En utmaning så god som någon.

23:50

I morgon är det sjukhusdags igen. Samma dag som vi kom hem från operationen låg kallelsen i brevlådan. Abbe ska göra en lungscintigrafi. Och. Vad sjutton är en lungscinti-vad-sa-du?

Till att börja med är det egentligen inte själva lungorna de vill undersöka på Abbe, utan vägen dit från hjärtat. Lungartärerna alltså. De har sett trånga ut de senaste ultraljudsundersökningarna Abbe gjort, men innan de bestämmer sig för att göra något ingrepp behöver det utredas bättre. Därför lungscintigrafi.

Undersöknignen går till så att man sprutar in en radioaktiv isotop i blodet på Abbemannen och så får han ligga stilla i en gammakamera i tjugo minuter så att man ser hur det radioaktiva ämnet sprider sig ut i lungorna. På så vis kan man upptäcka om flödet är för dåligt i lungartärerna.

Men vänta nu. Skrev jag just "ligga stilla i tjugo minuter"? "I en gammakamera"? Åh herregud. Jag bävar för den här undersökningen. Inte för att jag tror att den är så plågsam för Abbe, han var varit med om mycket värre saker. Men det är just det. Allt han varit med om har satt spår, och som det är nu kan en enkel sak som att prova febern vara värsta traumat. Att sätta nål i morgon kommer att innebära att jag än en gång håller fast honom i ett stenhårt grepp, medan sköterskorna försöker sticka honom. Och sedan då?

Hur ska man få sjukhusrädd fyraåring att ligga helt stilla i tjugo minuter medan en stor monstermaskin rör sig över honom? Det blir spännande. Jag tror vi snackar droger.

Andra bloggar om , , , , ,

27 kommentarer

 1. Spännande, vi får hoppas ni kommer på något bra sätt.

  SvaraRadera
 2. Ja, jösses... Men han har överraskat er förr..?!

  SvaraRadera
 3. Hej

  Nu har jag suttit här och läst. Och läst. Gråtit en skvätt och skrattat en hel del också. Klockan är 02.06 och jag är en dödstrött trebarnsmamma med konstant sömnunderskott men skit samma, jag blir alldeles varm av det du skriver. Så skönt att läsa en så personlig, utlämnande blogg men ändå skriven med integritet (hoppas du förstår vad jag menar). Måtte du vinna pris och måtte du fortsätta skriva! En bok! Ett särskilt tack för "Är allt verkligen relativt", den var klockren för mig just nu.

  Hoppas Abbe grejar undersökningen - vilken kille!

  Stor varm kram från en ny fan
  Marie

  SvaraRadera
 4. heja abbe!
  har inga goda råd att ge, men tänker på er och hoppas det går bra.

  SvaraRadera
 5. Lycka till och hoppas det går vägen!

  SvaraRadera
 6. På Drottning Silvia fick min son kolla på Emil under tiden, förutom när dom skulle fota framsidan på lungorna då blev det svårt att titta på TV..

  SvaraRadera
 7. Hejsan. Om du kikar in på http://www.sjukvardsradgivningen.se/barnavd/ne/index.html tillsammans med Abbe så ser ni hur en undersökning går till.

  Min dotter gjorde en när hon var 2 år och tro det eller ej hon låg helt stilla och tittade på Teletubbies under tiden, vi var ju självklart med och hela undersökningen var inte alls så skrämmande som man kan tro. Vi trodde ju precis som du att det absolut inte skulle fungera att ha henne still så länge men det gick. Att hon sedan fick en stor fin helium ballong var ju bara ett plus...

