Varför finns det inga föräldratidningar som vänder sig till pappor?

23:55

För en dryg månad sedan började jag på ett inlägg som av någon anledning aldrig blev färdigskrivet. Jag var inte helt nöjd, och det har legat bland mina utkast och jäst sedan dess. "Det där ska jag ta upp igen, det är intressant" har jag tänkt. Men så har det dykt upp någon ny tanke som fått blomma ut, och det där inlägget har blivit liggande.

Det skulle handla om föräldratidningar. Jag har funderat mycket på varför de nästan uteslutande vänder sig till den ena föräldern?

Så blossade en debatt upp i DN om föräldrasajter, bloggar och könsroller på internet, och plötsligt blev inlägget mer aktuellt än någonsin. Så here we go, jag gör ett försök att skriva klart det:

Vi har massor av tidningar och magasin på jobbet. Man har det på en reklambyrå. Dels för att hänga med på vad som händer i olika branscher, se vad konkurrenterna hittar på och för att läsa om nya trender. Men också för att ha koll på hur våra kunders annonser gör sig i tidningen.

Då och då bläddrar jag i mammatidningarna. Just det, mammatidningarna. För oavsett om de heter "Mama", "Vi föräldrar" eller "Föräldrar och barn" så kan de inte skryta med att ha speciellt mycket som vänder sig till papporna. Allt är skrivet ur mammans perspektiv. Allt. Som om föräldrar bara var av ett kön.

Jag är inte ute efter någon absolut jämlikhet, på alla tänkbara plan. Jag tror inte på det. Det är skillnad på kvinnor och män och det tycker jag att det ska få vara. Vi har olika intressen och inom somliga områden har vi olika förutsättningar. Nu snackar jag inte om löner och sånt, det är bara för sorgligt att det fortfarande inte alltid är lika lön för lika arbete bara för att vi har olika kön. Patetiskt. Men det finns saker där män är mer lämpade och andra där kvinnor är mycket bättre. Bära barn i magen, förlösa det och amma det är till exempel omöjligt för oss män, om vi nu ska snacka om något ur just föräldraperspektivet.

Men när jag läser föräldratidningarna får jag uppfattningen att papporna inte överhuvudtaget är intresserade av föräldrarollen. Inget kunde vara mer fel om du frågar mig. Jag hör ju snacket bland killkompisarna, jag märker hur stolta de är och jag ser hur det glöder i blicken på dem när de berättar om sina barn.

Nog måste det finnas manliga perspektiv på föräldrarollen att skriva om. Hur upplever männen graviditeten, att gå vid sidan om och i vissa fall se sin kvinna må dåligt? Hur är det att vara man vid en förlossning? Vad oroar sig papporna för? Hur tänker män kring uppfostran? Och ska vi ändå gå på de inrutade könsrollerna som t ex att män är mer teknikintresserade än kvinnor borde det väl gå att göra en uppsjö artiklar och tester om barnvagnar, barncyklar, spel till konsoller och datorer eller varför inte bilbarnstolar och avancerade babywatchprylar.

Varför finns det inga föräldratidningar som vänder sig till pappor? Jag är lite rädd att jag har svaret själv.

Förmodligen säljer det inte.

Andra bloggar om , , , , , ,

18 kommentarer

 1. Wow, vilket spännande inlägg! Jag fick en aha-upplevelse - det är en riktigt intressant fråga du ställer. Tänk, vilken bra marknad det måste finnas för en sådan tidning. Det vore ju för sorgligt om det är så att tidningarna inte skulle sälja. Kanske är det så.

  Kan inte någon ta tag i det här?

  Hälsningar från Susanna

  SvaraRadera
 2. Vem blir först med att starta tidningen PAPA????

  Jag kommer att prenumerera!

