Är han helig eller inte?

23:54

En titt i almanackan gjorde mig lite fundersam. I söndags (22/6) var det "Den helige Johannes Döparens dag" och i morgon, tisdag (24/6) är det "Johannes Döparens dag".

Jag visste inte att det fanns två. Och att den ena inte var helig.

Andra bloggar om: , ,

7 kommentarer

 1. Hm. Jag visste inte heller att det fanns två. Och inte att han var helig...

  SvaraRadera
 2. Samma snubbe. han med huvudet på ett fat. Svenska kyrkan har inrättat en söndag åt honom medan katolska kyrkan firar honom på den rätta dagen. Men helig är han. Så vi som ber tidegärden kan beroende på vilket kalendarium vi väljer fira honom i dagarna två ;)

  SvaraRadera
 3. på 80-talet firade man alltid midsommarafton den 23:e juli, men det ändrade man för att alltid få midsommarafton en fredag.
  Att man firar Johannes döpare en söndag kan mycket väl hänga samman med att man firar det en söndag i svenska kyrkan, de har oftast inte en massa heliga dagar mitt i veckan. Tror det finns fler sådana dagar. Tjaaaa, det är min tanke iaf!

  krabba.blogg.se

  SvaraRadera
 4. kolla vad jag hittade på wikipedia!

  Den 24 juni (se midsommardagen) är den kristna högtid som instiftats till minne av Johannes döparens födelse. Fram till 1924 benämndes enligt almanackan den 24 juni Johannes döparen, och fram till 1952 inföll midsommardagen alltid den 24 juni. Numera firas Johannes döparens dag i det svenska kyrkoåret söndagen efter midsommar.

  SvaraRadera
 5. Hosanna: Vad är tidegärden?

  SvaraRadera
 6. Alicia; en bönbok elelr ett sätt att be.
  På samma sätt som man ber i kloster runt om i världen kan man be hemma med växelläsning ur psaltaren och apokryferna.

  Det vanliga för hemmabruk är att man ber vid fyra olika tillfällen.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Tideg%C3%A4rden

  SvaraRadera
 7. I min almanacka (från granit) står det att Paulina & Paula hade namnsdag den 22e.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.