Jag försöker förklara.

20:15

Radion, TV:n och tidningarna svämmar över av bilder och nyhetsrapportering från Egypten. Storebror undrar. Jag berättar för honom om Mubarak som har suttit vid makten i trettio år och hur dåligt människor i Egypten verkar ha det. Storebror frågar varför han varit president så länge och jag berättar om hur han hållit sig kvar med hjälp av valfusk, våld mot oppositionen och de som tänkt rösta på dem. Jag berättar om påhittade partier som skapats av regimen för att det skulle se ut som en demokrati. "Men det är ju oschysst!" säger storebror och jag säger att det tycker jag också och att det är därför folket i Egypten protesterar.

Jag säger att det är så som jag har uppfattat det, men att jag inte kan vara riktigt säker på om det stämmer. Jag berättar för storebror om hur miljontals människor gick ut och ropade på gatorna att de vill ha bort Mubarak och jag förklarar att han sa i ett tal att han tänker avgå men inte förrän i september, och att människorna stannade kvar på gatorna för de ville ha bort honom med en gång. Storebror lyssnar och försöker förstå. Jag försöker också förstå.

Han undrar varför det blev slagsmål och jag berättar om motdemonstranterna som helt plötsligt dök upp och att det blev kaos och väldigt oroligt överallt. Storebror säger att han tycker synd om dom som bor i Egypten och undrar vad som ska hända nu. Jag säger att det undrar jag också.

Det undrar hela världen.

9 kommentarer

 1. Fint skrivet och fint berättat. Och attans vad klok storebror är.

  SvaraRadera
 2. Än har inte frågan kommit från stora sonen, men jag tror den är påväg. Barnen har klasskompisar från länder som angränsar (och som enligt medierna står näst på tur för revolution), och jag ska komma ihåg dina ord till stora pojken när frågorna kommer.

  Tack!

  SvaraRadera
 3. Klokt förklarat om en sak som verkligen är svår att förstå.
  Tänk att egen makt kan vara mera värt än folkets stöd! Kram till Er och alla Egyptier.

  SvaraRadera
 4. Tycker du gav en bra förklaring!
  Det är svårt att förklara stora och svåra händelser för barn!

  SvaraRadera
 5. Åhh så fint. stort. Och ärligt. Jag blir alldeles rörd av er konversation!
  kram Caroline

  SvaraRadera
 6. Tack Abbes pappa!! Nu förstår även jag vad det handlar om:)

  SvaraRadera
 7. du gjorde det sjukt bra, trots allt!

  SvaraRadera
 8. haha håller med ovanstående; nu förstår även jag vad det handlar om! ;)

  SvaraRadera
 9. Jag håller med dig. I Egypten det ingen demokrati.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.