  SvaraRadera
 3. Det är nog samma överallt. Här i Australien heter den största tidnigen "Mother and Baby". Alla föräldratidningarna vänder sig mest till mammor här med. Jag tycker iallafall att det borde finnas en sektion i tidningen som är skriven av eller/och för pappor. Min man faller inte i den kategorin som skulle läsa den iallafall, men det finns nog en hel del som skulle göra det. Jag köpte en bok skriven av en pappa åt min man när jag var gravid med vår första knodd, men tyvärr läste han bara förordet... Men sen fick han sig världens chock när jag skulle föda. (Han missade förlossningen eftersom han låg på en bår och hyperventilerade utanför).

  SvaraRadera
 4. Du sa svaret själv. Det säljer inte. Tidigare hade tex Apoteket en hylla som hette MAN. Sålde dåligt, eftersom typkonsumenten på apoteket är en kvinna mellan 25-55 år. MAN-avdelningen byttes ut till HUD med bla deo herr och raklödder, då säljer den bättre.

  När det gäller tidningar är nog lösningen att den forfarande ska vända sig till kvinnor, för det är de som konsumerar i huvudsak, men med specifika pappa-avdelningar. Läsarbrev från pappor och kanske specialnummer som handlar om pappor.
  Om man går in i en interpressbutik med massor tidningar är det nog svårt för en del män att köpa en pappa-tidning, antagligen hamnar de runt biltidningarna eller hifi/datortidningarna. Normer styr oss medvetet och omedvetet helt enkelt.

  Gillar din blogg!
  Kram EMELL

  SvaraRadera
 5. En bra fråga och svaret är nog som du skriver att den inte säljer.

  Men för min man och far till mina barn skulle de behövas tror jag. Dels att få läsa hur andra pappor har det som har handikappade barn och hur det är att jobba mycket och ändå hinna med och orka ha en familj.

  Fast jag kom på nu att han ska få länken till din blogg för här finns det mycket för honom att läsa.

  SvaraRadera
 6. Det där är förjävla skumt, men det har varit lite samma sak på modemagasinfronten också fram tills King och gänget dök upp (ni vet de för den metrosexuelle* mannen). Men jag tror inte riktigt på det där med att det inte säljer, för jag vet att min sambo läser alla tidningar jag prenumererar på, och det är några stycken.
  Och när det gäller föräldratidningar borde dom ju verkligen ta sig i kragen och bli just föräldratidningar istället för mammatidningar. Jag tror inte att en uppdelning av mammor och pappor på tidningsstället är en bra idé, för jag tror att de kan vinna mycket på att läsa artiklar om varandras perspektiv.
  Världen är skev, så är det tyvärr...
  *det fånigaste ordet på länge

  Just det, en liten undran så här med svininfluensan runt knutarna och allt snack om vem som har förtur till vaccin och vem om inte har det. Har Abbe förtur till vaccin i och med sin diagnos? Eller har kanske hela Abbefamiljen det?

  SvaraRadera
 7. Förra sommaren blev jag tipsad om din blogg. Jag satte mig då och läste den från första inlägget. Jag kunde bara inte slita mig. Sedan dess är jag inne varje dag. Tack för att jag får vara med på en fantastisk resa med dig och din familj. Jag har dok aldrig kommenterat men kände att det var dags nu.
  Jag kan inte annat en att hålla med när det gäller föräldratidningar. HAr inte barn själv, än men förhoppningsvis inom en inte allt för lång framtid. Att vi 2009 fortfarande räknar mamman som den självklara föräldern är anmärkningsvärt och inte minst orättvist.
  Att en tidning riktad till pappor inte skulle sälja kan man ju inte veta förrän man har prövat. Fast egentligen borde inte en pappatidning behövas. Egentligen borde de tidningarna som utger sig för att vara föräldratidningar självklart vända sig lika mycket till mammor som pappor, ja till föräldrar helt enkelt.

  Hälsningar, Lisa

  SvaraRadera
 8. Hej Abbepappan! Det finns en uppenbar lösning: Jag tycker att du ska börja skriva krönikor i en föräldratidning! I Dn togs just detta upp som en anledning till bristen på "pappanärvaro" - att det är svårt att hitta pappor som vill medverka i tidningen (sen tror jag iofs att det handlar till stor del om viljan från tidningarnas sida). Hur som hels så har ju jag och många fler följt dig på bloggen i flera år. Du har uppenbarligen en gåva för att skriva om föräldraskapet som jag tror skulle kunna inspirera både mammor och pappor!