  SvaraRadera
 8. Halloj! Nu vet jag inte hur en gammakamera fungerar, men finns det någon möjlighet att han kan lyssna på en saga i hörlurar eller liknande. Man kan ju hoppas att vården kommit så långt. Och jag förstår din ångest över Abbes ångest. De gånger vi sövt min pojke, usch, det har varit SKITJOBBIGT rent ut sagt. MEN det har vänt med åren, faktiskt runt 4-års ålder. Då gjorde vi vår tredje operation och jag lyckades få honom att förstå att om han bara låg stilla utan att prata och andades djupt så skulle det gå mycket fortare att somna o inte bli så jobbigt. Det funkade den ggn pga ordentligt med lugnande innan och en helt fantastisk personal på Karolinska/Huddinge. Sedan blev den ett minne så operation fyra och fem gick mkt lättare. Men jag förstår vad du menar. Att få en unge att ligga stilla så länge, det är sannerligen en utmaning. Muta honom så gott det går med en fin belöning efteråt.

  Kram till er!

  SvaraRadera
 9. Usch, jobbigt! Men hoppas det går bra!

  SvaraRadera
 10. Vi gjorde scintröntgen på vår treåring i somras, och han somnade. Bums.

  Men jag förstår det som att det inte är själva röntgengrejen som ni fasar för, utan för allt som föregår det. Och det är ju inte konstigt. Kanske är sövning verkligen ett alternativ – sövning med mask, då.

  SvaraRadera
 11. Då var det dags igen. Ni fick några stilla dagar sen förra gången. Jag häpnar över att Ni orkar!!
  Håller tummar att de har något knep vad gäller stillaliggandet och även hur man avleder såna små Abbepojkar när nålarna kommer närmare...
  Lycka Till!

  SvaraRadera
 12. Håller tummarna för att undersökningen ska gå vägen. Som andra har skrivit här så kanske det går att lösa med hjälp av en saga i hörlurar, film eller liknande?

  SvaraRadera
 13. Min var också rädd, för stick och så. Men en dag, när han var fem, så var han plötsligt stor och modig och sa att det inte var så farligt. Hoppas samma väg är Abbes väg.

  Vi har kört oerhört mycket på kommunikation och att få veta allt. Om det gör ont, allt från pytte till mycket och om det kommer vara länge eller gå över fort.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 14. Har läst bloggen nu rätt ordentligt...Blev klar här för någon dag sedan och förundras fortfarande över hur väl du skriver. Alla inläggen ger nåt för min del. Är det inte eftertanke och starka empatikänslor, tankar som inte jag nämner (för jobbiga att ens tänka klart), så är det ett gott skratt. Hela tiden jag läste bloggen satt jag med tårar i ögonen...En del tårar av sorg för det ni har gått igenom och fortfarande går igenom, en del tårar av glädje.

  Nu hoppas jag att det går bra för er den här gången! Och som någon skrev: han har ju överraskat er förut...

  Många varma hälsningar
  Anna

  SvaraRadera
 15. Det där låter inget vidare.. Hoppas det går bra.. Kanske går bättre än vad du tror, hoppas det..

  Kram Mia

  SvaraRadera
 16. Håller tummar och tår idag! Hoppas att det inte blir för jobbigt för Abbe. Maskinen kanske kan bli någon sorts Star Wars maskin eller liknande? Kanske kan det gå lättare om man försöker göra det till en lek.

  SvaraRadera
 17. Hoppas det går vägen för er! Finns det något man kan göra för att avleda hans uppmärksamhet, ge honom musik att lyssna på eller titta på någon miniskärm med barnprogram? Men jag antar att ni redan provat allt och lite till.... Lycka till!

  SvaraRadera
 18. Hoppas hoppas att det går bra, ibland förvånar dem en de små liven.
  Som igår när de skulle ta venprover på Alice, inte bara 1 rör utan massa rör skulle de ha. Min vana trogen gjorde jag mig beredd på en kamp o massa lirkande o tårar, MEN Alice hämtade en bok som hon bläddrade i med ena handen. Tar ni blod nu, frågade hon? Får jag se?
  Hoppas som sagt att det går bra annars får ni be om dormicum, karusellmedicin som det kallas av oss:)
  Lycka till.

