Lockar The Shining till penningdonationer?

21:15

Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus samlar in pengar för att kunna skapa ett barnvänligare sjukhus. De gör ett fantastiskt jobb och pengarna har gått till massor av fina saker och miljöer på sjukhuset. Nu har de gjort en reklamfilm för att få folk att skänka mer pengar. Eller rättare sagt de har anlitat en reklambyrå för att göra det (kanske ska nämna att det inte är vår byrå).Nu undrar jag, vad tycker du om filmen? Är den bra? Är den kass? Tror du den den gör nytta? Eller skada?

Andra bloggar om , ,

31 kommentarer

 1. Usch. Faktiskt. Anspelningar på "The Shining" känns ganska fel i det här sammanhanget. Tummen ner.

  SvaraRadera
 2. Tyckte inte den var bra.
  Tänker på det danska sjukhust med Ernst-Hugo Järegård plus att skulle min dotter se denna reklam skulle hon bli väldigt rädd.

  SvaraRadera
 3. Den var... skum. Rätt välgjord och sådär, förutom att ungen inte var världens bästa skådespelare. Men kopplingen mellan The Shining och barnvänliga sjukhus känns inte direkt självklar.. Nä, den får två av fem äpplen.

  SvaraRadera
 4. Nej, The Shining känns som en onödig anspelning.

  Just i detta fallet finns det en rad mer relevanta poänger som kunnat användas. Poänger som både känslomässigt och logiskt kunde ha gjort en större inverkan på målgruppen.

  Uppenbarligen får man varken en känsla av hur verkligheten ser ut, eller hur man skulle kunna förbättra det som redan finns.

  En egogrej känns det som. Och hur ska man egentligen tolka den utsträckta handen från tvillingarna?

  SvaraRadera
 5. huu nej alldeles för läskig (the shining), men ja, kanske funkar den, ett sådant sjukhus vill ju ingen ha. skrämseleffekten kanske funkar.

  SvaraRadera
 6. bara tanken på tvillingflickorna i the shining får mig att rysa av skräck, så när jag såg den här reklamfilmen första gången blev jag nästan rädd på riktigt. jag gillar den alltså inte.

  SvaraRadera
 7. *ryser* Nä, tumme ner för den, fick inte mig att vilja bidra. Den var ju läskig...

  SvaraRadera
 8. Tyckte nog mest den var obehaglig.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker (som jag sa igår), precis som nästan alla andra här, att den inte landar speciellt bra. Skrämselpropaganda som inte hittar hjärtat. Eller hjärnan. Att den kan göra mer skada än nytta.

  SvaraRadera
 10. Jag tror nog att för många barn kan ett sjukhus uppfattas just så läskigt. Så jag tycker de får fram sitt budskap.

  Jag tycker den var bra på det sättet. Fick mig att vilja skänka en slant iaf =)

  SvaraRadera
 11. ok jag förstår att från barnets öga ser det lite skrämmande ut. Men dom tar det för lång.
  Skulle vilja se honom cykla runt ett hörn och åka rakt in i ett färglatt och barnvänligt rum med leksaker och trevlig personal.

  Så man ser skillnaden mellan vanliga sjukhuset och vad dom kan göra med pengarna.

  SvaraRadera
 12. Ja precis! Killen skulle ha fått cykla från ett kallt, ogästvänligt sjukhus med konstiga, skrämmande vuxna figurer (The Shining-miljön) runt hörnet och in i ett coolt, barnvänligt ställe fullt med färg, trevliga omtänksamma, människor i en glad miljö tiltalande för barn.

  Kontrasten av hur det skulle kunna bli om man donerar pegnar saknas.

  Du skriver en underbar blogg, är inne och läser varje dag.

  CK

  SvaraRadera
 13. Förstår kopplingen dom försöker gör men om barn skulle se denna......snacka om sjukhus skräck det skulle skapa kanske redan innandom ens är där

  SvaraRadera
 14. Jag förstår så klart tanken med reklamfilmen, men den passar inte i detta sammanhang. Blev faktiskt förbannad när jag såg den. Ungar är inte överförtjusta i att vara på sjukhus (inte mina iallafall) och att se tvillingarna skulle ju få vilken unge som helst att få sjukhusskräck BIG TIME!

