En kät?

22:00

Mymlan har skickat mig en enkät att svara på. Och jäklar vad lång den var. Men efter mycket funderande kommer här svaret:

1. Hur länge har du bloggat?
Sedan augusti 2007. Bloggen startar i och för sig då Abbe föddes i mars 2005, men i början skrev jag retrospektivt.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv börja blogga?
Jag hade nog inte reflekterat så mycket över det innan jag själv började.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
En av de första som jag läste stora delar av och gillade var ”Ett liv i exil”. Men någon förälskelse vet jag inte om det var.

4. Hur känner du dig inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
På ett sätt tycker jag min blogg var bäst i början. Den var mer koncentrerad och fokuserad på det den skulle handla om, och jag tror jag ägnade varje inlägg mer tid då.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Oj. Det är ett gäng, men de kommer och går lite. Men femton, tjugo stycken är det allt.

6. Av de bloggare du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar/t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politikbloggar?
Det blir nog övervägande del dagboksbloggar. En och annan reklam- eller prylblogg slinker väl med då och då.

7. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om?
Det är svårt att bara välja en. Jag tror att Mymlan och jag är rätt olika, men hennes blogg gillar jag skarpt. Samma gäller Hanna Fridén och Annika Marklund. Jag vet ju inte om vi är olika eftersom jag inte känner dem, men vi lever i alla fall rätt olika liv tror jag.

8. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om?
Samma sak här, det är svårt att veta. Och svårt att välja en. Men Ulrikas blogg gillar jag och läser varje dag. Vi är ganska lika. Men ganska olika också. Kanske är Silverfisken lik mig, jag vet inte? Men hans blogg är bra. Och Masarinmamman. Har ingen aning om ifall vi är lika, men vi har en likartad situation med våra barn. Hon skriver så fint.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Både och. Min fru tycker om bloggen, men hon tycker nog att den tar lite mycket tid, tror jag.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Ja, det tror jag faktiskt. En något bättre, djupare, pretto-version av mig själv kanske. Vi får väl fråga dem. Är jag mig själv, hörni?

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränser hela tiden?
Jag tycker att jag har en gräns som funkar. Det enda namn jag använder i bloggen är Abbes eftersom den skulle handla om honom. De andra får heta storebror, mamman och så vidare. Samma gäller bilder. Bara Abbe och brorsan syns. Jag kan ju inte skriva vad som helst heller – som i en dagbok med lås – eftersom jag vet att många i min bekantskap läser.

12. Nämn några saker som du aldrig skulle blogga om och varför?
Jag vill inte hänga ut någon eller såra någon, så allt som kan göra det försöker jag avstå från.
Som jag har tänk mig bloggen så har den ett ganska tydligt tema, så det sätter också lite gränser. Så var det i början i alla fall, nu har den kanske blivit lite bredare. Kanske lite spretigare.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse tror du?
Det startade som ren terapi. Jag behövde sortera tankarna. Men så var det någon på jobbet som läste och tyckte jag skulle sprida bloggen lite. Och så började jag få beröm från folk. Det sporrade såklart, och jag upptäckte att jag kunde förmedla historier med hjälp av det skrivna ordet. En ny sida hos mig, vilket naturligtvis blev en underbar bekräftelse.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Kanske. Men hur vet man om det är sanning eller fiktion? Vilken bild vill bloggaren förmedla?

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Inte många, men några få har det blivit. Eftersom jag bloggar anonymt så blir det inga spontana kommentarer på gatan direkt. Men på 323:an på sjukhuset var det några som kom fram och frågade om jag var Abbes pappa. De hade känt igen Abbe.

16. Tror du det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Det är möjligt. Om man har svårt att sätta gränser för sig själv kan det kanske gå illa. Hur mycket tid ska det få ta? Hur hög ska ambitionsnivån vara, med tanke på prestationsångest t ex? Hur mycket ska man lämna ut andra människor ? Hur mycket ska man lämna ut sig själv? Klarar man inte att hålla en rimlig nivå på sådana här saker kan det nog vara lurigt.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar. Och isåfall: Hur har du hanterat detta?
Näe. Inte än i alla fall. Folk har varit supernälla och positiva.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Nej, det tror jag inte. Jag försöker tänka mig för. Det har hänt att jag sneat på något och skrivit något elakt o kommentarsfältet. Men så har jag tänkt efter och raderat alltihopa. Fegt? Kanske det.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Min fru har nog rätt. Det tar ganska mycket tid i anspråk. Jag har relativt höga krav på mig själv, i synnerhet eftersom att skriva är en ny disciplin för mig.

20. Tror du att du fortfarande efter två år bloggar? I såfall: Tror du att ditt bloggande förändrats då?
Jag vet inte faktiskt. Hur länge tycker folk att det är intressant att läsa om det här? Å andra sidan är bloggen en fantastisk dagbok med anteckningar från killarnas barndom. Du vet: ”ååh, man borde ju skriva ner allt roligt de säger”. Nu gör jag ju det.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Det tror jag absolut. Kolla hur media idag ofta refererar till bloggar.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Som sagt, att jag har upptäckt att jag kan berätta, så att andra vill läsa. Det är stort för mig. Dessutom har jag fått möjlighet att bena ut mina känslor kring allt som varit jobbigt de senaste tre åren.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Jag har märkt att väldigt många här väldigt mycket att berätta. Saker jag kanske inte hade fått mig till livs om jag inte börjat läsa bloggar.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.
Det hade varit kul att läsa om Annika , Ninni, Camilla, Andreas och Tonårsmorsan.

Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer

 1. Jag har faktiskt tänkt på en sak som inte fullt ut kommer fram här. Och det är att du är lätt en av de roligaste människorna jag känner.

  SvaraRadera
 2. Men oj, Ulrika. Tack för den fina komplimangen.

  Undrar varför det blir så? Jag kanske har svårare med humor när den den inte är spontan, som det kan bli IRL. Eller så är ämnet på bloggen sådant att det lyft fram en mer melankolisk och oroad Abbepappa. Men tack i alla fall. Det värmde verkligen.

  SvaraRadera
 3. Nog känner man igen dig Gupp, lite snålt med bend kanske, men då är det ju bara att ringa dig.
  Kram Klipp.

  SvaraRadera
 4. Många, men tänktvärda frågor. Jag lovar att svara så snart jag kan!
  /Ninni

  SvaraRadera
 5. Jag stjäl den här, hoppas det är okej!?
  Gillar bloggen!!!

  SvaraRadera
 6. Klipp: Skönt att höra. Men det är bajs att det inte blir något Skagen för mig i år.

  Camilla: Vad kul. Ser fram emot att läsa din enkät.

  Ninni: Tackar tackar, det blir spännande.

  Busmamman: Stjäl du på. ;.)

  SvaraRadera
 7. Har också svarat på de här frågorna, bättre sent än aldrig. ;-)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.