  SvaraRadera
 19. Min ena dotter har legat i en sådan apparat fyra gånger sedan hon föddes och varje gång har vi undrat hur det ska gå. Första gången var hon bara några månader och sista drygt ett år (nu är hon drygt två år). Vi har funderat och oroat oss massor över hur det skulle gå. Ligga stilla i 25 minuter (ja, det var 25 min för henne) men det har gått bra. Hon är verkligen en sådan liten rackare som man skulle kunna tänka sig att det skulle gå dåligt för att vara tvungen att ligga stilla i en läskig apparat men hon har överbevisat oss varje gång. Hoppas att det kommer att gå toppen för er med!

  Vill bara tillägga att hon inte gjort exakt samma undersökning utan det var för att kolla njurarna (radioaktiv vätska in i njurarna för att se hur de fungerar).

  Lycka till!

  SvaraRadera
 20. jag gjorde gammaröntgen av halsen för två år sedan, lyllos abbe som bara behöver ligga still i 20 min, själv skulle jag ligga där i 3 timmar ;)
  jag fick ha med mig skivor med musik som jag kunde lyssna på för att ha något att "sysselsätta" mig med, så du kanske kan ta med en ljudbok eller något han kan lyssna på ?

  hoppas det går bra för abbe :)

  SvaraRadera
 21. Vår son A har inte gjort just den undersökningen du pratar om, men regelbundna ultraljud av lever och lungor. Han är nu 2,5 år och mer vild än tam i "normala fall". Dessutom på grund av sin sjukhushistorik inte alltför villig till att låta sig undersökas eller stickas. MEN, de senaste gångerna har hans försvar varit - att somna. Utan dormicum eller annat lugnande. Hoppas att Abbe tar till samma teknik imorgon! Lycka till!

  SvaraRadera
 22. Hej!

  När jag var 4-5 år och fick göra samma sak (alltså ligga i en likadan röntgen fast det var njurarna de kollade då) så brukade mamma eller pappa alltid berätta en lång spännande saga. Ofta började den med att jag låg där på britsen eller vad man ska kalla det, och sedan hände något märkligt och jag var tvungen att ta mig iväg till en annan värld och hjälpa små tomtar eller troll. Jag minns sagorna fortfarande!

  Tänkte bara att det - för mig - hjälpte jättemycket att höra en spännande saga, det fick mig ju liksom att gå därifrån fast att jag låg kvar, om du förstår hur jag menar. Nu kanske ni också berättar sagor och det är klart det inte fungerar för alla. Men för mig hjälpte det verkligen!

  Tack för en jättefin blogg! :)

  SvaraRadera
 23. Åh, lilla Abbemannen!

  Önskar er lycka till i morgon.

  SvaraRadera
 24. Oj oj oj stackars Abbe.. Önskar lycka till och hoppas att det går bra.

  SvaraRadera
 25. Har du hört talas om Gratisgodis, gratismode , gratisbio .com
  GLÖM DOM!

  Det finns nu ett bättre sätt att få grejer för kompisar som registrerar sig.

  Jag har själv fått hem mitt gratis x-box 360 och nu är på väg att få hem ett Nintendo DSI..

  Det finns att välja på Tv-Spel, Mobiltelefoner m.m.

  Tryck på länken för att bli medlem NU!
  http://www.xpango.com?ref=92133468

  ELLER:

  Du får mer info inne på bloggen
  HTTP://XPANGO.BLOGG.SE

  Tack för din tid!

  SvaraRadera
 26. Söta lilla killen! Jag har fortfarande fobi för kanyler och sprutor. Förra veckan skulle dom ta 3 rör blod. Jag hyperventilerade, skakade, grät och höll mamma i handen. Jag är 20 år. Ändå hade jag haft bedövningssalva på.
  Jag förstår söta lilla Abbe och blir stolt på nått sätt. Jag vet precis hur de är att ta en massa tester. Född med en njure och reflux. Massa nålar överallt och ofta. Aj! Och de värsta är, sköterskorna tror att "man växer ifrån rädslan". DE GÖR MAN INTE! Den dagen jag gör de kommer jag gråta av lycka.
  Abbe är så otroligt duktig!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.