Flexibilitet i vården.

23:43

I dag har jag blivit två vårderfarenheter rikare igen. Och båda erfarenheterna handlar om att vara lösningsorienterad och flexibel, var och en på sitt sätt.

Exempel ett:
Under lunchen idag ringde mobilen. "Dolt nummer" stod det i displayen. Det brukar i stort sett kunna betyda två olika saker, antingen ringer min polare från England eller också är det någon från sjukvården. Det var det sistnämnda.

– Hej det här var NN från öronsjukvården på Sahlgrenska.
– Hej.
– Abbe står uppsatt på kö för en undersökning här hos oss och det dök upp en återbudstid på måndag som jag undrar om ni vill ha?
– Eh, ja ... det kanske funkar.
– Bra. Men du, nu läser jag här i journalen att vi skulle kolla om han möjligen ska sövas för något annat ingrepp snart, så vi kan göra det samtidigt.
– Nu förstår jag inte. Ska han sövas?
– Nej nej, det behövs egentligen inte. Men det har ju varit lite svårt att få till det här testet.
– Aha, är det det där testet då Abbe måste vara helt tyst och stilla medan de stoppar in e...
– Ja just det. Men det går att göra den mätningen medan han sover också. Det är lättare.
– Då förstår jag. Faktum är att han ska snart göra en gomoperation.
– Vad bra! Då tar jag kontakt med operationskoordinatorn på plastikkirurgin så styr vi upp något. Annars hör jag av mig igen.
– Jamen vad bra. Tack ska du ha, hej då.

Exempel 2:
Mamman tog Abbe med sig till barnmottagningen idag för att få den andra vaccinationssprutan mot den nya influensan. Det var hans dag enligt den där kallelsen och hemsidan ni vet. Nu tog visserligen Abbe den första sprutan på hjärtmottagningen, men min fru hade möjlighet att åka ner med honom och ta den idag så hon passade på. Hon passade också på att ta med storebror.

– Jag tänkte kanske att Abbes storebror också kunde få sin spruta, han missade vaccinationen på skolan för att han var sjuk.
– Nej. Det går inte.
– Varför inte då?
– Vi vaccinerar bara riskbarnen på de här tiderna.
– Ja det vet jag, men jag tänkte kanske att ni kunde hjälpa oss med det eftersom han missade sin spruta på skolan.
– Vi har bara vaccin så att det räcker till våra patienter. (Då ska vi komma ihåg att barnmottagningen ligger i vårdcentralen där alla vaccineras just nu, vägg i vägg.)
– Men så exakt antal kan ni väl inte ha? Abbe tog ju sin första spruta på hjärtmottagningen och då ville ni inte ens att man skulle lämna återbud om man inte kom hit. Då måste ni väl ha en viss buffert.
– Det går inte i alla fall.

Andra bloggar om , , , , , ,

21 kommentarer

 1. Helt sanslöst dåligt att storebror inte kunde få sprutan. Elliots bröder är inskrivna på barnmottagningen för krupp och eksem och trots att dom inte varit på besök på flera år så ordnade vår hjärtebarnssköterska så att alla tre blev vaccinerade samtidigt. Fast hade dom inte redan varit inskrivna så hade det nog inte gått att lösa.

  SvaraRadera
 2. De som följer regler slaviskt är inte de som får saker och ting gjorda.

  SvaraRadera
 3. Vården när den är som bäst och sämst. På en dag.

  SvaraRadera
 4. Jag blir tokig på makthungriga paragrafryttare! Helt i onödan förstörde hon en tillsammans-grej som brorsorna kunde ha haft tillsammans!
  Både Abbe och storebror hade mått jättebra av det.

  SvaraRadera
 5. Man blir så trött... Jag undrar om det går att övertala BVC att ge mig en spruta samtidigt som dottern, för att lindra hennes sprut-rädsla, men av någon anledning känner jag på mig att det inte kommer att gå... undrar varför jag tänker så?

