Allt är inte hat, Marcus.

00:33

Asså, jag gillar Marcus Birro. Det är inte alla som gör det, det är jag väl medveten om, men jag tycker om honom. Jag gillar att han vågar vara poet 2009. Man ska vara Idolstjärna, fotbollsproffs, pop star eller haft sex i någon dokusåpa för att vara het idag. Inte poet. Det är såå 1900-tal. Men Markus skriver fantastiskt bra poesi när han sätter den sidan till, och kan dessutom en massa om italiensk fotboll, om man nu är intresserad av det. Han sticker ut hakan och debatterar. Och dessutom ömmar jag lite extra för honom eftersom han haft en riktigt kämpig historia på vägen fram till att han för några månader sedan äntligen blev far till sin lilla Milo. Hans sätt att sätta ord på saknaden efter sina änglabarn har fått mig att gråta många gånger.

Men folk har varit elaka mot Marcus, det blir väl så när man står på barrikader antar jag. De har skrivit elaka saker om honom på hans blogg, småbröderna Schulman har drivit med honom på sitt numera nedlagda, misslyckande projekt, 1000 apor och jag vet inte allt han menar att han fått utså. Inte kul såklart.

Marcus svarar med att lägga ner sin blogg, för jag vet inte vilken gång i ordningen. Det börjar kännas lite som Thåströms avskedsturnéer en gång om året. Så långt är det väl okej.

Men nu börjar Marcus faktiskt bli lite tröttsam.

När han på Twitter mal på, drar alla över en kam och kallar oss "den stinkande bloggvärlden" och jämför bloggar (hans flickväns också antar jag) med magsjuka, tycker jag att han är ganska patetisk. Lite ynklig. Han får ta sig i kragen, skaka av sig de som hatar och se de som tycker om honom istället. Att påstå att nätet bara är hat blir utomordentligt fånigt. Här upplever jag faktiskt den raka motsatsen.

Häromdagen kom ett paket till Abbe. Det innehöll ett rör med Skittles, eller S-S-S som Abbe kallar dem eftersom det är massor av färgglada godisar med ett S på varje. Det var Freja med familj som hade skickat dem.

Vi känner inte varken Freja eller hennes föräldrar, inte mer än att jag läser deras blogg och de läser min (Freja har också hjärtfel och samma syndrom som Abbe). Jag antar att de sett när Abbe visar teckenalfabetet, och när han ska göra bokstaven S börjar prata om sina älskade S-S-S. Det räckte för att de skulle tänka på Abbe då de fick syn på Skittles när de åkte färjan till Danmark, och köpa med ett paket till honom.

Är inte det helt underbart?

Det är verkligen inte vad jag kallar för näthat. Tvärtom, kärlek. Abbe blev överlycklig och pratar varje dag om att han fått S-S-S från "Eya". Tusen miljoner tack till Freja och hennes mamma och pappa. Jag hoppas att vi får chansen att ses och tacka någon gång.Andra bloggar om , , , , ,

21 kommentarer

 1. Trött på mångkulturen? Välkommen till www.ungsvensk.se!

  http://www.ungsvensk.se

  SvaraRadera
 2. Jag tror att om man tillhör dom som har upplevt lite motgångar i livet, så får man en annan livssyn. En annan ödmjukhet liksom. Man är helt enkelt tvungen att fokusera på dom positiva bitarna för att orka..

  Och man vet hur mycket ett litet paket på posten kan göra :) Jag blev ju nästan tårögd.. Det betyder så mycket att få räknas.

  Kram till goa Abbe å hela din familj! Och till dom som skickade paketet...
  /Nina

  SvaraRadera
 3. Marcus Birro har spelat den där skivan väl länge nu. Och till slut blir man, som sagt, sådär att jamen skärp dig för fan. Lite som hans ärkefiende skulle jag tro som först deklarerar att bloggvärlden bara är ett stort skämt för att sedan starta ännu en blogg hos aftonbladet. Hallåååååå!!!
  Lite konsekvens tack. Och med motgångar och dra paralleller till Marcus Birro. Han har onekligen haft sin andel bekymmer men det också blir sådär att det finns många försonande saker här i livet. Jag har fått så mycket te och choklad i samband med sjukhusvistelser att jag har suttit i sjukhussängen och storgråtit. Näthat? Tror inte det...

