Nollnoll.

22:20

Nu när det är ett nytt decennium hade jag tänkt försöka sno ihop en sådan där sammanfattning av vad som hänt mig de gångna tio åren. Och när jag börjar fundera på det så inser jag att hela mitt liv som det ser ut idag egentligen har kommit till på tvåtusentalet. Allt innan det var en annan tid, ett annat liv, om ni förstår. Samtidigt märker jag hur svårt det är att minnas vad som hände när. Varsågoda:

2000.
Jag träffar min blivande fru i Skagen i slutet av maj och frågar om det är okej att jag flirtar lite med henne. Det var det. Kom hem, letade upp hennes telefonnummer, ringde, blev hembjuden på pasta med vin och kunde visst inte köra hem den kvällen. Sov över och kom tillbaka till mitt hus efter över en vecka. Fick köpa nya kläder varje dag så jag slapp åka hem och byta. Uttrycket "köpa rent" myntades.

Senare samma sommar var jag på klätterkurs i Trollheimen i Norge. En kväll hörde vi rop på hjälp uppe från berget. Två andra klättrare hade ramlat ner från en hög lodrät vägg. Personen vi hört ropa svagt var illa däran, den andra medvetslös. Vi höll på med hjärt- och lungräddning i över en timme, vågade inte sluta även om vi anade. Ambulanshelikoptern kunde inte flyga in i den tjocka dimman i dalen. Vi fick bära ner dem, men hade bara en bår så vi byggde en av några fjällbjörkar. Till slut sa ambulanspersonalen åt oss via walkie talkie att vi kunde avbryta våra upplivningsförsök. Killen var död. Han hade brutit nacken i fallet. Hans kompis liv räddade vi. Utan vår hjälp hade han inte klarat sig länge till på berget sa ambulanspersonalen. Det blev en brutal avslutning på kursen, ingen ville fortsätta. Vi satt bara och pratade och grät i varandras famn.

2001
Vad hände egentligen det här året? Kommer inte på någonting. Ett rymdäventyr?

2002
Blivande Abbemamman blev gravid, och spydde sig igenom i princip hela det här året. Vi var ett par veckor i Grekland den här sommaren och varje måltid slutade med att hon gick tillbaka till hotellet och lämnade mig ensam på restaurangen. Yoghurt var det enda som funkade. Efter ett tag kom vi på att om hon åt en yoghurt på hotellet innan vi gick ut för att äta på kvällen funkade det. Då kunde vi beställa en enkel grönsallad som hon kunde sitta och peta i medan jag åt. Så kunde vi åtminstone vara tillsammans.

I december gjorde jag en julkalender med två ringar i lucka tjugofyra. Vi förlovade oss.

2003
I slutet av januari kom storebror efter en långdragen förlossning som slutade med akut kejsarsnitt. Vilken grej. Vilken kille! Hans arbetsnamn var Fisk. Mamman hade läst på en amerikansk namnsajt att det var ett skandinaviskt pojknamn som betydde fisherman. Det blev så gulligt på något sätt (som det ju alltid blir när man ger den där tjocka magen ett namn) att jag hade svårt att sluta kalla honom det när han väl kom ut. Men storebror heter inte Fisk, om någon nu fick för sig det.

Jag håller glaciärkurs i de norska fjällen i Den Norske Turisforenings regi. Har gjort det i flera år tidigare, men detta blir den sista jag gör. Tror jag i alla fall.

2004
Femte juni det här året gifte vi oss i ett litet kapell mitt i den svenska sommaren till tonerna av jazz från piano och kontrabas. Det skulle jag kunna berätta hur mycket som helst om, men ni får hålla till godo med en text jag skrev på vår femåriga bröllopsdag. Här finns den.
Vi åkte på bröllopsresa till Rom. En kort resa eftersom vi hade storebror hemma hos mormor, men fantastiskt på alla sätt. När jag laddade över bilderna från digitalkameran till datorn hände något så hälften försvann. Otur.

Vi bygger en carport. Grannen sätter sig på tvären trots att de knappt kan se den tänkta byggnaden. Vi blir tvungna att ändra ritningen för att få vårt bygglov.

Min nyblivna fru blir gravid igen. Och kräks igen.

