "såååå guuuuuulligt med en såndära som får vara med i tv" *klappar på huvudet*? Då är det bara förnedrande.

  SvaraRadera
 8. Man får inte skratta åt funktionshindret i sig, men man får skratta åt roliga handlingar. Jag menar, när jag ser det här klippet så skrattar jag ju inte ÅT honom. Jag skrattar med honom, han är full av energi och faktiskt förbannat duktig.

  Jag menar, ska vi stänga in alla människor med något slags funktionshinder i en garderob så att de absolut inte får möjlighet att göra något annorlunda?

  Nej, usch och fy. Stora och varma applåder till killen i videon, som enligt mig, verkar vara helt utan något funktionshinder.

  SvaraRadera
 9. Min dotter har en cp-skada. Ska hon skyddas från att göra bort sig i tv? Nej jag tror inte det va. Hon blev skrattat åt, bara såhär, häromdagen. Jag bloggade om det och tankarna runtomkring. http://smulgubbe.se/?p=1838

  Min åsikt är det det är en fördom att tro att människor med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar ska behandlas olika och det gäller även "positiv särbehandling" Som min dotter. Alla barn blir utskrattade någon gång i livet och det är en del av just livet. Är det värre för henne att bli retad än barn som inte sitter i rullstol? Ska folk med tex DS skyddas från att göra bort sig? Jag tror att folk generellt måste börja tänka att andra människor kan mer än de tror.

  Nej. Skydda killen från de som vill skydda honom tack.

  SvaraRadera
 10. Intressant debatt. Alla har väl rätt att synas, lägga ut klipp på sig själva, spexa, skoja och ha kul oavsett om de har något funktionshinder eller inte. De ska ju inte gömmas undan bara för att de är annorlunda. Nu har jag inte sett klippet men det finns väl värre saker än att lägga ut en film där man mimar till en låt. Det finns ju vissa människor som är fullt "friska" som lägger ut klipp som kan anses vara förnedrande. Klipp som de kanske inte är så stolta över längre när de är äldre. Ska man skydda dem också isf?

  SvaraRadera
 11. I min värld är det inte lyteskomik att visa funktionshindrade eller de som inte är som alla andra. Ett av mina favoritklipp på youtube är en tjej som sjunger med sådan fantastisk inlevelse att jag ryser, hon är med i en amerikansk teater -eller musikgrupp lite á là Glada Hudik. Skulle det inte duga?
  Det som är förnedrande är att gömma undan. I västvärlden och Sverige göms inte handikappade undan på institutioner och DET gör mig varm om hjärtat.

  SvaraRadera
 12. Alltså den där killen gillar ju det han är bra på, han mimar ju kul. Jag kunde inte se Perellis inbäddade klipp så jag sökte på youtube, det är ju inte det enda klippet han lagt ut. Så jag tror knappast att det var ett engångsmisstag. Han tycker det är kul liksom. Dessutom undrar jag varför alla tror att han är funktionshindrad?

  Men det besvarar ju inte frågan. Jag säger som den hemska tvillingen här ovan, man får faktiskt skratta åt alla, men inte av alla anledningar, otroligt väl formulerat. Man får ju iten skratta åt själva funktionshindret, lyteskomik är ju sjukt trist. Men en funktionshindrad person måste ju få vara rolig. Sen är det ju rätt vanligt att man skämtar OM sitt egna funktionshinder, tex Jesper Odelberg, och då får man ju skratta. Det är lite som att mörkhyade kan dra driva med rasistiska skämt, vita medelåldersmän kan driva med vita medelålders män etc etc.

  Så rätt och slätt, allt kan vara kul, det beror på vem som säger det och hur det sägs.

  SvaraRadera
 13. ps. alla får driva med vita medelålders män förresten. Speciellt om det är politiker. Det var ett dåligt exempel.

