Kom ihåg.

23:29

Kom att tänka på en sak apropå oro, inlärning och skolan:
Det finns ingenting som är så orättvist som att behandla alla lika.

18 kommentarer

 1. Tack, du har just givit mig den perfekta avslutningsmeningen för min tenta i migration! :D

  SvaraRadera
 2. Åh, så väl talat. Att inse att alla är olika, har olika förutsättningar, och jobba för att jämna ut skillnaderna, beskrivs ofta slarvigt som "lika för alla" - men det är ju inte åtgärderna som ska vara desamma för alla, utan resultatet av åtgärderna.
  Typ. Fast du uttrycker det ju mycket snärtigare (du är ju inte reklamare för inte :).

  SvaraRadera
 3. Åh, vad jag håller med! Jag minns hur många gånger jag suttit av lektionstid för att jag inte fått hjälp på min nivå/ efter min förmåga och fick höra att jag inte skulle "dra iväg" utan invänta de andra. Suck... Rättvisa är när alla får hjälp att utvecklas maximalt utifrån sina egna förutsättningar, vare sig man ligger i framkant eller längre ner på skalan.

  SvaraRadera
 4. En gång såg jag en himla tänkvärd bild på ämnet, 3 spikar och en skruv i en bräda och en hammare bredvid. Man kan inte behandla alla lika, för alla har vi olika förutsättningar.

  SvaraRadera
 5. Så sant!
  Det kan dock vara hemskt också, om man gör en stor sak av det. Minns när jag gick i fyran och vi var tre klasser med ungefär 20 personer i varje och lärarna hade kommit på att vi skulle, i kärnämnena, delas in i tre grupper efter hur duktiga och långt framme vi var. Idioterna döper då grupperna till 70, 90 och 110, tänk ur ett trafikperspektiv så förstår du det hela. De som gick i sjuttio blev mobbade för att de var tröga och vi i 110 för att vi trodde att vi var något, det var ju inte direkt vi som hade valt att vara där.. Så, man ska se till varje elev och dennes förutsättningar, men man ska aldrig göra det så öppet som mina lärare gjorde.

  SvaraRadera
 6. De mest kloka ord jag läst i år.

  Citerade dig på min egen blogg, hoppas det är okej.

  SvaraRadera
 7. Hej Abbes pappa!
  Har ikväll/inatt bara börjat läsa er historia.
  Sitter och har nattmålet med min två månader gamla dotter som själv har blivit hjärtopereras och fått diagnosen CATCH 22.
  Vi är bara i början av denna långa och kanske rätt jobbiga och tidskrävande resa.
  Åh, jag kan inte hålla tårarna borta när jag läser, när jag letar fakta osv om vad min lilla prinsessa kan få. Man hoppas med hela sitt hjärta att det räcker med hjärtfelet hon föddes med. Men man får väll ställa in sig på det värsta?!
  Min blogg är låst, men inloggningen är:
  LillaGroda
  studsboll
  Var noga med stora bokstäver.
  Hade varit roligt att få prata med någon som gått igenom allt detta!
  Hoppas allt är väl med er!
  Kram Moa, Livias mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moa och Abbes Pappa, bäst att radera eller åtminstone redigera den här kommentaren tror jag. Din blogg blev just "öppen", Moa.

   Radera
  2. Hej Moa. Jag tittar gärna in hos dig. Men jag undrar precis som Bonita om du verkligen vill att folk ska kunna läsa inloggninsuppgifterna här. Säg till om du vill att jag ska ta bort kommentaren.

   Radera
 8. Hej,

  jag kom direkt att tänka på den där bilden med ett antal djur, jag tror att det är en apa, en fågel, en elefant och några till som står framför en kateder ute i naturen.

  Läraren bakom katedern säger något i stil med

  - "Och för att det ska bli rättvist får ni alla samma uppgift: klättra upp i trädet!"

  SvaraRadera
 9. det kan vara lika orättvist att behandla olika. om man behandlar de olika på fel grunder, eller på inga grunder alls. lärare som utan någon anledning beter sig väldigt illa mot vissa barn (som INTE gjort något) och bra mot andra. att utsätta vissa barn för elak och orättvis behandling och ge dem all skuld medan andra barn blir upphöjda och favoriserade, är inte det minst lika orättvist?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, naturligtvis är det minst lika orättvist. Fruktansvärt, så klart. Men det var liksom inte det som var poängen med det här inlägget.

   Radera
 10. Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov.

  Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla. Skolan har ett särskilt ansvar för elever med funktionsnedsättningar.

  Det ovan står klart och tydligt i skollagen. Så skulle något annat ske så är det bara att hänvisa till skollagen...

  SvaraRadera
 11. Det gör inget, men du kan ta bort inlägget. Bloggen är egentligen bara låst för några personer. =/

  SvaraRadera
 12. Tack for det velskrevet indlæg.

  SvaraRadera
 13. Åh, så klokt sagt. Det måste jag spara i mitt sinne och minne då jag imorgon går till mitt jobb i en högstadieskola

  SvaraRadera
 14. Otroligt välskrivet!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.