Men vad är det för något?

23:35

Det har varit en del snack om vårdbidrag här de senaste dagarna. Men så kom jag på att du kanske inte vet vad det är för något. Innan vi fick Abbe hade jag aldrig hört talas om det.

Underhållsbidrag hade jag hört om. Det som mamman (oftast) får av pappan (oftast) som bidrag till barnets försörjning om föräldrarna har separerat. Och vårdnadsbidrag har man ju hört om. Det som de borgerliga regeringarna inför och de socialdemokratiska river upp. Som är till för den som själv tar hand om sina barn istället för att lämna dem till en förskola till exempel.

Men vårdbidrag? Det var nytt för mig.

Så här skriver Försäkringskassan: "Vårdbidrag är en ersättning för förälderns merarbete för särskild tillsyn och vård och/eller för de merkostnader som barnets sjukdom eller funktionshinder ger upphov till."

Vid en första spontana tanke kan man tycka att det borde vara inkomstprövat. Vi kanske inte behöver pengar lika desperat som en ensamstående arbetslös mamma t ex. Så tänkte åtminstone jag till att börja med. Men vid närmare eftertanke så ändrade jag mig. Jag har ju också betalt skatt, mycket mer än den arbetslösa mamman dessutom. Och allt extraarbetet, oron och merkostnaderna drabbar ju oss precis lika mycket som henne. Oavsett vilken inkomst hon eller jag har.

Nu är jag glad att bidraget finns. För oavsett hur mycket jag älskar Abbe – hur fin, glad, charmig och världsbäst han än är – så ger han oss en väldig massa extra arbete, extra utgifter och inte minst extra oro.

Första gången vi sökte fyllde vi först i en herrans massa blanketter och skickade in dem tillsammans med läkarintyg. Sedan blev vi kallade på en intervju som tog flera timmar. Och efter några månader kom beskedet. Vi fick bidrag. Men det går ut i juli så nu måste vi söka igen, jag hoppas vi slipper mötet på FK den här gången. Nu vet de ju lite om oss och Abbe redan.

Jag vek för en liten stund sedan åtta A4-ark prydligt på mitten, stoppade dem i ett kuvert, skrev Försäkringskassans adress på framsidan och klistrade dit två frimärken med Ingemar Bergman-motiv. Nu är det bara att hålla tummarna och vänta tills FK-kvarnarna malt färdigt.

Andra bloggar om: , , ,

7 kommentarer

 1. Vilken underbar blogg, och vilken kämpe Abbe verkar vara. Hoppas ni får en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Tänkte tipsa om en tävling jag har på min blogg nu där man kan vinna ett valfritt plagg, tänkte om du ville ha chansen att vinna t ex en tröja till Abbe?
  Du kan gå i här om du vill vara med: http://ungmamma89.blogspot.com/2008/04/tvling.html eller på min blogg. /Julia

  SvaraRadera
 3. Oh dear! Vi hade heller aldrig hört talas om vårdbidrag innan Masarin föddes. Men jag håller helt med dig - både vad gäller blankettkrånglet (och här ett område där FK nog lyckats göra det omöjligt att fuska för här utreds altt mycket noga).

  Vi kanske hade lite enklare som fick ett barn med DS, nästan lite av en standard i dessa sammanhang (!) så nu slipper vi hålla på att söka om (på en herrans massa år iallafall).

  Men pengarna kommer verkligen till nytta. Och jag måste säga att allt stöd som finns kring Masarin och hans vänner gör att jag först nu verkligen förstått hävstången i att betala skatt. Hmm, bara där en mening som smakar lite nytt i munnen ;-)

  Lycka till med ansökan!

  SvaraRadera
 4. Har en dotter med diabetes. Har inför varje ny ansökningsomgång verkligen mått dåligt av alla känslor. Att beskriva allt i detalj, det som går på "rutin", men är en enorm skillnad. Att känna som om man försöker "lura" någon (och då är ändå diabetes en ganska känd sjukdom och borde hanteras enligt fk's rutiner). Andra omgången mådde jag så illa av allt att jag funderade på att strunta i den. Men så tänkte jag på min dotter och insåg att hennes liv faktiskt blir lättare av detta.

  SvaraRadera
 5. Jag hade inte heller hört talas om vårdbidrag förut!

  Men även om vi var tveksamma hur vi skulle göra, så är det självklart att har man merarbete och merkostnader så ska man utan dåligt samvete ha tillbaka lite från det man betalar skatt till.

  Man blir ju inte beviljad vårdbidrag utan anledning.
  Och utredd blir man då sannerligen :)

  SvaraRadera
 6. Apropå försäkringskassan.. var sjukskriven hela mars, betydde noll i lön i april och jag har än inte fått några pengar från fk.. däremot har jag skickat in 14 papper, pratat med 5 olika kontaktpersoner i olika orter sammanlagt 9 gånger. När tar detta slut? Aldirg?
  Förstår verkligen att ni tycker d e jobbigt..
  kram

  SvaraRadera
 7. Ja, det är helt otroligt att man med ett barn som har en svår konstaterad kronisk sjukdom behöver söka om vartannat år. Jag menar - hallå! - vad tror de ska förändras? Kronisk betyder ju att den inte kommer att läka eller försvinna!

  Jag undrar jag om det verkligen är nödvändigt pappersjobb när de har så hårt trängda resurser på FK.

  Johanna har svår barnreumatism och hon kommer inte bli frisk - punkt!

  Ja, dessa myndigheter och deras pappersiver...

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.