  SvaraRadera
 14. Livet är naturligtvis fullt av "etiska/moraliska dilemman"...En strid ström som alla med "granskarglasögonen" på inte kan ungå att varsebli. Debatten är därför naturligtvis högaktuell och det är när vi går över den outtalade gränsen som anstöt väcks. Bara att debatten har kommit igång kanske är ett tecken...?
  jag har inte tittat på klippet ännu.
  Kram
  Niklas

  SvaraRadera
 15. Jag tycker man, oftast, får skratta åt människor om de gör något kul. Hoppas samtidigt på att människor som tittar själv kan dra gränsen för vad som är okej eller inte. Det är nog rätt sällan man ser en person med funktionshinder som gör något roligt och man skrattar åt detta hinder, utan det är snarare åt handlingen.

  SvaraRadera
 16. Vad kul det är ett läsa era kommentarer. Fullt av klokskap. Tack.

  SvaraRadera
 17. Killen har ju humor! Och är en av de bästa jag sett mima till en låt. Otrolig tajming.

  Tycker vissa kommentarer på Perellis sida antyder att man pådyvlar folk funktionshinder som kanske inte ens finns där. Killen är om jag förstått det rätt kortväxt, inte förståndshandikappad?

  Jag ler åt att han har glimten i ögat och är skitduktig på att mima.

  SvaraRadera
 18. Man får skratta åt någon som vill göra sig kul/rolig, det är vad denna personen vill. Förnuft får man ju också använda, detta gör inte många tyvärr.
  Jag är ett levande bevis på det, jag är döv och använder teckenspråk som tyvärr en del har skrattat ÅT.
  Keenan Cahill har all rätt till att vara ute på internet och mimar till vilken låt som helst, hur kan man vara så fördömande och bedömde att han ÄR funktionhindrad. Trist att det finns fortfarande folk ska döma så hårt - "Oj han/hon är handikappad och då man ska inte skratta, utan det är faktiskt synd om..." eller liknande, vilket gör mig förbannad. Alla funktionhindrade människor är en tillgång till samhället och världen, oavsett hur de ser ut eller vad än hände dem.

  Jäkla fördomar. Och okunskap.

  SvaraRadera
 19. Man får skratta med vemsomhelst, men inte åt vemsomhelst hursomhelst, oavsett om personen är funktionshindrad eller inte. Man får aldrig kränka! Men skratta med hjärtat och med kärlek i bakgrunden, det får man, tycker jag. Så tråkigt om jag blev funktionshindrad och folk slutade ha roligt med mig för det!

  Jag har inte sett klippet så min kommentar är bara i största allmänhet vad jag tycker..

  Kram Nina!

  SvaraRadera
 20. Tycker att alla borde läsa detta.... http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html

  SvaraRadera
 21. Jag har över tid läst en del om en särskild sorts dvärgväxt som gör så att den som har det ser "normal" ut om man jämför med andra sorters dvärgväxt. Det finns inga tydliga skelettmissbildningar t ex. De ser ut att vara i mindre skala. Jag har sprungit på en massa kommentarer i samband med det, som att så söt att man kan stoppa dem i handväskan etc. Och jag blir rätt så desillusionerad. I det sammanhanget handlar det inte om skämt, det har varit i samband med dokumentärer men där reaktionerna är milt sagt... osmakliga. De som har den typens dvärgväxt blir inte gamla och man vill ju inte bli kallad "som en liten docka".
  Det har också förekommit något så bisarrt som "dwarf-tossing", i USA. Ja, man gör vad namnet antyder. En del kortvuxna gör det som i att bli uthyrd till "dwarf-tossing" på "bachelor parties" (kommer just nu inte på den svenska termen), men det har också drabbat intet ont anande kortvuxna bara sådär.