  Tack för en jättebra blogg om Abbe!
  /Ullis

  SvaraRadera
 6. å andra sidan fattar man ju, det går ju inte att "tänja" på reglerna i vissa fall, för vem ska då bestämma vilka fall som är okej att göra det för. tänk om abbe inte kunnat få SIN spruta för att någon tänjt på reglerna innan liksom. visst att det skapar lite obekvämhet, men riktlinjerna finns ju där av en anledning.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med Hanna här ovanför. Det finns regler och jag förstår att de håller på dem. Om föräldrar till spruträdda o.s.v. skulle få gå före hur som helst är det att likställa med att hockeylag och idoljurymedlemmar smiter före riskgruppsmedlemmar. Det är illa nog som det är att så många paranoida friska vuxna försöker och lyckas smita före. Jag är gravid och har blivit utan vaccin p.g.a. sjukdom när jag hade bokad tid. Nu är vaccinet slut och idoljuryn sitter (ironiskt nog)säkert.

  Dock lite konstigt att sköterskan inte gick och hämtade en dos till storebror, såvida de hade doser kvar på vårdcentralen alltså.

  SvaraRadera
 8. Jag gillade exempel 1 mycket bättre än ex 2. Dessvärre känner man igen ex 2...
  Jag är så glad att jag slipper ha så mycket med sjukvården att göra.
  Men ex 1 värmde och inger hopp ändå!
  Hoppas de får ihop det riktigt bra och hoppas att storebror snart får sin spruta.

  SvaraRadera
 9. Jag vet inte riktigt hur dom gör i andra landsting, men här i Uppsala får alla föräldrar vaccinera sig tillsammans med sina barn. Föräldrar och barn är här en prioriterad grupp, nu när riskgrupperna haft sina första veckor. / Nina

  SvaraRadera
 10. Skandal! Man blir verkligen upprörd när man läser om det här! tack för en bra realitycheck!

  SvaraRadera
 11. Tänk så olika det är mellan vårdpersonal och vårdpersonal. Tänker på min extrema tur på BVC om du minns. Det är skumt...

  SvaraRadera
 12. Hepp, här i Sollentuna tar de risgruppsbarn/vanliga barn OCH föräldrar i ett svep (vaccinera så många som möjligt i ett huj som direktivet är). Min mamma på 60+ fick dessutom sprutan när hon ändå var med pappa på DS eftersom han tillhör riskgruppen (detta trots att det var efter vaccinationstiden, sköterskan fick hämta och blanda till extra doser). Flexibilitet och medmänsklighet gör vården bättre inte sämre. Skönt att höra om exempel 1, skulle nästan tro att det var i privat regi ;-)

  SvaraRadera
 13. Jamen precis. Alltså halllååååå!! Jag fick vaccinet och när min pojkvän kom från utlandet (jag vistas f n på sjukhus) så fick han vaccin av infektionskliniken fast han EGENTLIGEN skulle ha gått till en vårdcentral utan att nåt sas om saken. Om han blir sjuk så kan han smitta människor med dåligt immunförsvar. Det var inget snack om saken. Det har ine heller varit nåt snack om att han ska få sova över men det är egentligen inte heller nåt givet, vuxna inneliggande får ligga inne bäst de giter men jag fick ett enkelrum, han betalar för "nöjet". Jag vårdas en bra bit hemifrån. Visa Lite Jävla Respekt Och Lite Smidighet.
  Man slutar ändå aldrig förvånas.

  SvaraRadera
 14. Är lite inne på Jessikas linje och undran; jag trodde faktiskt i min naiva värld att även anhöriga till högrisk-gruppen fick vaccin. Har en väninna vars barn har CF och för dem var det självklart att hela familjen skulle vaccineras samtidigt... Min man och son promenerade bara in på en vårdcentral för några veckor sen och berättade att de tillhörde högrisk (astma) men ingen kollade upp det. Jag försökte vaccinera mig igår, men då var allt slut...

  Rutiner kring vaccineringen verkar ändras dagligen och ibland är sjukvårdspersonalen sämre uppdaterade än vad vi utomstående är.

  Hoppas ni möter en vänligare värld och större flexibilitet nästa gång!

  SvaraRadera
 15. Det verkar som att folk tror att alla riskgrupper fått tag i vaccin när det i själva verket har varit slut för många som velat ha. Trams att vaccinera friska föräldrar och anhöriga.

