Rivstart på dagen.

23:32

Jag svängde in på parkeringen, lirkade in bilen på den smala ytan mellan de vita linjerna som utgör min p-plats och klev ur. Som vanligt letade sig en kall och sur vind från Göteborgs hamn in under nackskinnet på mig innan jag hunnit dra upp jackans dragkedja ända upp i halsen och jag rös till och längtade till våren.

Så började jag gå mot jobbet. De sista orden som sas på min bilradio innan jag stängde av och klev ur bilen handlade om polisen i Malmö som vägrade jobba under helgens Davis Cup möte om inte de stora högarna med gatsten som kommunens gatukontor placerat ut, forslades bort. Jag mindes med obehag kravallerna här i stan under EU-toppmötet i mitten av juni 2001, men kunde inte låta bli att le lite åt högarna med ammunition som Malmö stad lagt ut åt den kommande helgens demonstranter.

Jag vek av upp på Surbrunnsgatan runt det där hörnet där vinden alltid vränger paraplyer ut och in och funderade över sakers tillstånd när man inte ska kunna spela tennis och lägga gatsten under samma himmel utan att riskera människoliv. Jag hade precis kommit i höjd med de vackra granitblocken på Eperantoplatsen som någon nitisk tjänsteman på kommunen försett med stålbyglar för att hindra skejtande ungdomar att hålla grannarna vakna med sina klapprande brädor, då ett tumult uppstod på torget.

Två män skrek som galningar och jagade en tredje person över det stenbelagda torget. Jag hann precis tänka att de kanske var onyktra eller drogpåverkade, annars gör man väl inte så på en torsdag morgon. Då small det. Den jagade mannen föll ihop.

Vad i helvete?!! Är det skottlossning.

Kravaller, gatsten, tennis, gängkrig ... tusen tankar virvlade förbi i mitt huvud. Jag böjde mig lite tafatt bakom en bil, osäker på om jag verkligen var med om det jag just var med om eller ej, då jag såg de två männen springa fram och ställa sig bredbent på var sin sida om den liggande mannen med sina dragna pistoler riktade mot honom i dubbelhandsgrepp. De vrålade något som jag inte kunde höra.

Under några sekunder övervägde jag vad jag skulle ta mig till. Det här är fan inte klokt.

Men så var det något som kändes lite besynnerligt. Det stod människor längs väggarna i spridda små grupper. Varför tar de inte skydd, är folk inte kloka? Jag tittade mig omkring. Så fick jag syn på honom, mannen med den långa håriga korven på en lång bom. En mikrofon. Spelar de in film eller?

Försiktigt smög jag vidare upp mot Kungsgatan ännu inte helt säker på vad jag var med om. Där stod en svart skåpbil parkerad, full med uniformerade poliser med svarta huvor på sig som endast blottade ögonen. Jag ryckte till igen, men fortsatte min osäkra promenad bort från alltihop.

En bit upp på Kungsgatan stod en kvinna i neongul reflexväst och walkie talkie bredvid en sådan där varningstriangel som polisen brukar ställa ut vid en olycka. Hon hindrade människor från att passera förbi henne ner mot Esperantoplaten. Jag rundade kvinnan och vände mig efter några meter om för att se om jag kunde få någon ledtråd.

"Filminspelning" stod det på varningstriangeln.

Hade det inte varit bra med ett liknande arrangemang från det hållet jag kom också?

Andra bloggar om , , ,

20 kommentarer

 1. *haha* Undrar vilken filminspelning det var så man kan hålla utkik efter om man ser någon vilsen man gömma sig bakom en bil i framtiden :)

  SvaraRadera
 2. jag har varit med om samma sak, jag råkade cykla igenom en filminspelning en gång just för att "inspelningstriangeln" bara stod på ena sida. hur tänker de där...? och har fortfarande inte kommit på vilken film det är. :)

  SvaraRadera
 3. Haha, du kanske blev statist där i filmen... ;)

  SvaraRadera
 4. Hade du kvar lite av nattens sömn i kroppen gissar jag att den blev som bortblåst. God morgon!

  SvaraRadera
 5. Se där, lite adrenalin till första koppen kaffe på jobbet!
  Tjolahopp!

  SvaraRadera
 6. OJojoj hahaha, lustigt det där haha.
  Det är ju inte sällan man funderar på hur människor tänker egentligen.


  klagate.blogg.se

  SvaraRadera
 7. Oh hugah vad nervost, jag hade kissat ner mig.

  SvaraRadera
 8. Åhh Jisses!!!! Jag hade varit livrädd

  SvaraRadera
 9. ha,ha.

  Jag har faktiskt också hamnat mitt i en filminspelning från fel håll en gång men de var inte så farligt om man nu inte är rädd för doktor Mugg som åker på en pruttomobil.

  SvaraRadera
 10. Jädrar vilken start på dagen - tur att det inte var så farligt som det såg ut ;-)

  Satt i morse och bläddrade i lite reklam som kommit i brevlådan. Satte nästan morgonkaffet i halsen när jag fick se goa Abbe på en fototapet - KUL!

  SvaraRadera
 11. jag älskar ditt sätt att skriva, fortsätt så. du skriver som en gud!

  SvaraRadera
 12. Jag traskade en gång för många år sedan in i filminspelningen av "Så vit som en snö". Men den sekvensen kom aldrig med i filmen.

  SvaraRadera
 13. Hej hej! Colorama gör reklam för fototapet(såg raklambladet i går). Å gissa vem man såg där, jo Abbe =) Fin var bilden också =)

  SvaraRadera
 14. jag e kar i din fina abbe!!
  jag tror du skulle gilla min favorit blogg.
  metrobloggen.se/falkman.
  mycket välskriven och rolig.

  SvaraRadera
 15. Hej hej
  jag skickar detta till alla föräldra bloggar för att i helgen ska jag i samarbete med tallink ha en tävling så en familj kan vinna en resa till östeuropa
  jag hoppas på stort deltagande å att just en familj vinner denna resa

  Mvh:Tess

  SvaraRadera
 16. haha, stackars abbepappan!

  SvaraRadera
 17. Du är inte ensam om att bli lurad, Abbes pappa.

  På lokalnyheterna på vägen hem idag var den stora nyheten att polisen satt ett kidnappningslarm igång - och så visar det sig vara en filminspelning!

  http://www.dr.dk/Regioner/Kbh/Nyheder/Hovedstadsomraadet/2009/03/06/133238.htm

  SvaraRadera
 18. Du får tänka positivt, du vaknade till rejält ;)
  Tyvärr så är det inte första gången det glöms bort att en väg har två eller flera anslutningar. Been there, done that

  SvaraRadera
 19. Sorry, det gick åt skogen med länken; den kommer igen här

  SvaraRadera
 20. "Johan falk" borde det ha varit, vi spelar in där just nu.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.