Den finaste julklappen.

23:46

I morgon är det en månad till julafton. Killarna har sedan ett tag tillbaka bläddrat i leksakskataloger, skrivit önskelistor och hoppas på att ligga bra till hos tomten. Listorna har rapporterats vidare till mor- och farföräldrar. Jag antar att de har kontakter med tomten som inte jag har.

Men den finaste julklappen kom i brevlådan redan i fredags. Sex dagar innan jul ska Abbe få ett språk som människor kan förstå. Han ska få konsonanter. Massor av fina explosiva konsonanter. Abbe ska äntligen operera sin gom och få ett fungerande tal.

Det gör mig så ofantligt glad. Abbe också, det märker jag på honom. Han har längtat så efter att kunna prata riktigt bra. Han är antagligen lyckligt ovetande om att det kan komma att bli en jobbig tid efter operationen, men märkligt nog verkar det nästan som att han börjat förbereda sig mentalt. De senaste dagarna har han spenderat framför datorn och tittat på små flashfilmer med djur som är på sjukhuset. Om och om igen.Jag är lättad och hela min kropp sjuder av lycka över att vi äntligen fått ett datum. Äntligen ska Abbe slippa bli missförstådd, han ska slippa säga allt flera gånger och ändå mötas av rynkade pannor och goddag yxskaft-svar för att folk inte kan med att fråga, en gång till, vad han säger. Han ska slippa att säga efter de stora barnen så att de kan skratta åt honom när hans egen version av orden kommer ur hans lilla mun.

Jag är lättad och lycklig, men också rädd. Rädd för att han kommer att ha väldigt ont, att det kommer att vara alltför jobbigt för honom efteråt. Jag är rädd för att operationen inte ska bli lycked, att den inte ska hjälpa, att talet inte ska bli bra trots ingreppet. Och jag är livrädd för att något ska gå fel.

Men nu fokuserar vi på det positiva. Okej?

Andra bloggar om , , , , ,

63 kommentarer

 1. Klart vi gör!!! Heja Abbe!

  Vad skönt att brevet äntligen kom...

  Kram Jez

  SvaraRadera
 2. Äntligen som Gert Fylking sagt! Vad roligt för Abbe... Vad innebär operationen rent kroppsligt? Är det en stor med lång sjukhusvistelse eller en mindre? Kommer han kunna få äta gröt och prinskorvar på julen? Eller kommer han ha ont länge efter? Förlåt för alla frågor men har inte riktigt förstått hur mycket "fel" så att säga som behövs rättas.

  SvaraRadera
 3. Heja Abbe! De känns bra att säga de orden, och jag hoppas att dess betydelse inte har försvunnit i periferin, för de är lika aktuella nu som någonsin tidigare. Vi är många många som hejar på Abbe, och på er.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt och härligt och underbart! Grattis (även om jag förstår att oron är stor)!

  Instämmer med Jossan - hur mycket är det som ska åtgärdas? Exakt vad är fel och hur fixar de det?

  SvaraRadera
 5. Men åh, så härligt!

  Då håller vi alla tummar och tår att operationen blir lyckad! Tänk vad skönt för Abbemannen att slippa bli missförstådd och att alla förstår vad det är han vill!

  SvaraRadera
 6. Det blir bra, det där. Riskerar ni att bli kvar över jul?

  SvaraRadera
 7. Läste just igenom det mesta av bloggen, så det känns bra att det avslutande inlägget var detta! Är så glad för lillens skull, en bättre julklapp kan han och ni inte få.

  SvaraRadera
 8. Yes! Klart det går bra! Det ser Abbe till! Han är en riktig lite kämpe och han fixar det!
  Stort Lycka Till!
  Kram Nina!

  SvaraRadera
 9. Ja det gör vi verkligen, det kommer att gå jättebra!

  Gud jag känner verkligen att det här inlägget gjorde hela min morgon, är sååå glad för er skull!!!

  SvaraRadera
 10. Det är en underbar nyhet, grattis Abbe!!!

  // E

  SvaraRadera
 11. Jag tror att operationen kommer gå jätte bra för Abbe :)
  Vi håller tummarna för honom :)
  Heja Abbe!

  SvaraRadera
 12. Ja nu fokuserar vi på det positiva.
  Varmt lycka till.
  Abbe fixar det här (oxå)!

  SvaraRadera
 13. Hej,
  vad toppenhärligt! Jag har suttit här och hoppats å era vägnar ett tag nu!
  mvh
  Annika

  SvaraRadera
 14. Äntligen kom brevet som ni väntat så på. Ett stort lycka till till Abbe och alla ni andra i familjen.
  /Linda

  SvaraRadera
 15. Så bra! Men vet du, kanskje dere kommer til å savne Abbe-språket også? Det var jo så sjarmerende! Men en stort "Lykke til" til dere fra nabolandet. Skal holde tomlene.

  SvaraRadera
 16. Det kommer att gå strålande. Snacka om julklapp.

