Hur ska du ha det Leif?

23:17

Jag står här och gör lite käk till påsklunchen imorgon. Har du ätit bohuslänsk äggost någon gång? Om inte måste du pröva, det är supergott.

Förutom äggosten som står här och stelnar, luktar hela rummet av Janssons frestelse eftersom det står en i ugnen och gräddas. Gräddas förresten? Vad gör en Jansson egentligen? Bakas? Grillas? Steks? Hursomhelst den står i ugnen och det luktar gott.

Jag ville prova ett nytt recept i år och plockade fram Mannerströms bok "Husmanskonst". Kanske för att jag träffade Leif Mannerström hos fotograf Tomas Yeh i tisdags. Vi höll på med ett jobb och Tomas har plåtat många av Leif kokböcker, bland annat just "Husmanskonst", och så tittade Mannerström in för att snacka lite om deras kommande bokprojekt. Nåväl, det var hemskt vad jag svävar ut idag.

Jag lagar i alla fall Jansson. Men jag kunde inte låta bli att skratta lite åt texten i receptet. Det står så här: "Varva lök- och potatisblandningen med ansjovisfiléer tills formen är fylld, översta lagret skall vara lök- och potatisblandning, gärna toppad med några extra filéer."

Hur ska han ha det? Lök och potatis. Eller ansjovis? Vad ska vara överst?

Andra bloggar om , , , ,

9 kommentarer

 1. Äggost är supergott! Hallon till är inte heller fel :D. Glad påsk!

  SvaraRadera
 2. Varje gång jag besöker fotograf Yeh blir jag hungrig. Han, Sarah och hunden är extremt trevliga alla tre.

  ... och bilderna är fullständigt briljanta.

  A.

  SvaraRadera
 3. nu var det ett tag sen men det första jag såg var den nya headern - snygg - och bilderna funkar!

  SvaraRadera
 4. Äggost med björnbärssylt mums. Gjorde min igår så den är perfekt idag. Påsken till ära ska den dekoreras med små marsipankycklingar.
  Glad Påsk.
  SKönt att kunna kika in igen, jag kunde inte det ett tag när du bytt, fick ERROR....

  SvaraRadera
 5. Jag älskar äggost! Det äter vi varje jul, med lite grädde och lite björnbärssylt (eller hjortron). LJUVLIGT!
  Fast jag har hört att det från början är en dansk tradition som letat sig till Bohuslän, men jag tycker det låter mer häftigt att det faktiskt är en bohuslänsk tradition.

  Äter ni den som dessert? Det gör vi, men det finns många som har den till själva middagen :o

  SvaraRadera
 6. Inga ansjovisar på topp. Herregudrun.

  SvaraRadera
 7. Tack för en mästerlig blogg! Jag är rörd och berörd. Kommer tillbaka och läser mer.
  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 8. Det lät gott. Allting! Hoppas ni fick snaps till :-)

  Och inte ska du sluta skriva. Du har ju precis börjat!

  Kram.

  SvaraRadera
 9. Tror minsann att det är så att jansson och andra liknande maträtter gratineras - kort och gott.
  GLAD PÅSK

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.