Abbes pappa på jobbet.

20:41

Marie undrar vad jag jobbar med och hur jag trivs med det. Hon vill helt enkelt lära känna diverse bloggare lite mer och ställer därför frågan i form av en utmaning. Varför inte? Här följer en kort beskrivning om mitt jobb.

Egentligen tror jag redan de flesta vet att jag jobbar på reklambyrå, jag har ju nämnt det då och då. Det är ett jäkla roligt jobb, men förmodligen ganska annorlunda mot vad de flesta föreställer sig. Jag vågar påstå att vi tar vårt jobb på betydligt större allvar än vad man kanske gissar om man inte själv har någon kontakt med min bransch. Det sitts inte och flamsas, spånas och spottas idéer över en flaska vin, om nu någon hade en sådan vanförestälning.

Nej, ganska mycket hårt arbete krävs innan man kommer så långt att det är dags att börja hitta på idéerna för det som ska bli annonser, reklamfilm, stortavlor, webbkampanj eller vad det nu blir av det. Massor av researchande, analyserande, grävande och ifrågasättande kommer före den kreativa fasen.

Det låter kanske konstigt, men det är faktiskt en del av tjusningen med mitt jobb. För att kunna göra riktigt bra reklam för en produkt, eller tjänst, måste man kunna allt om den. Man måste veta allt om konkurrenterna, om tillverkningsprocessen och om de som ska köpa produkterna. Hur ser de ut? Hur tänker de? Och så vidare. På så vis blir man riktigt nördigt kunnig inom diverse smala områden. Skitkul.

Jag jobbar som Art Director. Det betyder att mitt ansvarsområde är formgivningen och det visuella uttrycket av reklamenheterna vi producerar. Bilder, typografi, layout och bildmanus till filmer och webb. AD:n jobbar i team med någon Copywriter som ansvarar för orden. De skrivna orden i alster som webb, annonser och annat tryckt material och de talade i film och radio t ex. Att vi har var sitt ansvarsområde betyder inte att det alltid är jag som kommer på hur en bildlösning ska vara. Eller att jag aldrig har idéer på en rubrik. Tvärtom, det blir otroligt mycket crossover när vi jobbar.

Till vår hjälp har vi projektledare som har övergipande kundansvar och som tillsammans med en planner eller varumärkesstrateg jobbar fram strategier och varumärkeskoncept. Webdirectorn behövs när vi jobbar med internetlösningar. Det finns produktionsledare som håller i kontakter med leverantörer. Då håller också i den över våra ryggar ständigt vinande piskan, för att tidplanerna inte ska haverera.

Originalare. Utan dem skulle jag inte få mycket gjort. När idéerna sitter och det är dags att göra klart t ex annonser i alla olika format som tidningarna har kommer originalarna in i bilden och tar över mitt jobb. Ofta räcker det att lämna ifrån sig en enkel skiss så fixar de till det slutgiltiga resultatet. En originalare måste ha formkänsla.

Herregud, vad långt det här blev. Som du kanske förstår stortrivs jag med mitt jobb. Även om det ofta är väldigt stressigt. Att jag var en av de tre som startade den här byrån för elva år sedan, och att jag sedan dess fått vara med om att ta emot kreativa priser både i Sverige och utomlands och utmärkelsen Sveriges Bästa Byrå vid flera tillfällen, gör inte att jag trivs sämre direkt.

Nu vet ni.

Men vad jobbar du med, och hur trivs du Mymlan, Alvas pappa, Annika, Helena och Lotten? Och Ulrika, vad säger du? ;-)

Andra bloggar om: , , , ,

9 kommentarer

 1. Jättekul att läsa då jag själv är inom samma branch. Kul att du skrev så långt och förklarligt för alla som har noll koll inom reklambranchen. Får man fråga vilken byrp det är du jobbar på?

  SvaraRadera
 2. Jättespännande att få veta vad du gör på ditt jobb! :)

  SvaraRadera
 3. Jag som innerligt hatar utmaningar och ändå alltid faller till föga och gör som jag blir åthutad, ska svara i morgon om hur det är att vara egen företagare, föreläsare, redaktör och radiopratare. (Man är om inte annat rätt trött.)

  SvaraRadera
 4. Intressant. Tack.

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar och fantastisk blogg!

  SvaraRadera
 6. Hm... jag är glad så länge jag slipper förklara vad jag gör som kreativ planner ;)

  SvaraRadera
 7. Jag har nu lytt och förklarat och på kuppen blivit ännu tröttare.

  SvaraRadera
 8. Det var ju inte så svårt.
  Så nu är jag också klar.

  SvaraRadera
 9. Marie: Jag tror du kan gissa vid det här laget. :-)

  Emmixen: Kul att du tycker det.

  Lotten: Gör som jag säger bara! ;-)

  Hosanna: Varsågod.

  Cecilia: Å. Man tackar!

  deep.ed: Kul att se dig här. Jag lovar, du slipper. Om inte utmaningen når dig så småningom...

  Lotten: Tackar tackar. Då får du vila lite nu.

  Ulrika: Spännande!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.