Storebror filosoferar.

23:10

Ni vet den där kända målningen av René Magritte som föreställer en pipa med texten "Ceci n'est pas une pipe" (detta är ingen pipa). Det låter som en motsägelse, men är en sanning. Det Magritte ville säga var att målningen är ingen pipa. Det är bilden av en pipa.

Djupa grejer. Tavlan från 1929 heter Bildernas opålitlighet om man översätter den till svenska och är väl ett högaktuellt ämne i dessa Photoshoptider. Men det var egentligen inte det jag skulle berätta. Jag har ju en egen liten filosof här hemma.

Hör på det här. Jag får nästan huvudvärk av att fundera på det.

– En kaka smakar inte kaka. En kaka smakar kaksmak.

Andra bloggar om , , , , ,

23 kommentarer

 1. Fast när man äter kaka så måste det smaka kaka - det är ju ändå kaka du äter. Kakan kan dock smaka som andra kakor inte gör, men eftersom det fortafarande är en kaka så måste den väl logiskt smaka kaka ändå. Så att säga; konstig kaksmak är ändå konstig KAKSMAK. Nu rörde jag nog till det ännu mer...

  SvaraRadera
 2. ungefär som melontuggummina. det fan smakar dem melon men om dem skulle smaka som melon skulle man inte tycka att dem smaka melon för man är van vid melontuggummismaken! eller nåt sånt

  SvaraRadera
 3. En kaka smakar gott. Två smakar ännu godare. En burk kakor smakar ångest och illamående.

  Just nu håller en gigantisk bit sockerkaka på att bestämma sig för hur länge den ska få mig att må nästintill sjösjuk. Det är ett skit att man inte kan behärska sig och äta en LAGOM bit. :)

  SvaraRadera
 4. Åh så rätt!

  Eller mer formellt: Vi vet ingenting om verkligheten *i sig*, vi vet bara *hur våra sinnen reagerar* när de kommer i kontakt med verkligheten....

  SvaraRadera
 5. En sån klurig storebror han är!
  Tittade på programmet "Himlen kan vänta" igår. Rörande, stark och gripande. Dotter 9 år tittade en liten stund. Mamman till 25-åriga dottern kommenterade hennes sjukdom: Det ÄR inte rättvist att ens barn ska drabbas, bl.a. Då säger min 9-åring: Det var inte så snällt sagt, för det var som att hon ville att det skulle hända någon annan, men det kan ju hända vem som helst....Jag tittade på henne en lång stund och visste inte vad jag skulle säga, men tänkte att sånt kommer en del inte på förrän dom är långt in i vuxenåldern och vissa aldrig. Sen klämde jag väl till med att det var klokt att hon tänkte så!!! De är märkvärdigt kloka och finurliga, barnen av vår tid!

  SvaraRadera
 6. Läst din blogg sen dag ett varje kväll och jag finner inga ord, bara massa känslor. Massa tårar och skratt har det blivit i min ensamhet. Du är bäst, Heja Abbe!

  SvaraRadera
 7. En ljuvlig fras... Kommer sannolikt ha huvudvärk efter denna dagen... Dock inte pga filosofen hos er utan av kaksmaker och dåligt kaffe.

  Hihi, den där frasen etsade sig fast, den kommer nog stå längst ner i almanackorna om fem år...

  SvaraRadera
 8. Jag älskar storebror, hans funderingar, hans kommentarer, han är verkligen speciell underbart att läsa.

  /Carina

  SvaraRadera
 9. Så underbart! Han är en sann filosof..

  SvaraRadera
 10. Storebror är en blivande konstruktivist, minsann.

  SvaraRadera
 11. Som när storasyster här var sjuk när hon var tre år (numera 13)och fick penicillin med fruktsmak. Hon tog sin medicin och blev gravallvarlig.
  - Mamma, sån frukt har vi aldrig ätit!

  SvaraRadera
 12. Oj, oj, oj Gunnar. Börja plugga filosofi. Tänk samtalen runt frukostbrodet när den pojken har blivit 15. Vooojne!

  SvaraRadera
 13. Jag tror att jag nu måste ta och starta den där fancluben jag har planerat. "Go, Storebror, go" skulle den kunna heta, till exempel.

  SvaraRadera
 14. Helt rätt. och grabbar pratar inte när de är 15. absolut inte kring frukostbord. tyvärr. men jag sa det inte bittert. de kommer igen senare...
  fyrabarnsmamma (obs ej bitter...)

  SvaraRadera
 15. Skrev en kommentar på Jonas Petersons blogg, om att från barn och fyllisar får man veta sanningen (han hade tydligen bloggat på fyllan), men här får det liksom en annan dimension. Dessa ungar, alltså, de ser saker med en sanningshalt på 100% som ingen annan vuxen kan göra. Starkt av storebror.

  SvaraRadera
 16. Att om det som är säga att det inte är eller att om det som inte är att det är, är osant; att om det som är säga att det är och om det som inte är att det inte är, är däremot sant.
  Så kan man också se det. Förlåt.
  :)

  SvaraRadera
 17. Ja barns tankar, funderingar och kommentarer är bara för underbara ibland.. Och de har ju så rätt med...

  SvaraRadera
 18. Men du så genialt :)

  SvaraRadera
 19. Usch. Jag måste nog gå och lägga mig och fundera över det där.

  SvaraRadera
 20. Ha ha :-D Påminner om en evigt lång diskussion vi har här hemma om varför man på vissa förpackningar innehållsdeklarerar innehållet som 100% av 'vad det nu är'. Jag tycker det är en bra 'normalfunktion', att läsa om innehålllet. Sambon tycker det är galet onödigt slöseri med tryckbläck... :-)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.