Hur gör jag?

21:43

För ett tag sedan fick jag en fråga från Boombaby om jag kunde berätta hur man gör för att få sin blogg att bli omtyckt och läst av många. Frågar ni mig det? Det vet väl inte jag, tänkte jag. Men så satte jag mig ner och funderade. Såhär blev det:

"Jag tror att folk tycker om Heja Abbe för att den berättar en historia. Den har en början, en väldigt dramatisk sådan, och en kronologisk fortsättning fram till i dag. På senare tid har bloggen visserligen blivit luddigare, från att tidigare handlat väldigt mycket om ett sjukt barn, operationer och sjukhustid till att idag röra sig mer om föräldraskapet i största allmänhet ur en pappas perspektiv.

Jag är ju nybörjare på att skriva och tycker kanske därför att det är lite svårt att beskriva hur man gör. Men eftersom jag har jobbat med form i många år funderade jag på vilka paralleller som fanns till det, och jag tror att mitt sätt att skriva påminner lite om mitt sätt att fotografera. Jag tänker nog lite på samma sätt när jag skriver ett inlägg som när jag komponerar en bild.

En bild tagen varken nära eller långt ifrån med motivet i mitten blir till exempel inte speciellt spännande. Men om man kryper riktigt nära, och fotograferar någon detalj, blir det intressant. Eller om man tar en massa steg bakåt och får med mer av omgivningen så att motivet hamnar i ett större sammanhang, då händer något. Likaså om man beskär motivet på ett spännande sätt, eller fotar ur en udda vinkel. Det är då det blir intressanta bilder.

Och det här resonemanget går att överföra på en text. Berätta detaljer, måla ut och brodera kring någon del av det du vill förmedla. Sätt in det du vill säga i ett större sammanhang, eller välj en annorlunda infallsvinkel. En udda idé med inlägget. Det blir mer spännande då. En text som bara berättar exakt som det gick till utan varken mer eller mindre detaljer, sammanhang eller vinkling blir tråkigt att läsa. "Idag var jag på jobbet, sedan hämtade jag barnen, lillebror var trött. Sedan åt vi middag och så somnade barnen. Ikväll ska jag se på Let's Dance, det blir kul." Okej, det var lite tillspetsat men det där blir i alla fall ingen inspirerande text att läsa.

I början, innan man fått har några läsare och inga ringar på vattnet, är ett bra sätt att nå ut att kommentera på andras bloggar. Egentligen med precis samma principer som jag beskriver ovan. Om din kommentar är intressant och välformulerad kommer folk att undra vem du är, klicka på din länk, och hamna på din blogg. Om de blir kvar som trogna läsare eller inte beror på om de gillar det du har att erbjuda."

Jaha. Sådär tänker jag. Hur tänker du?

Om du vill läsa andra föräldrabloggares tips kollar du in den här länken hos BoomBaby.

Andra bloggar om , , ,

6 kommentarer

 1. gillar beskrivningen om text i parallel med fotografi, begavat och tankvart! Du borde bli larare.

  SvaraRadera
 2. SÅ lätt att förstå och ändå så svårt att applicera....

  SvaraRadera
 3. Vissa har det - vissa har det inte. Så enkelt tror jag det är.

  Och du har gåvan och förmågan att uttrycka dig vackert både bildligt och bokstavligt.

  Du blottar dig utan att utelämna dig eller någon annan. Och trots stora ord om kärlek så har jag aldrig upplevt att det har blivit kladdigt och överdrivet. Jag tror inte alla har den förmågan att vara så precis lagom som du har...

  SvaraRadera
 4. Flyga: Lärare?! Jag? Stackars elever... ;-)

  Spettan: Hmm. Det kanske det är. Jag vet inte.

  Mamma J: Tack snälla. Det var fint sagt.

  SvaraRadera
 5. Har precis hittat till dig, tack vare Mymlans nya sida. Härligt att läsa något av någon som både kan skriva och har något att berätta!
  Ser framemot att scrolla ner till början och få med mig hela historien om Abbe.
  Håller även med "flyga";begåvat och tänkvärt. Jag lägger även till "vackert"!

  SvaraRadera
 6. Du har lyckats så bra med din blogg så det är inte sant, du skriver å ett perfekt sätt, som alla kan ta till sig av. Det är inte en vanlig blogg, som så många andra, som handlar om ingenting. Men den här bloggen handlar om något, om Abbe, som inte är vem som helst. Heja Abbe är precis så som man vill ha den, spännande, roande, gullig, mysig och helt oslagbar. Fantastisk. Och nej. Det är inte tomma ord jag säger, utan det är sanningen. Du är underbar!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.