  SvaraRadera
 16. Nej, det är inte trams att vaccinera friska föräldrar och anhöriga! Det är viktigt att fortsätta hålla sig frisk! Ditt barn/anhöriga kan ju vara oerhört beroende av dig - vad händer då när du blir sängliggande eller ännu värre hamnar på sjukhus?

  Exempel 1 är ju precis så som man önskar att vården alltid fungerar. Exempel 2 är enligt min mening skandal. Klart storebror skulle fått sin spruta, även om det inte var hans tur. Det är ju trots allt en del barn som inte vaccineras, så det hade funnits ett shot för honom oxå, det är jag helt övertygad om.

  Sen vill jag bara påminna alla: Kom ihåg det vanliga influensavaccinet! Glatt fredagsmys alla!
  /Eva

  SvaraRadera
 17. @Eva
  Jo, det är klart mina barn är beroende av mig. Men inte på långa vägar lika beroende som en riskgruppsmedlem är av vaccinet.

  Jag riskerar att bli dålig och ev. hamna på sjukhus. Tro mig, i det här samhället finns det resurser som i så fall sätts in och tar hand om min avkomma.
  En riskgruppsmedlem riskerar att dö antingen av influensan eller av följdsjukdomar för att vaccinet gått till personer som inte har respekt nog att vänta på sin tur (som kommer om några veckor, inte om flera år!).

  Samma sak? Nej, jag tycker inte det.

  SvaraRadera
 18. @Moa,
  Jag äter mediciner som sätter ner mitt immunförsvar. Därför har de anhöriga som vistas i min närhet vaccinerats trots att de är friska och inte tillhör någon riskgrupp. Många i riskgrupperna är också mer infektionskänsliga på ett eller annat sätt, att vaccinera syskon som kan ta hem infektioner från skola/förskola/dagis samt föräldrarna är en ren samhällsekonomisk vinst.

  SvaraRadera
 19. @Jessika
  Barn ska vaccineras (och Storebror borde vaccinerats när Abbe fick sprutan) för att de står på tur nu. Jag tycker (faktiskt ;-) ) att det under omständigheter som du beskriver är helt ok att ge vaccin till vuxna som inte själva är med i nån riskgrupp. *Undantag bör alltid ok, bara det finns fog för dem.

  Det jag inte förstår, och inte tänker ha någon förståelse för, är att friska föräldrar till friska barn passar på att snika till sig en spruta som hade kunnat gå till någon som var i bra mycket större behov av den. Jag vet gravida som blivit utan, astmatiker som gång på gång fått höra att "vaccinet är slut"...

  På mina väninnors arbetsplatser sitter flertalet personer som skryter om att de lyckats få vaccin trots att de är mycket medvetna om att de inte borde.

  Jag tycker det är ett elände att så många är så egoistiska.

  SvaraRadera
 20. @Moa, det är vi fullständigt överens om.

  SvaraRadera
 21. Enligt ex 2 var vi på samma barnmottagning som Abbe & storebror för vacc. av vår hjärtsjuka son.Vi hade väntat & väntat på en kallelse därifrån som skulle komma enligt BVC-tanten. När vi inte sett röken av någon kallelse ringde jag till ovan nämda barnmott. och fick besked om att de inte skickat någon kallelse till oss-bara barn som sökt vård hos dem inom en treårs period är kallade.Vi var ju där för fyra års sen fick jag till svar...Kan tillägga att vi tillhör en annan VC inom samma kommun vilket gör att bekymmer utanför hjärtfelet behandlas på "vår" vårdcentral i första hand!
  Hjärtfelet behandlas ju på Drottning Silvias Barnsjukhus.
  Höll därför på att missa tidig vaccination av vårt riskbarn pga detta...Undrar hur många fler barn i vår kära kommun ( tillhörande riskgruppen) som inte fått vaccin ännu..??
  Nu är han dock vaccinerad för vi skulle komma omgående när jag ringde för att efterlysa kallelsen...
  Det gäller att vara om sig & kring sig!MVH Maria

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.