Antikrångelkatalog.

23:37

Jag läste en debattartikel i DN idag som gjorde mig glad. Rubriken löd "Föräldrar ska inte längre behöva anmäla när de vabbar" och artikeln var skriven av Dan Eliasson, Försäkringskassans förhållandevis nye generaldirektör.


Det var som ljuv musik från början till slut. Äntligen har någon analyserat, ifrågasatt och dragit slutsatser kring Försäkringskassan och interaktionen mellan dem och deras "kunder". Det är fascinerande att ingen gjort det tidigare, men desto mer glädjande att det äntligen blivit av.

Eliasson är bekymrad över att Försäkringskassan inte har större förtroende hos invånarna. Han skriver: "Försäkringskassan fattar varje dag cirka 50 000 beslut om olika förmåner, varav omkring 95 procent gynnar den enskilde …  De belopp som utbetalas har stor betydelse i människors vardag. Varför uppskattas inte det i ännu större utsträckning?" 

Man kan inte annat än hålla med honom i hans undran. Visst borde vi uppskatta det mer? Det borde vi. Men krångliga system och en konstant känsla av att vara misstänkliggjord skapar inte förtroende, hur mycket man än är i behov av allmosorna. Jag hör själv till de människor som aldrig tagit ut vab vid ett enda av alla de läkarbesök jag varit med Abbe på. Krånglet med dagislappar, anmälan, begäran och allt vad det heter har känts övermäktigt. Det är jobbigt nog ändå att ha klippkort på sjukhuset. Istället har jag jobbat några timmar extra en annan dag för att försöka kompensera förlorad arbetstid och slippa avdrag från lönen till förmån för pengar från FK.

Eliassons arbetsgrupp har nu, efter omfattande möten med anställda och kunder, tagit fram ett 30-tal förslag till förbättringar – en antikrångelkatalog – som de lämnat till regeringen i dag. Bland annat slopad dagisintyg, slopat krav på anmälan och en rad andra förändringar. Jag föreslår att ni läser debattartikeln, det är en vitamininjektion. Hela rapporten finns att ladda ner här. En kortare version (lista med punkter) finns här. Låt oss bara hoppas på att våra politiker klubbar igenom förslagen.

Dan Eliasson, var har du varit alla dessa år?

11 kommentarer

 1. Mhm, och som förskollärare välkomnar jag också förslaget att slippa VAB-inyget, då ifyllandet & underskrivandet av dessa egentligen inte hör ihop med mitt uppdrag som förskollärare. Dessutom är det en myndighetsutövning, och om jag som enskild förskollärare råkar fylla i fel, är det JAG som åker dit. Dessutom, om man tar bort VAB-intyget, så slipper vi pedagoger på förskolan känna oss som minipoliser.

  SvaraRadera
 2. Vi har också klippkort inom sjukvården..Varje tisdag är det något. Jag har kommit undan smidigt detta läsår då jag tagit ledigt på tisdagar och sagt till alla berörda sjukvårdare samt habilitering att det är Tisdagar som gäller för tidbokning. Nu när dom lärt sig det kan jag ju inte byta dag efter sommaren :( Men...jag slipper just nu iallafall alla vabb lappar och det är en befrielse.

  SvaraRadera
 3. It's all about the attitude! För vilka är populärast nuförtiden? Skatteverket! De har jobbat stenhårt med att underlätta för vanliga kunder att göra rätt. Som belöning får de folkets jubel, fast de tar våra pengar, och försäkringskassan får kritik, fast vi får pengar av dem!

  Studiebesök på skatteverket anbefalles.

  SvaraRadera
 4. Och jag lovar att ingen är gladare än Försäkringskassan själv över slopade intyg och krångel.

  SvaraRadera
 5. Jag känner mig som ett UFO. Förutom intygslappen som är fruktansvärt onödig, inte minst för alla onödiga papper, tycker jag inte att anmälan är så himla bökig, går ju fort på hemsidan, men välkomnar ändå såklart ännu mindre byråkrati. Men så har jag ju inte klippkort på sjukhus utan ett "normalsjukt" förskolebarn. Frisk tre veckor, hemma 2-5 dagar, frisk 3 vecker och så har det lunkat på.

  Skulle även vara najs att få fylla i sida vab/fl dagar på nätet istället för på papper, vi lever ju ändå i år 2012.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nätet känns ju på sätt och vis lite meningslöst eftersom man ändå måste göra skiten manuellt sen. Men som sagt, det verkar ju bli mycket bättre om Dan får som han vill.

   Radera
 6. Instämmer med Therese/zill här ovanför, vi i förskolan tackar och bockar vi med.

  Tja, varför vi inte uppskattar det mer? Jag tror som "en annan mamma" att det handlar om krångliga rutiner och alltför många osamordnade funktioner inom samma myndighet.
  Det skulle också kunna bero på att man själv måste ha koll på att alla papper kommit fram som de ska och att de är rätt ifyllda. Råkade själv ut för det för inte så länge sedan, då jag ringde för att kolla varför det inte kommit några pengar. Svaret var då att "jamen du har missat att sätta ett kryss här på blankett si och så". Och, undrar jag då i mitt stilla sinne, varför i hela (...) har ingen upplyst mig om detta under de dryga två veckor som gått sedan blanketten skickades in? För ärendet var behandlat, jodå, och hon kunde tala om hur mycket pengar jag skulle få ut men de fick jag ju inte förrän jag hade rättat till felet jag inte visste om...
  Då skulle blanketten skickas tillbaka till mig, för korrigering, för att sedan skickas till inläsningscentralen, och därifrån skulle det sedan ta ytterligare två-tre dagar innan handläggaren på det kontor som skulle verkställa utbetalningen kunde se blanketten. Summa en dryg vecka bara för att peta dit ett missat kryss... Jag kan ju heller inte låta bli att undra vad som hade hänt om jag inte ringt. Det är tyvärr inte första gången något liknande händer heller.

  Men kanske har denna stelbenta myndighet äntligen fått vad som behövs för att skapa lite vettigare rutiner? Det låter lovande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man förundras över ett de inte bara kunde kryssa i det när de ändå hade dig på telefon. Har varit med om liknande. SOm lätt kunde lösas med ett väldigt kort samtal istället för att ödsla porto på att skicka hit och dit.

   Radera
  2. Precis min tanke. Jag kan visserligen acceptera att de måste få in blanketten med min underskrift, förr eller senare, men de hade ju åtminstone kunnat verkställa utbetalningen "i förväg" kan man ju tycka. Eller åtminstone meddelat mig på en gång att det var något fel istället för att först handlägga hela ärendet (!)...
   Som sagt, det är synd att man är beroende av pengarna annars hade det varit intressant att vänta ut dem och se hur lång tid det hade dröjt innan jag fick reda på att något var fel. Vi får hoppas att den nye chefen fortsätter så här! Det är ju helt galet att föräldrar inte ens anmäler vab bara för att det är så krångligt. Då har man missat något ganska väsentligt.

   Radera
 7. Förlåt Abbes pappa, men vet du om att för läkarbesök behövs inte den där förskolelappen fyllas i! Men annars så blev jag också jätteglad när jag läste förslaget.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.