Svininfluensan når nya höjder.

23:29

Radio, tidningar och TV rapporterar idag om förhållanden på svenska grisfarmar. Djur som far illa, som inte ens har halm att böka omkring i. Skadade, sjuka djur och till och med grisar som dött och ligger kvar och blir föda år de andra.

Det är svinerier på hög nivå. Faktiskt på den allra högsta.

När det visar sig att en av gårdarna där man upptäckt missförhållandena tillhör Lars Hultström, styrelseledamot i Svenska djurhälsovården, mår jag fan illa. Vilket hyckleri! Inte nog med det, Hultström är dessutom ordförande i Swedish Meats och styrelseledamot på Scan. Genom att ivrigt heja på drevet mot de danska grisbönderna för ett knappt halvår sedan, har de fått oss att villigt hosta upp pengar för att köpa det dyrare svenska köttet. För de svenska grisbönderna kan vi minsann lita på.

Jag ska Swedish meats en poäng. De lever i alla fall sitt varumärke fullt ut och anställer väljer att ha svin ända upp i högsta ledningen.

Andra bloggar om , , , , , ,

13 kommentarer

 1. Det inlägget borde du skicka in till kvällstidningarna, du skriver otroligt bra.

  SvaraRadera
 2. enda positiva är att det kommer upp till ytan. tyvärr hittar han väl ett annat jobb där han kan fortsätta svineriet, för det är väl tveksamt om han förstår sig på att skämmas....ha den bästa dagen =)

  SvaraRadera
 3. Det är nästan lite värre än så, tycker jag. Hultström är inte alls anställd, utan förtroendevald. De andra bönderna har utsett honom till sin ledare.

  SvaraRadera
 4. Visst är det viktigt att man granskar, och ibland behövs det säkert okonventionella metoder för att få fram sanningen. Dock finns det ingen anledning att överdriva, ett missförhållande är fel oavsett antal eller storlek. Risken om man överdriver är att allt jobb som är nerlagt för att granska klassas som lögner.
  http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=5043012&date=&menuids=

  SvaraRadera
 5. Ja fy för fasiken, jag höll på att sätta mitt ägg o bacon i fel strupe när jag läste tidningen till frukost och såg bilderna på grisarna. Känner mig så maktlös att kunna göra nåt. Bra att du tar upp detta och eftersom du skriver väldigt bra hoppas jag du för din text vidare.

  Hadebra en vardag mitt i veckan!

  Anmaja

  SvaraRadera
 6. Ibland undrar man fanimej.

  Är det djuren och naturen som nu själva slår tillbaka mot människans förbannade grymhet? Vi har skitit där vi bor och nu får vi skörda.

  Ska inte alls bli gott med julskinka i år, eller vad säger ni?

  SvaraRadera
 7. det svenska mygleriet. samma gäng som viftar och skriker på andra länder om doping inom idrotten men inte testar sina egna atleter. det är fin moral det./jessica

  SvaraRadera
 8. Jo, jag tycker faktiskt att det ska bli gott med julskinka. Köper från en ekologisk bonde som verkar nästan lika kär i sina grisar som i sin man.

  SvaraRadera
 9. Fy fan, snacka om att kasta sten när man sitter i glashus. Vilken idiot. Saknar ord för ett sådant svin.

  SvaraRadera
 10. kommunala mellanchefen25 november 2009 kl. 21:47

  Inte ett dugg förvånad. Kommunerna hade djurtillsynen förut, och det var förstås alltid lite för lite folk som sysslade med det, men det gick någorlunda. Sedan gick allt över till länsstyrelsen vid nyår. Inget var klart 1 januari, inga datorer, inga kontorsrum, ingenting. Det tog månader att komma på banan igen. Och nu är de hälften så många. Våra gamla djurskyddsinspektörer som gått med till länsstyrelsen jobbar häcken av sig med anmälningsärendena och hinner inte med den uppsökande verksamheten. Den finns poänger med att samla djurskyddet hos lst, men övergången är sällsynt illa skött och den nya organisationen är gravt underdimensionerad. Men inspektörerna är riktiga hjältar! De kan minsann bli bitna av både djuren och ägaren...

  SvaraRadera
 11. Ännu en anledning att bara äta kött från egen eller kompisens gård.

  SvaraRadera
 12. Jag har länge undrat hur det kan vara så förbannat svårt för folk att behandla djur med lite empati. Mer än så krävs inte.

  Själv bidrar jag inte med en spänn till den där helvetesindustrin så länge jag lever. 21 år gammal, 21 år som vegetarian. And counting.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.