Mera ägg.

16:01


Swoooosh!! Vad tiden går. Nu är det bannemig påsk igen och då tänkte jag passa på att bjuda på en liten favorit i repris från förra året. Fast före påsk den här gången, så ni hinner göra pysslet. Jag vet att det redan varit en del äggsnack här på bloggen på sistone, men här kommer i alla fall ett tips på hur man färgar supersnygga ägg till påsklunchen.

Och här snackar vi inte några syntetiska köpefärger utan bara vad naturen har att erbjuda. Yeah! Eko är såå 2009. Så här gjorde jag:

De skarpa vita strecken får man genom att linda gummiband runt äggen, rektanglarna gjorde jag med små tejpbitar. De ljusbruna äggen är kokta med kaffe i vattnet, de blå med blåbär. De batikspräckliga äggen blir så när man lindar skal från röd eller gul lök runt ägget med folie omkring för att hålla lökskalen på plats. Sen kokar man dem i vanligt vatten.

Det blir också fint att vira blad som björk, persilja eller liknande tight runt äggen, med hjälp av sytråd. Sedan kokar man dem i något som färgar, så blir det läckra mönster. Men nåt sånt ägg hade jag inte gjort då jag tog den här bilden.

Lycka till.

Andra bloggar om , , , , ,

18 kommentarer

 1. Ambitiöst ju...

  Markattan nöjer sig med att koka och äta, tror jag

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen. Jag satt precis och funderade på hur jag skulle göra med äggen till kvällens påskmiddag.

  SvaraRadera
 3. Vad härligt pysslig du är!

  SvaraRadera
 4. Riktigt snyggt. Det måste jag pröva.

  SvaraRadera
 5. Sne kan man droppa stearin på ägen och koka dem i vatten med lökskal och får då prickiga ägg. Men när man knyter band vill de alltid halka av, gummibandsmodellen ska jag testa i år!

  SvaraRadera
 6. Bra att "fixera" löv, lökskal och annat med är strumpbyxor! De går ju alltid sönder ändå, så sparar man dem så har man alltid hemma. Det blir fint om man häller ris runt ägget i strumpan och kokar i färgat vatten. Hihi, får nog allt färga frukostäggen på lördag iallafall.

  SvaraRadera
 7. Underbara tips!! :) Schysst!

  SvaraRadera
 8. Jag blir mycket imponerad!
  Min mamma höll på med växtfärgning när jag var liten så jag har lite hum om vad som ger vilken färg... men så där fina ägg skulle jag aldrig fixa!

  Glad Påsk på er1

  SvaraRadera
 9. Det blir ju äggstra ;) roligt att äta äggen när man har lagt ner tid på att pynta dom.

  Glad Påsk hela Abbe-familjen!

  SvaraRadera
 10. Lökarna har vi provat. Björklöven låter roligt. I år ska vi ha fina ägg minsann.

  SvaraRadera
 11. ville bara lämna ett spår efter många gångers läsning på denna fina och intressanta blogg!

  otroligt fascinerande att få följa er kamp och hur starka ni är i detta!

  Tack för att ni uppmuntrar så många och att ni berättar om hur det är att leva såhär!!

  Önskar dig och din familj en underbart fin påsk

  hälsn
  Anne

  SvaraRadera
 12. Man kan få röda ägg om man kokar med andra bär oxå, som hallon. Minns att vi gjorde svarta ägg nåt år men kommer inte ihåg hur. Brukar fundera på det varje år.

  SvaraRadera
 13. Tack för bra tips. Inspirerade, nu måste jag köpa ägg idag :)
  Glad påsk!

  SvaraRadera
 14. Testade det här med min tonårsgrupp igår, färgningen gick fint men problemet var att få bort tejpbitarna. De satt så bra att allt gick sönder. Men tackar så mycket för tipset, för det var grymt kul att göra!

  SvaraRadera
 15. Zephie, du kan vika en del av tejpen i en av ändarna innan du klistrar fast den så är den lätt att bara dra av.

  Fina tips på bloggen!

  SvaraRadera
 16. Tack för tips! Kanske ska testas.

  SvaraRadera
 17. Nja, problemet med tejpbitarna var inte att få tag i dom, snarare att få loss dom från äggskalet då klistret var starkare än önskat och äggen gick sönder då skalet hellre följde med tejpen.

  SvaraRadera
 18. Å vad snyggt, men saknar ni inte vattenfärgen som löses upp när man skalar ägget och ger det ett osmakligt utseende?

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.