  SvaraRadera
 4. Fan, vad bra du skriver. Inte för jag vet vem den här Birro är, men om du skrev om honom skulle jag gärna läsa en hel uppsats ändå. Skriv en bok. Om vad som helst.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar inte Birro, har aldrig gjort det (varken som poet eller italiensk "expert"). Det som dock stör mig, allt ovan är tycke och smak, är hans upplevda rätt att hacka, racka ned på och raljera över andra - samtidigt som han är otroligt överkänslig och börjar gråta när folk ger igen.

  Notera: det anonyma hatet och påhoppen är aldrig okej. De som hoppar på honom och hånar döda barn och annat - de kan och bör dra åt helvete.

  SvaraRadera
 6. Och jag är benägen att hålla med. Birro är ett geni i sin genre men att därifrån chikanera och idiotförklara oss andra, tycker jag är beklagligt.

  Och som någon här ovan skrev: den här skivan har gått på repeat rätt länge nu. Givetvis är nätmobberi med de personliga påhoppen oacceptabelt, it goes without saying, men jag tycker nog att Birro måste syna sig själv i sömmarna lite. Det har hållt på alltför länge nu.

  Det kanske rent av är så att Birro borde sluta att twittra också.

  Hur som helst är det sorgligt att se hur han slösar bort sin kreativa tid med spy galla över oss andra istället för att göra det han är en mästare på.

  SvaraRadera
 7. Att våga ha någon slags ambitioner kommer alltid att sticka i ögonen på några. Jag har också litterära ambitioner och testar dem då och då på min blogg, vilket ibland (extremt sällan!) har resulterat i att någon tycker sig behöva förklara att jag är skitnödig och pretentiös eller annat smått och gott. Och det kan de väl få göra. 999 av 1000 kommentarer är snälla, kärleksfulla och uppmuntrande, eller får mig att skratta. Och ärligt talat tyckte jag att uppdelningen var sådan på Birros blogg också, innan han stängde ner först kommentatorsfunktionen och sedan hela bloggen. Att säga att nätet är så fullt av hat är att fullständigt ignorera det massiva stöd som har funnits där för honom, och bara fokusera på några få som inte ger sitt.

  Jag, liksom ditt underbara exempel, har fått vänner via bloggen. Vänner jag inte känner live eller ens vet hur de ser ut. Men inte desto mindre riktiga vänner, som tänker på mig och som jag tänker på. Och de där stackarna som tycker att jag är en tönt för att jag gillar snirklande språk, de har ingenting att sätta emot det. På "mitt" nät är det kärlek som regerar.

  Och förresten, även om jag inte kommenterar så ofta - jag tycker så mycket om din blogg!

  SvaraRadera
 8. Jag vill egentligen bara instämma med tidigare talare och skicka en kram till de underbara själar som tänker på adnra, trots att deras egen vardag är nog. Borde finnas fler sådana människor.
  Tack också för en bra blogg!
  Linda.

  SvaraRadera
 9. Precis som du, Abbepappan, har jag en del till övers för Birro. Poet, krönikör och ibland är han en skarpsynt samhällsiakttagare.

  Men...poetens dilemma är kanske att det SKALL vara yvigt. Svart eller vitt. Ordet lagom finns inte. Därför är Allsång på Skansen något att hata, att kräkas över. Där massorna avtrubbas och längtar till Ullared och sina grillade foppatofflor. Eller inte. Älska allsången. Njut av den. Hylla folksjälen... nej, hur var det nu?

