BVC

21:26

Ibland tycker jag nästan lite synd om dem på BVC. Jag menar, det är inte lätt att förhålla sig till ett barn som Abbe, med alla sina kontakter inom sjukvården. Jag förstår om de tycker det är jobbigt att ta beslut om till exempel vanlig vaccinering. Vågar man det utan att prata med en hjärtspecialist först?

Häromdagen var det dags för 2,5-årskontroll. "Då brukar frågor kring uppfostran vara aktuella liksom mat, tal och språk. Vi följer barnets tillväxt och utveckling". Så står det i det lilla BVC-häftet som alla får.

Samtidigt finns det nog inte så jättemånga barn som är lika noggrant utredda på ovan nämnda områden som Abbe är. BNK (Barnneuropsykiatriska kliniken), logopeder, sjukgymnast och dietist är några av de som följer honom kontinuerligt. Så det blir lite synd om dem på BVC. De ställer pliktskyldigt sina frågor, om du förstår vad jag menar. Fast de inser att de bara skrapar på ytan. Lite som att förhöra någon på tvåans gångertabell, då han just gjort högskoleprovet.

Min fru – som var där med Abbe – fick fylla i ett papper angående hans ordförråd och språkutveckling. Ungefär så här såg det ut:

Hur många ord använder barnet som ni kan förstå? Mindre än 25, fler än 25, eller fler än 50?
Hmm, fler än tjugofem är det i alla fall. Men bara som vi kan förstå. Ingen annan.

Bygger barnet meningar av tre eller flera ord?
Ja, det gör han.

Förstår barnet vad ni säger?
Jajamensan.

Oroar ni er för barnets språkutveckling? Ja eller nej?
– Eh...du...jag skriver inget svar på sista frågan.

Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer

 1. Hej, jag har följt Abbe ett tag och jag läser här dagligen. Du har ett fantastisk språk som fängslar och berör. Jag arbetar som sjuksköterska sedan 7½ år och har funderingar på att läsa till barnsjuksköterska...

  Många kramar till Abbe, kämpa på!

  En fin helg önskar jag er alla.

  / Veronica

  SvaraRadera
 2. jag hittade din blogg igår. fastnade och sträckläste från första till senaste inlägget. vilken resa ni har varit med om. tack för att ni delar med er, tårarna rann och jag log stort om vartannat. den kloka texten uppe på avdelningen kommer jag att ta med mig. vilka sanna ord.
  önskar hela familjen all lycka på den fortsatta resan. heja heja abbe!

  SvaraRadera
 3. Hej Abbes pappa & mamma!

  Är just nu inlagda på hjärtavdelning i Helsingfors inför vad vi trodde var preoperativa undersökningar inför klaffoperation, men hos oss som hos er finns även andra problem än hjärtat och vips idag blev han en tarmpatient som ska opereras på måndag morgon.

  Hjärtstatus är tydligen tillfredsställande och han "borde" klara sig flera år med sin vidöppna pulmonalisklaff.

  Tacksam givetvis för att i det här skedet slippa öppen hjärtkirurgi, men inte riktigt uppladdad för tarmoperation heller.

  Varma vinterhälsningar
  Imsa, mamma till Victor 8½ månad (Fallots tetralogi med DORV, PDA och PFO) samt diverse "multipla dysmorfier" som det så fint heter.

  SvaraRadera
 4. Ja, inte är det enkelt med språk inte. Vi har en språkförsenad 3½- åring som nu fått börja med tecken som stöd" Vi förstår honom bra och det är ju det viktigaste, men inte så många andra.
  Det viktigaste är ju att Abbe har så underbara föräldra och storebror.

  Heja familjen "Abbe"

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag är mamma till en 18 årig flicka med samma hjärfel som Abbe. Jag minns också de där konstiga BVC-besöken. Fyraårskontrollen när de skulle testas och de inte vågade ifrågasätta något alls, för avvikelserna kunde ju bero på hennes hjärtfel.... (hm, får man sämre färgseende av hjärtfel?). Men jag gick ändå dit lika regelbundet som alla andra för att känna mig som en "vanlig" mamma med ett "vanligt" barn, och de var så stöttande och peppande, tyckte hon var så duktig, berömde varenda hekto vi lyckades få henne att öka, så jag hade ändå inte velat vara utan de besöken.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.