  Gillar förslaget att ungen cyklar runt ett hörn och möts av färg, glada människor och ett sjukhus som ungar kan trivas på.

  Bottenbetyg för filmen, trots att den är välgjord och att tanken är god.

  SvaraRadera
 15. Jag jobbar själv på sjukhuset, (dock inte i vården) och jag kan säga att det varit många diskussioner om den här filmen de senaste veckorna. Tror många känner precis som övriga kommenterat här att fokus ligger fel, istället skulle de visa det enorma jobb de gör och har gjort för att göra sjukhuset till en trevligare plats för patienter och föräldrar.

  SvaraRadera
 16. Kass (och onödigt läskig), lockar inte ett enda dugg till att ge pengar.

  En sån där reklam där man inte fattar vad dom gör reklam för, inte ens när man sett den fler gånger.

  Hellre snyftande barn i sjukhussängar om man får vara lite brutal. Det skulle nog få flera att öppna plånboken.

  SvaraRadera
 17. Det är väldigt spännande att läsa vad ni tycker allihopa, eftersom jag själv jobbar med reklam.

  De flesta verkar ju vara i stort sett överens, och jag måste säga att jag känner ungefär som ni andra. Men jag var lite kluven först ska jag erkänna.

  Alltså, jag förstår hur de tänkt.

  För det första: Ingen mediabudget = det måste sticka ut. Okej.

  För det andra: Barn upplever ofta sjukhus som något obehagligt, vi dramatiserar det och drar det till sin spets, och sedan säger vi hjälp oss att ändra på detta. Visst.

  Så långt rätt tänkt kanske, och dessutom är produktionen snygg och bra gjord.

  Men vad sitter man kvar med för känsla? Vilken bild får man av sjukhuset? (Visst, folk borde förstå att det är överdrivet för att budskapet ska gå fram, men alla är inte reklamproffs) Hur reagerar barn som eventuellt ser detta?

  Det är några av de frågor jag tycker man borde ställt sig.

  Ska bli spännande att hör vad fler tycker.

  SvaraRadera
 18. Nej, usch och fy vad är det här!! Det är mörkt och jag är själv hemma - jag är blir ju rädd!!!

  Jag tycker att en reklamfilm om Drottning Silvias Barnsjukhus, borde förmedla en bättre känsla. För eftersom jag är nära vän till Frejas mamma och själv varit där, vill jag att folk ska få veta hur underbar personalen är och hur speciellt det är att vara där. Både som besökare och anhörig. DÅ kommer folk att vilja skänka pengar till sjukhuset.

  Gör en glad film, där man under en passande låt filmar personalen i arbetets glädjestunder, kanske ur en besökares synvinkel där man står i en dörröppning och tittar på sjukhusclownerna när de kommer förbi. Åh jag ser det framför mig. Med en mäktig och inlevelsefull låt som passar i sammanhanget. Jag har massa bilder i huvudet, men det tar för mycket plats att skriva!! Sedan kommer det upp ngn text i stil med: vill du vara med och skapa den här tillvaron för det finaste vi har - våra barn.

  Nu kanske den här idén är "för simpel" och förutsägbar för en reklammakare, men det handlar trots allt om att helt vanligta människor ska ta det till sitt hjärta!! Och förresten, när jag ändå skriver - Heja Abbe!!! :)

  SvaraRadera
 19. nejnejnej, tummen ner, det här funkar inte!

  SvaraRadera
 20. Miamaria: Det är klart att man kan göra en bra film ur en gladare synvinkel. Allt handlar om att få till en plot som blir intressant ur ett dramaturgiskt perspektiv. Men det betyder ju inte att det måste bli skrämselpropaganda för det.
  Just sjukhusclownerna är förresten en av de saker som finansierats via stiftelsen.

  SvaraRadera
 21. Den började bra, men jag satt bara och väntade på att han skulle cykla in i en alldeles fantastisk miljö, men härliga färger och glad personal. Det kom aldrig.