  Det är skillnad på någon som roar sig utifrån sig själv och/eller bli utnyttjad i syften som man inte själv har valt. Sedan är det, i mina ögon, okej att utmana fördomar och att möta dem med öppna ögon. Har en väninna som är döv. Hon har också ett cochlea-implantat. När folk ser det blir de osäkra och vet inte hur de ska göra: så du är um... eh...
  Döv som en sten brukar väninnan säga. För hennes del föredrar hon att avdramatisera det. Låta det bli en del av samtalet men sedan gå vidare för att visa att man kan ha en funktionsnedsättning utan att det har någon återverkning på en som en social människa. Hon talar inte om sin dövhet om det saknar relevans.

  Jag har själv en kronisk autoimmun sjukdom som jag får leva med resten av livet. Nu syns det inte på mig att jag är sjuk, i de perioder som det gör det så vill jag inte heller bli en kaka till kaffet. Jag har en sjukdom brukar jag kort och gott konstatera och sedan gå vidare. Om samtalet ditintills har rört sig om jobb etc., så brukar det bli lite tyst. Jag fick sjukersättning i början av sommaren och jobb är ett viktigt samtalsämne i Sverige. Att inte längre jobba punkterar rätt mycket. Å andra sidan är det inte hela världen för mig längre, eller inte alls snarare. Kontentan av det här är att låta sig själv välja i vad man vill återge och/eller vara med om. Trots att jag vill låta min egen sjukdom vara en bisak så ger den väsentliga svårigheter, den går inte att ignorera och går det att skämta om den så gör jag det. Här hemma flyger lyteskomiken. Och det är okej när det skojas MED mig som deltagare snarare än OM mig när jag inte är med.

  Oavsett om man har ett funktionshidner eller inte så är det ändå, för mig, grundvalen. Alla väljer själva hur de vill leva och ska respekteras för det. Om den här killen gjorde det frivilligt, och det verkar ju inte vara smygfilmat, så är det inget jag upprörs över. Hade det varit smygfilmat och utlagt för att göra åtlöje av någon, då hade det absolut inte varit okej.

  SvaraRadera
 22. jag tycker man får skratta åt allt som avsändaren menar ska vara kul. jag menar jag skrattar ju inte åt någon som hoppar skojigt för att han saknar ett ben (om jag nu skulle tycka det var festligt) men om samma människa gör en stand up kring det så skrattar jag om det är kul. Att sätta sig till doms över vad och vilka man får skratta åt är bara ett utslag av gammal AlvaMydal-ideologi.Att man vet vad som är bäst för folket. typiskt människor i branschen som ofta har en otroligt skitnödig attityd till folk med olika defekter.

  SvaraRadera
 23. Jag förstår inte riktigt debatten - killen i fråga gör något han tycker är stenkul och lägger sen ut det till allmän beskådan. Medvetet!

  Lyteskomik är obehagligt. Men den som driver med sig själv och sitt eget handikapp - må det vara blekfeta vita politiker som nämnts här ovan, eller såna som jag som jämt går vilse, eller vad som! - gör att man skrattar med inte åt. Om barnet nu ÄR funktionshindrad (och det tycker inte jag han ser ut att vara, men jag är definitivt ingen expert) så gör ju inte det att han inte får vara rolig? Eller?

  SvaraRadera
 24. Håller med! Det är klart att man får skratta! Han vill ju det och då är det väl bara bra! Skratt är viktigt i tillvaron. Jag håller med Jessika också om att man kan skämta om sina egna funktionshinder. Här hemma hos oss skämtar vi för fullt om det. Det är liksom ett sätt mitt i vårt totalkaos att överleva.
  Kram!

  SvaraRadera
 25. Alla de som vill "skydda" honom borde förstå att det är den här typen av debatter, som deras åsikter leder till, som är det mest genanta för killar/tjejer som Keenan.
  Jag hoppas han och alla de andra i hans situation är tuffa nog att fortsätta med det de gör och samtidigt förgylla vardagen för alla oss
  som uppskatttar individer precis som de är. Varken mer eller mindre.
  //Kaiza

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.