Ge barnen mer inflytande över SAOL.

22:04

Vårt språk utvecklas hela tiden. Varje år kommer nya ord in i Svenska Akademiens Ordlista, och varje år försvinner somliga, trötta, uttjänta gamla ord som ingen längre använder. Så långt allt väl. Språket förändras med tiden.

Men visst är det barnen – och för all del nysvenskarna – som har det mest avslappnade förhållandet till vårt språk. Det som faller sig logiskt att säga, säger man. Och det andra struntar man i. Jag fick ett strålande exempel på ett nyord av min femåring idag. Eller nyord förresten, så nytt var det kanske inte, det har funnits länge. Men det fick en ny användning.

Jag har varit i Trysil i säkert tio år i rad. Men så mycket snö som det är i år, har det aldrig varit tidigare. Allt ser annorlunda ut, vissa hus syns knappt under snön och jag har fått flytta liftkortet från bröstfickan till byxfickan i år, för att nå ner till den automatiska avläsaren.

Vi var på väg till skiduthyrningen för att fixa grejer till killarna när storebror får syn på husen, helt översnöade med drivor hängande från taken. Märkbart fascinerad utbrast han:
– Kolla det huset. Det är helt överdrivet. Allt är helt överdrivet här.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer

 1. Ja barn är ju för underbara.
  Ordet "fickla" kommer från en 2½ åring och finns nu med i SAOL.

  Det betyder "att lysa med ficklampa". Självklart!

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fickla

  SvaraRadera
 2. Barn har lätt den skönaste inställningen till ord och deras betydelse!! Så många saker som känns så självklara när de säger dem och man tänker att "ja precis så är det ju!" Fram för barn och deras språk!!!

  SvaraRadera
 3. En av mina elever sa ett ord om att göra mål - att måla!

  Så enkelt och genialiskt!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.