  Denna reklam skulle aldrig få mig att skänka pengar. Jag känner mig bara tom och sorgsen efteråt. Man vill ju att pengarna ska gå till något bra, men med denna reklam förstår man inte alls hur de kan användas. Jag förstår vad de vill få fram, men det berör mig inte.

  SvaraRadera
 22. Välgjord, men lämnar en känsla som är helt fel i jämförelse med vad man vill åstadkomma. Om man kunde få in något humorrelaterat på slutet - så att man fnissade/skrattade till lite precis innan slutklämmen skulle det kunna funka riktigt bra.

  SvaraRadera
 23. Jag håller med (de flesta) tidigare talare. Den lämnar mig med en otäck känsla, laddar inte varumärket Drottning Silvias Barnsjukhus med något som helst positivt och kan ju faktiskt skrämma barnen.

  Riktigt usel, skulle jag kunna drista mig till att säga. Märkligt att ingen dragit i handbromsen under det projektet...

  SvaraRadera
 24. Nej, den gav mest en känsla av tomhet och obehag. Jag gillar den inte alls.

  SvaraRadera
 25. Usch! Jag ryser. Blev riktigt rädd. Jag kommer inte heller skänka pengar!

  SvaraRadera
 26. Vafasen??
  Vi var på Drottning Silvia i maj med vår nyfödde hjärtsjuke son... och det var inte så där som sjukhuset kändes. Filmen får ju en att tro att det är jättehemskt på sjulkhuset nu, när det i själva verket är hur bra som helst för barn. Både sjuka barn och syskon. Nej totaldiss från oss för den filmen alltså! Men flaggan i topp för Drottning Silvias Barnsjukhus.

  SvaraRadera
 27. Himmel så gräslig den filmen var, ger inte bilden av sjukhuset några positiva vibbar precis. Jag kände bara obehag. Att de gått med på den är ytterst märkligt. Skulle dock ändå skänka pengar, förhoppningsvis förstår folk hur viktigt sjukhuset är trots skräckfilm.

  Jättefin blogg för övrigt!

  SvaraRadera
 28. Trots att jag är vuxen kommer jag på mig själv med att bli rädd av att kolla på den här reklamfilmen. Givetvis bidrar ljudet till största del, men ändå. Jag vet inte riktigt om den fyller sitt syfte som den skulle kunna.

  SvaraRadera
 29. Om den hade slutat lyckligt - jag väntade på att han skulle svänga runt hörnet in på något trevligt fint så där - så kanske.

  Men, nu satt jag bara och tänkte att DENNA film vill jag inte att mina barn skall se. Vill ju inte ge dem någon anledning till sjukhusskräck... Usch!

  SvaraRadera
 30. Jag tyckte den var bra, och att 30 kommentarer här konstaterar det. Alla fick en obehagskänsla som barn så lätt får av mystiken och allt främmande på sjukhus, och förbannandet över filmen är väl exakt det barn känner inför folk som tex sticker dem med nålar.

  De ser sällan skäl eller kopplingar när någon vill köra ner slangar i halsen på dem. Precis på samma sätt har ingen här fattat varför det läskiga främmande ska vara så otäckt i filmen. Barn har inte sett tex the Shining (Sjätte sinnet) (eller har era det?) men sjukhus kan ge barn den känslan ändå, utan långfilmsreferenser.

  Folk ville att han skulle cykla runt hörnet och hitta McDonalds "livet har sina goda stunder"-miljö, men det kanske inte riktigt händer - om man inte skänker pengar.

  Det kanske viktigaste sen - jag tycker det är BRA att den saknar doktorklädda eller sjukhusclowner. Då slipper BARN associera en hiss, korridor och trampcykel till just sjukhus. Hur skulle de fatta att det är ett sjukhus om man inte säger det till dem? Läser de vädjan i slutet eller?

  Det känns som filmen träffat helt rätt utan att folk ens fattat det, och att sjukhus behöver pengar var ju inget nytt för någon.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.