  Vänliga hälsningar
  AnnaMia

  SvaraRadera
 9. Först måste jag bara påpeka hur otroligt bra jag tycker din blogg är!

  Sen tror jag som de flesta andra att du har svaret själv - det säljer inte. Tidningsbranschen är full av pappor med makt och pengar - varför startar inte någon av dem en pappatidning...?

  SvaraRadera
 10. PS - här är en artikel om andra pappor som bloggar med lite andra länkar i. En av papporna är journalist och funderar på att starta en pappatidning...!

  http://sydsvenskan.se/inpalivet/article403391/Papporna-bloggar-febrilt.html

  SvaraRadera
 11. Nej en pappatidning skulle nog ha lika stor chans som en Svensk Damtidning för män. Inga jämförelser i övrigt.

  De "pappabloggar" som jag tittat runt på visar ju också på ett ringa intresse från det manliga släktet. Den absolut huvudsakliga andelen läsare är ju kvinnor. I alla fall de som kommenterar. Så det räcker inte att författaren är en man. Han når inte ut ändå.

  Det handlar som tidigare nämnts om könsroller. Intresset kring barn har fortfarande en stor kvinnodominans. Och det är ett litet problem i sig. Så fort något domineras av kvinnor så avtar intresset från männen. Det må vara ett yrke, en hobby eller en artist. Det är t ex helt OK för en tjej att digga AC/DC, men en kille som gillar Backstreet Boys eller Take That kommer att ses på med misstänksamhet av både killar och tjejer.

  Så en ev. tidning måste slå an rätt ton. Precis lagom någonstans mellan Kirchberger och Persbrandt. Inte en metrosexuell kulturblaska och inte en Moore light med lite bebissnack mellan utviken.

  Mansrollen håller på att stöpas om och det kommer nog att ta lite tid för den att hitta rätt. Vi får nog ha lite tålamod och inte forcera.

  SvaraRadera
 12. rabiat feminist, ej hårig och lesbisk23 juli 2009 kl. 15:29

  Jag är mest intresserad av i vilka områden utöver barnafödande (och runka bulle) som män och kvinnor har olika förutsättningar.

  Och - män och kvinnor har olika intressen? Hur menar du nu? Vilka intressen har kvinnor som inte män har och vice versa?

  Jag vet män som gillar att hugga ved och fiska, och jag vet män som gillar att sitta hemma och googla bilder på gulliga djur, och jag vet män som gillar att köpa skor. Ibland är alla dessa intressen förekommande hos en och samma man. Om du inte visste det så är även kvinnor diversifierade på samma sätt. En del av oss åker hellre och fiskar än shoppar skor, och det utan att vara det minsta lesbiska/håriga.

  Ursäkta om jag tog fokus från det du ville säga, för visst har du en poäng, om man generaliserar. Men jag är så DJÄVULSKT TRÖTT på att dessa generaliseringar rapas upp gång på gång utan reflektion. Den ojämlika situationen blir inte bättre av det, I'll have you know.

  SvaraRadera
 13. Susanna: Visst är det lite intressant.

  C: Vet du? Det lustiga är att just Mama har en liten avdelning som heter Papa. Inte så mycket att hurra för men ändå. Men de tidningar som heter något med föräldrar har inte ens det.

  LillaBarn: Åh herregud. Vilket öde.

  Emel: Jag tror kanske inte heller att en hel pappatidning skulle sälja tillräckligt, men lite mer fokus på båda föräldrarna i de tidningar som finns vore fint. Som du säger.

  Lena: :) Han är välkommen att läsa Heja Abbe i brist på annat.

  Zephie: Precis, se varandras perspektiv. Ang svinfluensan har vi inte hört något ännu. Men Abbe brukar få det vanliga influensavaccinet varje år, och RS-vaccin när han var mindre. Så jag antar att det kommer en kallelse så småningom.