  SvaraRadera
 17. Stort grattis, även om jag förstår det inte är enbart positiva känslor i magen. Jag tycker du gör det bra som låter så positiv när jag läst dina tidigare inlägg om "brevbomber". Hoppas du kan hålla kvar detta! Vi fick för övrigt vår pojkes hjärta lagat förra julen, men det var hela 8 dagar innan, och visst var det den bästa julklappen vi kunde få! Att tomten kan vara så fiffig ibland.

  SvaraRadera
 18. Heja Abbe, Vilken toppen julklapp. Jag håller alla tummarn jag kan ( eller sägs det att man bara skall hålla en) Hur som tror jag det kommer gå bra

  SvaraRadera
 19. Halloj! Grattis! Vilken härlig nyhet för er. Förstår din oro. Har ju ett "öronbarn" som opererats fem gånger och det är ju ett "baggisingrepp" egentligen - att sätta in rör i öronen. Men det spelar ingen roll. Narkos är narkos, operation är operation och vi vill ju att våra små ska må bra. Jag påminner mig alltid om att prinsen kommer må bättre efter operationen och det är ljuset i mörkret. Vad jag vill säga är - jag förstår er blandade oro/glädje. :-) Kram!

  SvaraRadera
 20. Bästa julklapp ever! Han måste vara glad, lille Abbe-mannen! :)

  SvaraRadera
 21. åh heja abbe!! jag håller tummarna för att allt kommer gå bra!

  SvaraRadera
 22. Åh, så härligt! Jag ska tänka på er hela dagen den 18/12. Det kommer att gå bra. Vilken alldeles underbar julklapp!

  SvaraRadera
 23. Hej! Det kommer att gå jättebra! Vår dotter Louise gjorde denna operation när hon var 6 år (2003) och hon har perfekt tal idag. Talet blir inte perfekt "över en natt" men vi märkte en stor skillnad direkt efter operationen. Efter träning hos logoped så utvecklades talet väldigt fort. Eftervården gick också över förväntan. Louie har inga "traumatiska minnen" från den tiden. Vi håller alla våra tummar!!! Hälsn Mia och Louise (som även själv följer bloggen)

  SvaraRadera
 24. Åh vad skönt att det äntligen blir av! Hoppas att allt går bra och att talet blir bättre så att Abbe slipper missförstånden i framtiden. Jag hoppas också för vår egen skull att en likadan operation skulle hjälpa vår pojke. Tyvärr måste vi troligen vänta ca 1½ år på själva undersökningen, filmningen av svalget alltså.

  SvaraRadera
 25. Hurra!!

  På 22q11 helgen i maj fick vi lyssna på en liten kille hur han lät innan operationen och sen efter ingreppet. Vilken skillnad! Men jag förstår precis din oro! Vi följer och hejar på abbe!

  SvaraRadera
 26. Men så härligt för er och Abbe. Härligt oxå att läsa kommentarerna här ovan från Mia och Josefine. Låter som det är en bra operation. sen undrar jag hur det blir med konvalecenstiden efter operationen, hinner ni hem ordentligt till jul, hur många dagar behöver ni vara kvar efter op? Lycka till!

  SvaraRadera
 27. Grattis, vilken julklapp! Och lika glada blir vi när vi får läsa i kommentarerna om resultatet som kommer uppnås(för det ska det göra!), då blir man hoppfull och längtar till vårt brev kommer!

  SvaraRadera
 28. Åh, äntligen. Tänk att det blev innan jul. Och tillräckligt långt innan jul för att lilla munnen förhoppningsvis ska ha läkt ihop tillräckligt för att skinkmacka, knäck och julmust ska kunna slinka ner smärtfritt.
  Hur lång tid räknar läkarna med att det ska ta innan man kan bedöma resultatet av operationen?

  SvaraRadera
 29. Hejja, vad skönt att ha ett datum! Och jag håller förstås också en tumme för att det kommer gå bra.

  Då är det bara att boka in en hejjans massa logoped-tid i januari då!

  SvaraRadera
 30. Tummen upp! Klart att det slår bättre än spikmattan =)
  Kram

  SvaraRadera
 31. Hej!

  Det här kanske kommer låta lite fånigt men ja, det tog ett tag innan jag förstod vem Abbe var men nu vet jag! Abbes mamma är min kusin Maria :). Jag heter ju också det. Har varit inne här x antal ggr utan att förstå att det är Abbe som min mamma brukar prata om ibland, när jag undrar hur det går för kusinbarnen.
  Helt underbart med nyheterna om operationen, även om jag föstår att det naturligtvis är nervöst också men han är verkligen en kämpe så det kommer gå fint!
  Hälsa Morbror G och Moster I och naturligtvis Kusin Maria från Maria (Mia) i Sthlm.

  Kram Mia

  SvaraRadera
 32. En julklapp som inte går att köpa för pengar. Den finaste av gåvor att ge till någon. Att bli förstådd. Att kunna uttrycka sig. Något man tar för så självklart är i själva verket en skatt att vårda. Och vet du vad. Abbe verkar redo. Det blir bra det här. Kram Masarinmamman.