2005
Den sextonde mars kom Abbe till världen, också han efter ett akut kejsarsnitt. I ett drygt dygn är allt bara bebismysigt. Sedan vänds våra liv brutalt upp och ner och en lång och krokig resa börjar. Abbe hålls vid liv med hjälp av ett slags dropp innan han genomgår sin första hjärtoperation när han är en knapp vecka gammal. Han har höfterna fixerade i nästan tre månader eftersom de inte var färdigvuxna. När han är två månader gammal får han RS-virus och dubbelsidig lunginflammation. Och vid fyra månaders ålder görs en ny operation på Abbes hjärta. Vi kämpar i timmar varje dag med att få i honom några få milliliter bröstmjölksersättning.

Ett av de mest omvälvande åren i mitt liv.

2006
Det nya livet rullar på med otaliga läkarbesök och kontroller hos kardiolog, ortoptist, öronläkare, logopeder, njurläkare, sjukgymnast, 22q11-specialist, BVC, specialtandläkare, habilitering, dietist, nutritionsteam, psykolog, ortoped och diverse andra läkare. Abbe kämpar på, börjar röra sig mer, men orkar nästan ingenting.

Samtidigt går det jättebra på jobbet. Min reklambyrå får ett rejält genombrott och vinner våra första guldägg – två stycken, och bronslejon i reklam-VM i Cannes. Byrån blir för första gången utsedd till Sveriges bästa byrå i branschpressens nöjd-kund-undersökning.

Jag fyller fyrtio och får en havskajak av min fru. Det ska bli många fantastiska timmar i den.

2007
Jag känner att jag behöver sortera tankarna och testar något jag aldrig gjort tidigare – att skriva. Jag börjar blogga, bara för min egen del till att börja med, men några kollegor tycker att jag ska berätta om bloggen för folk. Jag berättar, får några läsare och så PANG. Jonas Peterson (på den tiden Silverfisken) hittar hit och länkar och plötsligt går jag från typ femton läsare om dagen till flera hundra.

I slutet av oktober genomgår Abbe sin hittills största hjärtoperation. Man bygger ihop hjärtat så att det får normal funktion med hjälp av ett donerat kärl med klaffar. Abbe blir mycket bättre efter operationen. Ny ork och ny färg på läppar och hud tack vare nästan hundraprocentig syremättnad i blodet. Till skillnad från de 70-75% syre han tidigare haft i blodet.

2008
Abbe pratar mer och mer. Men ju fler ord han får desto tydligare blir det att han har problem att forma nästan alla konsonanter. Han är för liten för att göra undersökningarna som krävs inför eventuell kirurgi i munnen och en lång väntan börjar. Vi börjar jobba med teckenspråk som stöd för Abbes tal.

Vi åker till Trysil för en veckas skidsemester. Tio personer i en stuga med en toalett och värsta magsjukan utbryter. Alla utom tre blir sjuka.

Fler hittar bloggen, fler länkar hit, den växer och diverse tidningar hör av sig och vill göra reportage och ha mig som krönikör. Jag blir otroligt smickrad, men försöker vara så anonym jag kan och tackar därför nej till alla som inte tillåter det. I november arrangerar Rix-FM något de kallar för blogg-SM. Heja Abbe blir nominerad och kommer tvåa. Jag är otroligt stolt.

Abbes storebror och jag har några oförglömliga vandringsdagar tillsammans i de jämtländska sommarfjällen. Mer sånt.

2009
Storebror börjar på sexårsverksamheten/förskoleklassen/nollan. Abbe börjar också bli en stor kille och snackar mer och mer. Vi väntar på operation av gommen hela året.

Vi tar en restresa till Kreta för att komma bort från den regniga sommaren. Där är 40° varmt och Abbe får vattkoppor första dagen. Det varar hela veckan och på grund av smittorisken får vi inte åka med flyget hem.

Byrån vinner sitt tredje guldägg, och blir vald till Sveriges bästa för fjärde gången. Jag får den stora äran att representera Sverige som jurymedlem vid reklam-VM i Cannes. En fantastisk vecka med hårt jobb och nyfunna vänner från hela världen. Dessutom gör byrån så bra ifrån sig att vi blir världens tredje bästa sammanlagt i direktkategorin. Senare på året kniper vi ett Grand Prix på Eurobest i Amsterdam.

Vi vill bygga ut vårt hus. Får bygglov som grannen överklagar. Samma granne som krånglade när vi byggde vår carport för fem år sedan. Vi överklagar deras överklagan och i skrivande stund ligger ärendet hos länsstyrelsen.

