Hösten kom med sting.

23:14

Igår morse var det rimfrost för första gången i år. Gräsmattan var vit som snö och killarna gick runt och tittade fascinerat på röken som kom ur munnarna. "Ollya ahhp-a, ne yy-ey i min mun" sa Abbe. Igen och igen, som om han aldrig tidigare hade andats ut en kall dag. Hösten säger hej och passar på att presentera sin vän vintern som ska ta över när hösten gjort sitt.

Timmarna gick, frosten försvann och dagen blev vacker och solig. Storbror och alla de andra på fritids hade utflykt i skogen. De lekte, klättrade i träd och stojade så som man gör när man är sex år en solig höstdag. Tills plötsligt.

Storebror är med en annan kille i färd med att klättra i några träd. Fröknarna är där och en grupp barn leker en liten bit därifrån. Men så börjar de skrika och kommer springande emot fröknarna, storebror och hans kompis. Många gråter och tar sig för ansiktet eller delar av kroppen.

Det visar sig att de sprungit på ett getingbo. Exakt vad som hänt förtäljer icke historien men på något sätt har barnen retat upp ett helt gäng getingar, som i ren höstilska gav sig på de små killarna och tjejerna med full kraft.

Nästan allihopa blev stuckna, några fick flera stick och utflykten slutar med att fröknarna fick ta med sig en dröse barn och åka till vårdcentralen för att plåstras om och kontrolleras.

Jag trodde liksom getingar hade stängt för säsongen. Men det kanske var just därför de var så stingsliga, när jag tänker efter.

Andra bloggar om , , , , , ,

17 kommentarer

 1. Fy då! Inte visste jag att det finns getingar nu... Då får man passa sig! Hoppas det gick bra med storebror och alla barnen!

  SvaraRadera
 2. Jag är i Värmland för tillfället, här är dom också stingsliga. Skönt att det gick bra ocg att det inte var MÖRDARBIIIIIN!!!!

  SvaraRadera
 3. Usch, tur att det gick bra, och att ingen var allergisk.

  SvaraRadera
 4. I vårt sovrum har vi en mygga som gömmer sig. Den kommer fram varje kväll för att liksom säga : "Jag lever, jag är inte död, jag ska störa er så att ni inte kan somna MUAHAHAHA"

  SvaraRadera
 5. Jag har inte sett en geting på hela sommaren här i Stockholm, men just igår såg jag en på bussen.

  SvaraRadera
 6. Säg åt fröknarna att alltid ha med sig lök och kniv. Dela löken, gnugga mot getingsticket och det onda/svullnaden försvinner. OCH! Det funkar! (om man gör det relativt snabbt!)

  SvaraRadera
 7. Det låter som jordgetingar...de är inte roliga!!!
  Två alternativa tips är: Alvedon eller liknande som krossas och blandas med vatten och läggs på bettet, eller aloevera-gel. Båda dessa metoder brukar också funka bra. Tabletterna är ju de som tar minst plats i packningen. och har längst hållbarhet.

  Stina i Degerfors

  SvaraRadera
 8. Usch! De är sådär halvsega och otäcka just nu. Stackars storebror och hans kompisar.

  SvaraRadera
 9. jodå, getingarna lever nog än.. jag hade en i mitt klassrum häromdan, helt ensam, bortflugen och säkert frusen haha.. hoppas det gick bra för barnen!

  SvaraRadera
 10. Usch getingar är inte trevliga. Jag var med om samma sak när jag var sju år, på en skolutflykt som jag inte ville med på från första början. Jag fick dock varken åka hem eller till vårdcentralen utan fick fortsätta den plågsamma dagen i skogen med ett par rejäla getingstick i skallen. Tur att storebror har bättre fröknar än vad jag hade.

  SvaraRadera
 11. Usch, inge roligt för storebror! Hoppas han repar sig snabbt :)

  SvaraRadera
 12. Läskigt!
  Har själv varit med om en attack svärmare som kom emot mig och mina barn på skolgården en sensommardag. Det var också riktigt obehagligt, trots att ingen blev stungen.(Tror det var bin och de sticks väl inte?!) Jag såg bara ett stort svart moln närma sig fotbollsplanen vi stod på. SPRING! skrek jag och rusade in med alla barn.
  Svärmmolnet var lika stort som en trädkrona och det var riktigt obehagligt när de strök över huvudet på oss. Sedan satte de sig i toppen på ett träd vid skolan och surrade vidare..
  Bara en egen liten "bihistoria". Jag är väldigt glad att det inte var jordgetingar!!!!
  Stackars barn=(
  Hoppas devågar gå till skogen igen efter denna obehagliga upplevelse.
  Kram till stackars storebror från mig
  Helena

  SvaraRadera
 13. @alla. Storebror klarade sig från stick eftersom han inte var med den gruppen som fick alla sticken, kanske skulle förtydliga det.

  @Johanna Dolk. Tyvärr var ett barn alergiskt vad jag förstod. Tror det var bl a därför det blev vårdcentralen.

  SvaraRadera
 14. Hej. Viklen fantastisk blogg du har! Jag halkade in på ett "bananskal" förra helgen och har läst allt från början. Jag skämdes nästan i måndags... Jag var då hemma med min 5-åring som hostade. Det var min tredje VAB dag på 1½ år och jag sitter och läser om den ena febertoppen och kräkan efter den andra.

  Här kommer jag bli kvar som en trogen läsare.

  Ha det gott i höstmörkret!

  SvaraRadera
 15. Hej
  Ja getinger finns även på sent på hösten.
  Hoppas att det löste sig med alla barnen för er.

  Du har så fin blogg som är så intressant att läsa och följa. Gillar detta som jag hittar hos dig. Hör av dig är du jättesnäll.


  Ha en härlig lördag min vän.

  SvaraRadera
 16. Så märkligt. Detta hände i den förskolegrupp jag jobbar i förra veckan med. Bara tre barn drabbades men de blev rejält stuckna och getingarna letade sig t.o.m. innanför kläderna. Denna vanmakt över att se paniken. Det vill jag inte vara med om igen...

  SvaraRadera
 17. @Malin Skumt. Storebrors kompisar hade också kläderna fulla med getingar. Men det var många barn, med många stick. Den som fick mest stick hade sexton stycken tror jag. Men fröknarna var helt fantastiska.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.