  SvaraRadera
 33. Hurra för att Brevet med stor bokstav äntligen kom. Nu kan ni förbereda er under några veckor. Kändes tryggt att läsa Mias lugnande kommentar, det bådar verkligen gott för Abbe.
  Det är dags för nästa fas. Krävande och smärtsamt men bra att det blir av. Iofs inte självklart att det sker så nära jul, men samtidigt kommer ni att kunna finnas där med kärlek och stöd, allihop under flera veckor.

  SvaraRadera
 34. Det kommer att gå strålande!
  Jag hejar på Abbe!

  SvaraRadera
 35. "Positiva klubben" har sammanträde .... klart att det blir bra ! Grattis Abbe, du får den finaste av alla tänkbara julklappar det här året !

  SvaraRadera
 36. Det kommer gå fint! Heja Abbe!

  SvaraRadera
 37. Grattis till er alla!
  Får önska lycka till och ni får ha en riktigt god och pratglad jul!

  SvaraRadera
 38. Det där kommer gå finfint! Jag slutar skolan samma dag, och kommer tänka på lilla Abbe då!
  Skolan slutar och det är lyckligt. Abbe opereras samma dag, så kan det bli någonting annat än bra? Nej.

  SvaraRadera
 39. Ett stort grattis från mig med och det är klart att det kommer att gå bra!

  SvaraRadera
 40. Det kommer bli bra. För Abbe och för föräldrarna som slipper den påsen med oro inför framtiden. Men. Jag kan tänka mig att det kommer bli svårt för en liten och öm Abbe att inmundiga julmaten ordentligt. För att inte tala om julgodiset. Så varför inte ha en minijulafton med massa god julmat en sväng innan det är dags? Fast å andra sidan kanske det är mer julklapparna är maten fortfarande ;)

  Jackie

  SvaraRadera
 41. Åh, kram, kram, kram!

  Labolina

  SvaraRadera
 42. Härligt. Att det äntligen blir av. Nu håller vi alla tummarna att det ska gå bra. Ni får väl typ ladda upp med massor av glass till jul för att Abbe ska få kyla halsen med.

  SvaraRadera
 43. Jag tycker Jackies förslag var riktigt bra. En liten uppladdning innan operationen så han får smaka på allt gott. Abbe älskar ju sitt "Unni" har vi förstått ;)

  Lycka till! Vi håller tummarna för att Abbe ska bli Pratkvarn 2010 :)

  SvaraRadera
 44. kommer att gå hur bra som helst! det är jag övertygad om. /jessica

  SvaraRadera
 45. Grattis till datumet och lycka till!

  SvaraRadera
 46. Akta dit vad vi håller alla tummar för att det ska bli den lättaste, mest lyckade operationen i världshistorien!

  SvaraRadera
 47. Kan bara instämma med alla andra. Vilken underbar julklapp att få tillgång till sina konsonanter. Heja Abbe!

  SvaraRadera
 48. Äntligen!!!
  Lycka till! Klart vi håller tummarna för er, o speciellt för ABBE!! Heja heja!

  SvaraRadera
 49. Hoppas det går bra.
  Kan inte annat än att bli ledsen när stora barn skrattar åt hans uttal. sen göra det med flit dessutom.

  gör ont i mammahjärtat.
  Nu önskar jag all lycka till och såklart att det kommer gå bra. :-D

  SvaraRadera
 50. Jättekul! Jag är övertygad om att det kommer att gå hur bra som helst för charmkillen. Vilken härlig jul :-)

  SvaraRadera
 51. Visst är de fina de små filmerna! Pluggar själv till sjuksköterska med siktet inställd på barnsjukvård och har tittat på allihop, väldigt bra för så väl små patienter som stora föräldrar och personal som behöver lära sig att förklara krångliga saker med enkla ord :)

  Det kommer att gå fint!
  Kram till er alla

  SvaraRadera
 52. Älskade Fina Abbe!!!

  Håller tumamrna på att det kommer gå bra, klart det kommer! :)

  Heja Heja

  SvaraRadera
 53. Men du! Det här ingreppet kommer att gå bra. De gör det. Jag kommer såklart att hålla alla tummar som finns ändå, men det kommer att bli bra.

  SvaraRadera
 54. Underbart att höra!

  Heja Abbe

  Kram Sanna

  SvaraRadera
 55. Vilken bra nyhet! Det kommer att bli så mycket bättre för honom när han kan prata tydligare. Heja Abbe!

  SvaraRadera
 56. Vad härligt för Abbe, klart ni ska försöka fokusera på det positiva! Det kommer att vara tufft efteråt, men tiden går fort, har själv en dotter som gjort tre gomoperationer och till slut blev det bra och visst var det värt allt slit med facit i hand även om man tvivlade ibland. Lycka till.

  SvaraRadera
 57. Vi fick vår finaste julklapp ever igår den 29/11 2009. Kl 13 ringde telefonen från Sahlgrenska.
  Nu är det dags sa hon och ruljangsen drog igång. Nu den 30/11 2009 har vår dotter född 05 ett nytt hjärta pickandes i sin kropp.
  Några andras mardröm har blivit vår lycka. Alice har fått ett nytt hjärta med allt det innebär.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.