  Det är svårt att vara poet idag när världen inte längre är svart och vit. Eller både och. Samtidigt

  SvaraRadera
 10. Så underbart gjort. Härligt att höra om så goda människor!

  SvaraRadera
 11. Ja, det var just det. Tråkigt. Det är generellt väldigt tråkigt med människor som bara inte kan se det som är positivt utan fastnar i det negativa. Synd på en så skarp skribent. Hans fina ord drunknar liksom när det bara snackas om allt negativt hela tiden. Det finns mycket positivt och vackert i möten med andra människor, oavsett var mötena sker. Bättre att fokusera på det!

  SvaraRadera
 12. Tack! Tack för den bästa bloggen jag någonsin har läst (och let me tell you; de är inte få)! Hoppas att du och din fina familj får en underbar tisdagkväll.

  SvaraRadera
 13. Tänk vilken värld man fått se på det personliga planet under det här årets kamp och via era bloggar kring Catch22. Ni och Frejas familj har hjälpt en igenom många kamper då man sett vad ni klarat och när vi går/gått igenom nästan samma svårigheter. I allt elände med sjukhusvistelser och tunga besked finns det så mycket kärlek och vilja att stötta varandra. Synd att det ska behövas för att folk ska ta hand om varandra...

  SvaraRadera
 14. Härligt inlägg, precis det spår jag är inne på nu! Tack för ditt inlägg och för att du tipsade mig om det! Jag kan bara instämma i ditt inlägg!!

  http://tonarsmorsa.se/2009/07/07/mer-natkarlek-till-mymlan/#comment-17399

  Kram till dig, Abbe och resten av familjen! ♥

  SvaraRadera
 15. När jag fick syn på röret med Skittels på färjan så sa jag : - "Åh, där är ju Abbes favvogodis som är så svårt att få tag i"! Såg det som min plikt att förse honom med dessa läckerheter!

  Ser också fram emot att ses nån dag! Ha det bra!

  SvaraRadera
 16. Vi får inte låta dom "onda" påverka oss, vi får sprida kärlek i stället och visa att kärleken är starkare än hatet.

  SvaraRadera
 17. Ungsvensk: Hallå?!!

  Nina: Du har nog en poäng där.

  Jessika: Exakt.

  LillaBarn: :-) Tack.

  Anjo: Fan vad skönt. Man kan ha olika åsikt om något, men ändå vara helt överens.

  MonasUniversum: Just så. Rikta om energin, Marcus.

  suziluz: Visst, se det positiva istället för att negga. Helt rätt. Och du, tack.

  Linda: Visst är det fantastiskt!

  Nemo: Fan vad du är klok alltid, mannen.

  Ann-Katrin: Precis. Jag har alltid beundrat honom, men han sjunker.

  Emma Andersson: Åh! Tack. Det var väldigt roligt att höra.

  Jennifer: Vad glad jag blir av att höra att vi och Frejas familj kunnat hjälpa dig.

  Tonårsmorsa: Ja! Lite positiv energi nu! Kram tillbaks.

  Freja: Och för det är du värd en bamsekram. Hoppas jag kan få leverera den live någon gång.

  Mona: Så ska det låta!

  SvaraRadera
 18. Jag fattar inte hur jag lägger en trackback här hos dig.
  Jag ville bara tala om att jag nämnde det här inlägget inne hos mig igår kväll.

  http://evassvammel.se/?p=379

  SvaraRadera
 19. Jag har uppdaterat mitt inlägg nu, med länkar, bland annat hit, då jag tycker det är viktigt att lyfta ditt inlägg!

  SvaraRadera
 20. Kusin syster Emil8 juli 2009 kl. 23:33

  hehe jag tror att ungsvensk.se gillar att annonsera i kommentarsfunktionen vid blogginlägg som innehåller ordet hat. det är väl liksom deras tema.

  SvaraRadera
 21. Eva och Tonårsmorsa: Vad fint. Tack.

  Kusin syster Emil: Hahaha, du har nog rätt i det. De har säkert någon automatfunkion där.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.