  Lisa: Just så!

  AnnaMia: Jag har fått frågan några gånger (fast mest från kvällstidningarna) men eftersom jag tidigare höll hårt på anonymiteten ville de inte längre. Nu efter Kattis&Co är jag ju inte så anonym längre så vi får väl se om de frågar igen ...

  Moderna: Bra fråga. Och tack för länken.

  Erik F: Det var många bra och insiktsfulla tankar. Du har rätt, det tar nog tid.

  rabiat feminist: Det är ju lustigt att du lyckas spetsa in dig på just de små bisatserna istället för att läsa vad jag försöker säga.

  Jag kan hålla med om att det är tröttsamt med generaliseringar, men ibland måste man ta till det för att det överhuvudtaget ska gå att föra en debatt eller ett samtal. Om man alltid blir tvungen att slänga in en passus om att undantagen bekräftar regeln trasar man ju sönder varenda resonemang.

  Självklart vet jag att det finns mängder av saker som både män och kvinnor är intresserade av och att det naturligtvis finns både kvinnor och män som bryter normen för de typiska könsrelaterade intressena. Jag är inte dum i huvudet.

  Men även om du ogillar generaliseringar kan du väl knappast ha undgått att lägga märke till att om man tittar på den stora massan så har många kvinnor gemensamma intressen som inte männen har. Och tvärtom. Like it or not.

  SvaraRadera
 14. Jag har faktiskt för mig att det fanns en pappatidning för ett tag sedan men den dog nog ut, som du själv sa...det är nog för få som köper. Jag skulle inte köpa en sådan tidning i alla fall, vet inte riktigt varför. Det är inte det att jag inte är intresserad av mitt barn eller min papparoll, jag tror bara att jag mer vill vara i min sitution som den är. Njuta av nuet och lösa problemen som kommer upp själv, tillsammans med mitt barn och med dom som jag älskar. Inte överanalysera allting eller behöva läsa en hel tidning om en massa pappor som jag inte känner eller har någon relation till. Däremot behövs det definitivt en debatt om pappors rätt och hur rättslösa vi är gentemot mammorna, men inte i någon pappatidning. Nej där måste det ut i det stora.
  Jag är trött och svamlar kanske, så nu går jag till sängs. Go´natt till er alla:)

  SvaraRadera
 15. Tjockalocka länkar till en krönika i DN om detta fenomen. Intressant.

  SvaraRadera
 16. Vad härligt det hade varit att få läsa en tidning som handlar om FAMILJEN som helhet, och inte bara om mammor eller pappor. Av flera skäl. Mammor och pappor bor inte alltid tillsammans, mammor gillar inte alltid pappor utan andra mammor, mammor blir mammor utan pappor annat än som anonyma donatorer.. Vad alla har gemensamt är att när vi får barn kallar vi oss familj. Känner oss som familj. Lever som familj. Vi blir inte bara individer utan även en familjekropp. Hur den övriga delen av kroppen mår, t ex min man, påverkar mig, mitt liv och mina förutsättningar. Hur vi vuxna fixar vardagen påverkar barnen. Och så fortsätter det runt runt i vardagens underbara ekorrhjul.

  I dagens magasinsvärld tror man ibland att mamman är den som är den som sol allena ska få familjen att snurra. Den enda som är intresserad av det dessutom. Av tradition tror jag tyvärr detta stämmer, men då just i magasinsvärlden, därför tror jag inte heller vi är redo för t ex pappatidningar. Men jag tror stenhårt på bloggen som kommunikationsbärare! Och en krönika i en bred tidning. Vänta inte på att de ska ringa upp igen, välj den tidning där du får störst genomslag och erbjud dig - du gör oss alla en tjänst då!

  // Elena

  SvaraRadera
 17. Föräldrakraft är väl ganska neutral? Men då är det funktionshinderrelaterat också.

  SvaraRadera
 18. Det finns iaf en bra webbplats som vänder sig till pappor. Planetdad heter den.

  http://planetdad.se/

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.