I slutet av december blir gomoperationen äntligen av efter en del dramatik. Nu väntar logopedträning.
___________

Okej, tiotalet. Bring it on.

Andra bloggar om , , ,

19 kommentarer

 1. Oerhört vackert beskrivet, som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Vilket minnesrikt decennium! Tack för ett par år av oförglömlig läsning. Din blogg är rysligt fin! Jag hoppas det nya årtiondet blir härligt för er i Abbe-familjen.

  SvaraRadera
 3. Man är med om en del på 10 år. Själv har jag gått från totalurbaniserad olskroksbo till lantis som funderar på att skaffa häst till familjen.

  Bra skrivet! Bring it on!

  /P.O.

  SvaraRadera
 4. Hur många läsare har du idag?

  SvaraRadera
 5. Vilken grej!! Att sammanfatta de åren, blir sugen på att göra det för egen del. Många saker hinner ju faktiskt hända..Hoppas att tiotalet ska föra med sig mycket gott till Er alla, med bla. bygglov, många konsonanter från Abbe och massa kärlek!

  SvaraRadera
 6. WOW! Vilket årtionde. Har sagt det förr men är värt att upprepas - Stort & varmt TACK för att du delar med dig.

  SvaraRadera
 7. Fint skrivet! Eftersom jag sällan kommenterar men alltid läser din blogg är det på tiden med ett stort tack! Jag skickar ofta många varma tankar till ig och din familj! Hoppas att dom märks! Jag tycker att jag lär mig mycket om livet av att läsa dn blogg och jag får många ljusa bilder och tankar om hur jag vill att mitt eget ska vara. Tack för alla berättelser och för att du delar med dig av din fantastiska familj!

  SvaraRadera
 8. Tack Abbepappa, du och din fina familj är fantastiska och det är en ynnest att få följa er. Det är spännande och givande, litegrann som att cykla bredvid på cykelbanan. Vi, dina trogna läsare ser fram emot det nya decenniet med er. Byggandet av nya konsonanter och nytt hus exempelvis. Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Trevlig sammanfattning, ditt liv är kul att följa.

  SvaraRadera
 10. Åhhh!!! Du förstörde mitt smink!! Sitter här och skulle bara kolla in bloggen färdigklädd och sminkad för en trevlig middagsbjudning och väntar bara på att min bättre hälft ska bli klar. Läser dina vackra skildringar av förlovning och bröllop, blir rörd och gråter :) Att jag aldrg lär mig :) Tack för att du bloggar.

  SvaraRadera
 11. Vilka år.... Oj Aabbe pappan, OJ....

  SvaraRadera
 12. Antog din obefintliga utmaning och skrev min egen resumé över 00-talet. Tänk så mycket fantastiskt man är med om - och ändå var ju millenieskiftet som igår!
  K

  SvaraRadera
 13. 2010 - Abbepappan vinner Aftonbladets Stora Bloggpris :)
  Hade iofs antagligen röstat på dig ändå, men som "innan du fanns-Linda" promotar dig, är det fullständigt omöjligt att låta bli.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
 14. Fantastisk blogg du har, Abbepappan. Jag blir alldeles varm i magen. Och det är en skön känsla ska du veta. Tackar ödmjukast!

  SvaraRadera
 15. Hej! Hittade hit för du hade kommenterat i min blogg. Fin sida du har här, intressant att läsa. Att summera vad man gjort under åren är väldigt bra, det är lätt att glömma annars, jag har också börjat med det. Mycket dramatiska grejer du varit med om minsann.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 16. Oj vilken intressant och bra sammanfattning. Allt var väldigt intressant, men jag måste bara undra, vad är det för stick up grannens ass?

  SvaraRadera
 17. Du verkar vara en envis jäkel. ;-D Sköt om dig och din familj! Bästa cyberhälsningar.

  SvaraRadera
 18. Tyckte din idé var himla bra så jag var tvungen att skriva om mitt 00-tal på min blogg och uppmanade mina "bloggvänner" att göra det så nu har du skapat värsta vågen! =D

  SvaraRadera
 19. Såg att du vann när jag följer blogg-galan nu på Aftonbladet, grattis till det! Jag hade ingen aning om din blogg men jag känner på mig att det är en som jag vill fortsätta läsa! Även om jag kanske inte riktigt tillhör målgruppen med mina 23 år :) Väldigt fint skrivet om ditt decennium, du verkar ha en toppenfamilj!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.