David Byrne.

08:41

Jag lyssnade väldigt mycket på Talking Heads förr. Deras skivor var ett tag nästan de enda jag spelade. Vi snackar på vinylens tid. Faktum är att jag inte bara lyssnade på dem, jag sjöng deras musik så fort jag fick chansen. Inför publik.

Under en tioårsperiod ungefär hade vi ett band som hette "Slippery People" som bara spelade covers på Talking Heads musik och jag var sångare. Jag var David Byrne. Fan vad kul det var. Sedan har jag nästan glömt bort dem. Annan musik dök upp och tog deras plats, och så småningom dök killarna upp och tog musikens plats. Det blev så. Med bebisar och små barn i huset lyssnade jag allt mindre. Synd. Nu börjar det komma tillbaka så smått och man kan glädjas åt musiken tillsammans med killarna.

Igår kväll var min fru och jag i Malmö. Jag hade fått konsertbiljetter i julklapp av henne till en turne jag inte ens visste var på gång. David Byrne spelar låtar han gjort tillsammans med Brian Eno. Jag är medveten om att alla som läser här kanske inte vet vad det är för gamla stofiler jag snackar om, men för mig är det otroligt stort.

Konserten var helt fantastisk. Nya låtar från plattan Byrne och Eno gjorde förra året blandades med gamla Talking Heads-klassiker, och Malmö konserthus kokade. Trots att det är en lokal där det är tänkt att man sitter ner i bänkraderna och lyssnar stod publiken upp och dansade större delen av konserten.


"I'm just an ordinary guy" sjunger David Byrne i "Burning down the House" iklädd vit tyllkjol.

Förutom ett tight band med en grym kör hade Byrne också dansare på scen. Men då snackar vi inte det där som man är van vid på Madonna-konserter eller Melodifestivaler. Nej. När David Byrne har dansare med sig blir det contemporary dans, asymetriskt och spännande. Det hela känns som en enda stor konstupplevelse, och jag har fullt upp med att titta på allt som sker på scenen samtidigt som jag sjunger med och dansar själv.

När konserten var slut längtade jag efter mitt gamla band. Jag hade blivit påmind om att jag älskar Talking Heads och David Byrne.

Och inte minst att jag älskar min fru.


PS. Så här säger Sydsvenskan. Och så här skriver DN om Stockholmskonserten.
Och här är en liten Spotifyplaylist med några Talking Heads-låtar som jag gillar.


Andra bloggar om , , , ,

16 kommentarer

 1. Jorå, Brian Eno har ju producerat Coldplays senaste platta, så han är en vettig gubbe.

  SvaraRadera
 2. Jamen tusan också, här hade Markattan tänkt be dig om en guldkant, så har du redan skrivit om den.
  Men du är välkommen ändå.

  Markattan

  SvaraRadera
 3. Stop Making Sense är fortfarande en av världens bästa filmer.

  SvaraRadera
 4. Brian Eno är ju duktig, går inte att misslyckas med honom. Titta bara på No line on the horizon!

  SvaraRadera
 5. Hejsan! Vilken fin blogg! :-) Jag halkade in här när jag satt och googlade på "öppna bröstkorgen" Läste att er son hjärt-opererats flera ggr, och dessutom i GBG. Vi har också varit därnere (bor i Uppsala) med vår son, och han har opererats på drottning Silvias. Fast vår son har inte hjärtfel, utan fel på luftstrupen. Nästa operation vill dom just öppna bröstkorgen, och använda hjärt-lungmaskin.. Jag bara ryser av att skriva dessa grejer.. :-/ Och då sonens fel är så ovanligt att det knappt existerar i denna värld, så insåg jag att det enda jag kunde göra var att söka upp ngn föräldrer till ett barn som opererat hjärtat. Då jag vill veta mer om dessa saker.. Som t ex återhämtning och läkning, känns ju som att det är en SUPERSTOR grej att öppna bröstkorgen :-( Sonen kommer att vara cirka 1½ vid operationen. Sedan har vi världens dåligaste erfarenheter från BIVA (drottning silvias), där det bara varit stress att få oss därifrån snabbast möjliga. Har er son legat nedsövd ett tag efter operationerna? Haft det jättejobbigt och ont? Förlåt mina tusen frågor och funderingar, men hoppas att du kan tänka dig att svara.. //Annika

  ankisbf@home.se

  SvaraRadera
 6. Vilken present! Håller själv på att försöka klura ihop en present till min sambo som snart fyller år. Konsert = mycket bra tips! Ska bara försöka övertala Stones att ställa upp i Malmö-trakterna eftersom det är favoriterna ;).

  SvaraRadera
 7. Så härligt. Inte minst insikterna efteråt. Är här och läser för första gången - här finns så mycket så jag får komma igen och ta lite åt gången trots att jag egentligen fastnade ordentligt med en gång.
  Tack för titten.
  Ha en fin dag.

  SvaraRadera
 8. En sådan trevlig vardagsbetraktelse :)

  SvaraRadera
 9. .......Og det er tydelig at hun elsker deg.........

  - smil -

  SvaraRadera
 10. Undrar om vi kan väcka upp Agenterna igen? Så länge får vi hålla till godo med lite psykokiller på nåt bord i Skagen, det är inte fy skam det heller.

  Klipp

  SvaraRadera
 11. Åhh, vad jag gillar den här bloggen. Fullt av mänsklighet, liv och härliga ungar.
  Och så har jag börjat äta mera sill också...

  Hälsningar från Småland och vonna

  SvaraRadera
 12. Upplevelse-presenter är bland det bästa man kan få.
  Kul att du/ni hade sån bra kväll.

  SvaraRadera
 13. Hej! Nu har jag last hela din blogg. Forst med klump i halsen och tarar i ogonen, sen med lattnad och gladje for er allihop. Det maste vara fruktansvart svart att se sitt barn ga igenom allt Abbe gatt igenom. Jag hoppas att allt gar bra for er, och maste bara beromma dig for en mycket valskriven och engagerande blogg. Dina barn ar lyckliga att ha en pappa som dig. Berom ocksa at mamma, som maste varit otroligt stark; och storebror som kommer att vaxa upp med en helt annorlunda forstaelse for andra - jattestarkt gjort.
  Har saljer de Thomas the Tank Engine spel,fast de ar pa Engelska http://www.gameswarehouse.com.au/boxsearch.asp?title=thomas&Page=HOME Manga kramar, Emilie

  SvaraRadera
 14. Wow! Vilken fru! Ditt inlägg fick mig att inse att jag nog måste spela min favorit Mr Jones. Mycket! :)

  SvaraRadera
 15. Vi är nog många som följer dig som känner till grabbarn (numera gubbarna) Byrne och Eno! Härligt hur du skriver om dina musikminnen! Och fin fru som fick idén till detta rendez-vous.

  SvaraRadera
 16. jag lyssnat på din spotifylist i flera dagar, tack! Mycket bar urval.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.