Ortop-vad sa du?

22:49

Abbe och jag var ju hos ortoptisten igår. Konstig titel, ortoptist – låter som att det hade med skelettet att göra, men det har det inte. Vad gör de då? Wikipedia säger: "...undersöker, diagnostiserar och behandlar barn med glasögonbehov, ensidiga synnedsättningar (pga. olika brytningsfel mellan ögonen eller skelning)..."

Abbe träffar en ortoptist regelbundet. Det beror väl på att inom 22q11-deletionssyndromet förekommer ögonproblem i större grad än hos barn i allmänhet. Man vill hålla koll på honom helt enkelt. Det är jag tacksam för. Hittills har det varit lite svårt att genomföra hela undersökningen eftersom Abbe varit rädd för utrustningen. Men igår gick det bättre.

Kanske var det för att Abbe och jag snackat i flera dagar om vad som finns inne i maskinen man mäter ögonen med?

– Tror du det är en Barbapappa där inne?
– Mäeh. I-ee amma-aphfapf.
– Jaså inte, vem är det då tror du? Blixten?
– Mäeh. Eee-ammihhs.
– Teletubbies? Tror du det?

När maskinen kom fram vägrade han först. Men när jag tittade in i den och sa "oj!!" blev han nyfiken. Så kind mot kind med mig gick han till slut med på att kika in. En nalle mot en stjärnhimmel var vad man såg. Intressant lösning.

Sedan var det dags för den vanliga syntavlan. Fast med små pictogram istället för bokstäver. Någon plåsterlapp för ögat var det inte tal om att han skulle godkänna, så pappas hand fick duga. Abbe var jätteduktig. Det var lite roligt, för ju mindre bilderna blev desto tystare pratade han. På den nedersta raden med de minsta bilderna viskade han. Lite som hos logopeden häromdagen.

Ortoptisten tyckte att det såg ut som att Abbe skelade lite utåt. Men alla tester hon gjorde visade att det inte var så. Hon berättade att hon upplevt samma sak tidigare hos barn med Abbes diagnos och funderade på om det kunde vara en slags synvilla. Att catch-barn visar mer ögonvita in mot näsan än ut mot öronen om du förstår vad jag menar, och på så vis ser lite skelögda ut. Själv har jag aldrig reagerat på det.

Läget just nu i alla fall: inget astigmatism eller annat brytningsfel och ingen skelögdhet. Alla värden inom normalintervall, med möjligen en liten dragning åt översynthet. Välkomna tillbaks om ett år.

Bra. En sak mindre att oroa sig över. Check.

Andra bloggar om: , , , ,

6 kommentarer

 1. Tack så mycket för en fin kommentar! Jättefin lilla Abbe är! Ta hand om er!

  SvaraRadera
 2. Ja, det är aldrig lätt när man har barn med särskilda behov.

  Jag har en dotter som är svårt sjuk i barnreumatism och en son med Aspergers syndrom.

  Själv har jag fibromyalgi... livet är ibland inte rättvist.

  Men det som inte dödar en stärker en ju som bekant.

  Vad kul att ni hittade ett sätt att fixa undersökningen för Abbe. Jag har upptäckt att man blir väldigt uppfinningsrik när det gäller att kommmunicera med och underlätta för sina barn. Tur det!

  //Enastående mamma

  SvaraRadera
 3. Vad skönt att synen ligger inom normalintervallet! Vilket äventyr för en liten kille, jag fattar verkligen att han är skeptisk mot ortopdisted. Med ett sådant namn kan man inte vara annat :-)

  SvaraRadera
 4. Jaha, ögonproblem är alltså också vanligare bland barn med 22q11.
  Jag har tänkt på det med sonen faktiskt att jag msåte ta honom till en optiker, misstänker att han ser dåligt.
  Kanske något som jag kan ta upp med hans läkare i stället.

  Han är för härlig Abbe!
  Mindre bilder- mindre ljud :)

  SvaraRadera
 5. Känner igen mig här... ena sonen skelar inåt vilket upptäcktes en månad innan vi skulle emigrera till Australien. Vi har haft några intressanta besök hos ortoptisten varav det ena slutade med att han sprang ylandes genom Huddinge sjukhus entrehall. Nu går det bättre men vi kämpar på med ögonlapp och glasögon. Vilken harang det blev!
  Skönt att han slapp detta eftersom ni har så mycket annat att jonglera med Abbe-gubben!
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 6. Tumadre: Tack detsamma.

  Harriet: Huh, vad kämpigt det låter alltihop. Nej rättvist är det inte. Kämpa på.

  Lillasysteryster: Ja, eller hur?

  Malin: Nu är jag lite osäker, har du en som med 22q11 eller missförstod jag din kommentar?

  Aussikicki: Hej. Det var längesedan. Okej då vet du ju mycket väl vad jag snackar om här.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.