Kvinliga poliser. Och?

08:34

Jag har tänkt på en sak om rapporteringen från utredningen kring tragedin i Stjärnsund. I media säger man hela tiden att "42-åringen" bröt ihop och erkände då han förhördes av två kvinnliga poliser. Varför säger man det, att poliserna var kvinnor?

För att kvinnor anses vara sämre poliser och det här var unikt på något sätt? Tänk att två kvinnor klarade av det. Eller är det för att kvinnor anses vara bättre poliser, och man vill gärna lyfta fram det i media? Eller ska det föreställa någon slags smart fint? Killen har en soft spot för kvinnor, eftersom han är sjukligt intresserad av sex? Och på så sätt lyckades de lura honom? Jag undrar varför man säger att poliserna var kvinnor?

Om vi nu alla ska hjälpas åt att sträva efter ett jämlikt samhälle, är det då inte korkat att nämna folks kön i samband med deras yrkesroll? Är inte det det mest ojämlika man kan göra?

Andra bloggar om , , ,

17 kommentarer

 1. Jag tänkte exakt samma tanke när jag läste artikeln! Så totalt ovidkommande information.

  SvaraRadera
 2. Aha,så det är därför man inte sett några UFO gubbar på denna Jord för att vi inte anser det bra nog med att skriva att Aliens har setts i stan pga ovidkommande information som jämlikhet mm.Smart ju för då vet man snart inte något om allt.

  Mer knaster i bruset organisationen.

  SvaraRadera
 3. Lillasysteryster: Visst är den.

  Anonym: Jag önskar att jag förstod vad du försöker säga.

  SvaraRadera
 4. Tack för att du tog dig tid att hjälpa mig? Jag har inte fixat det ännu dock! Jag tror jag har läst det anonym skrev här ovanför 10 ggr och jag fattar inte ett dugg. Jag tror faktiskt att jag har blivit lite dummare efter att ha läst det;)

  SvaraRadera
 5. haha, jag läste det oxå flera gånger och försökte fatta, men utan framgång

  Nästa gång skriver dom såklart manliga poliser, istället för bara "poliser" när det gäller män *ironisk*

  SvaraRadera
 6. Jag kan också tycka att det är rätt onödig information att skriva ut, men sen är jag väl en sån som tycker expressen/aftonbladet är onödiga i sin helhet...
  Iaf för att komma med nån sorts tankegång om hur dom som skrev artiklarna kan ha tänkt, så är ju mordet på Engla något som har kopplats mycket till mäns våld mot kvinnor och barn (i ljuset av föregående barna- och kvinnomord). Det verkar ju onekligen som om "42-åringen" har en rätt sjuk kvinnosyn. I det perspektivet kan det väl kanske vara intressant att det var kvinnliga förhörsledare som knäckte honom?

  Eftersom jag kommenterar så sällan här, vill jag också passa på o tacka för en jättebra blogg som jag troget följer! :P

  SvaraRadera
 7. En gång läste jag en notis om att en kvinnlig polis förts till sjukhus efter att ha fått en gatsten i huvudet. Som om inte en man hade behövt åka till sjukhuset efter det...

  En annan gång tog jag mig tid att skriva till tittarombudsmannen och fråga varför de envisades med att säga att det var en "kvinnlig officerare" som varit tvungen att åka hem från sin utlandstjänst efter ett "opassande" förhållande med en tolk. Svaret jag fick var att man ville förtydliga att det inte var ett homosexuellt förhållande. Som om inte tolken hade kunnat vara kvinna. Som om det hade spelat någon roll vilket sorts förhållande det varit...

  SvaraRadera
 8. Kan inte annat än att hålla med.
  Det är ungefär samma sak som att det alltid skrivs ut när ett offer/gärningsman har utländsk bakgrund. De skriver ju aldrig "våldtäktsmannen var av svensk härkomst"...

  Tack för en mycket läsvärd blogg! Har länkat till dig, hoppas det är okej.

  SvaraRadera
 9. Precis vad jag tänkte när jag hörde samma sak om och om på nyheterna den kvällen; 42-åringen bröt ihop i förhöret med två kvinliga poliser. Konstigt att dom inte reflekterar över det själv. Jag kan inte tänka mig att dom skulle ha sagt två manliga poliser?

  SvaraRadera
 10. Precis vad jag tänkte när jag hörde samma sak om och om på nyheterna den kvällen; 42-åringen bröt ihop i förhöret med två kvinliga poliser. Konstigt att dom inte reflekterar över det själv. Jag kan inte tänka mig att dom skulle ha sagt två manliga poliser?

  SvaraRadera
 11. Jag tror på det förra, att folk tror att kvinnor är sämre i sin yrkesroll som polis och därför lyfter fram dem på det viset. Det är dåligt. Det är nästan samma sak som när man pratar om DAMfotboll, fast det här är snäppet värre.

  SvaraRadera
 12. Jag undrade också, varför?

  Känns verkligen som ovidkommande information. Eller fanns det kanske andra fakta kring dessa poliser som vi hade velat veta... Ålder, arbetsort mm.

  SvaraRadera
 13. Jag reagerade också...men som fd journalist (dock inte kvällstidning)serverar man ju det som man tror läsarna vill ha. Och om nu journalisten själv reagerade på att det var just två kvinnliga poliser tänkte han/hon väl att det skulle vara intressant även för läsekretsen.
  När jag läste det hade jag två känslor:
  Politiskt korrekt: Ah men, hur ska vi nånsin få ett jämställt samhälle om bla bla...?
  Mindre korrekt: F-n va coolt, you go girls!
  Finfin blogg förresten, jag är ny läsare.

  SvaraRadera
 14. Nåt annat som är störande är när man pratar om utmärkelser som till exempel Nobelpriset. Det känns som att diskussionerna handlar mindre om prestation (är inte allt för insatt kan jag medge) och mer om kön. "Tänk att en KVINNA ska få nobelpriset i litteratur"... Och så handlar det mer om att det är bra för att hon just är kvinna än att det är bra för att hon har skrivit en fantastisk bok. Kvinnor och män ska hyllas på samma sätt. Om en man hade skrivit boken hade det inte precis handlat om att han var man. Om man fortsätter att lägga fokus vid kön(kvinligt främst) istället för prestation, hur ska då ett jämställt tänk ens kunna etableras?

  SvaraRadera
 15. Smarta kommentarer. :)

  SvaraRadera
 16. Harlig, rorande blogg du har! Sitter har pa universitet och fallar nagra tarar... Och om poliserna haller jag fullsandigt med...!! Inte nog med att du skriver om sant som ar viktigt och beror manga, du tar jakligt fina bilder ocksa! :) Hit hittar jag garna tillbaks igen!

  Ha det sa bra!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.