Nu är det inte roligt längre.

17:03

Storebror får inte behålla någonting. Han är inne på tredje dygnet nu och kräks upp allt han får i sig. Vi försöker så gott det går att åtminstone ge honom vätska, men det kommer upp det med. Jag blir så ledsen och lite rädd när jag ser honom. För några dagar sedan var han den stoltaste lilla lyckliga skidåkaren. Nu ligger han här bara – blek, svag och med läpparna fnasiga och torra – som ett litet tunt snöre, och vågar knappt dricka något. Han vet ju vad som händer, och är självklart rädd för det.

Jag är orolig för honom. Rädd att han blir uttorkad om vi inte lyckas bryta det här mönstret snart.

Min syster – tillika Abbes gudmor – är barnläkare. Det har jag ju nämnt tidigare. Jag ringde henne och fick ett "recept" på socker-/saltlösning som hon och de andra barnläkarna brukar ordinera när deras patienter inte får i sig något. Hon sa att till slut blir man ju så svag och energilös så att man blir illamående bara av det. Och då spyr man ju ju allt man häller i sig. Det gäller att bryta den onda cirkeln. Få i sig näring i form av socker, men också salt som hjälper kroppen att ta upp sockret. Och så vätska så klart.

Om du någon gång behöver, blanda så här:
1 liter vatten
6 tsk socker
1/2 tsk salt

Det är inte supergott, men inte odrickbart heller. Som sportdryck utan smak ungefär. För att motivera min kräkrädda lilla femåring, har mormor utlovat en hundring per äggkopp av lösningen han dricker. Coca Cola ger bara en krona per klunk.

Annars då? Jo, killarnas yngsta kusin L (tre år) kräktes igår, innan han gick och l sig. Sikten är en gnutta bättre. Det är inte soligt och klart, men det är första dagen man ser längre än till skidspetsarna. Men skit samma. Jag ligger illamående under täcket i underställ och fleece och huttrar.

Min fru gör samma sak.

Andra bloggar om: , , ,

11 kommentarer

 1. Jag lider så med er! Det är vidrigt att vara magsjuk i vanliga fall.. på semestern borde det vara förbjudet!!!

  SvaraRadera
 2. Nejj, vad tråkigt! Och stackars lillkillen, hoppas han får behålla vätskan nu.

  SvaraRadera
 3. Vilken semester... Så synd! Hoppas att ni mår bättre snart.

  SvaraRadera
 4. hei! Jeg ville bare komme med et tips: bland Farris Bris (som Ramlösa, men norsk, og med mindre kullsyre) og eplejuice. Da får storebror både elektrolytter (salter) og sukker, og det smaker godt. Kombiner med noen salte kjeks når han orker det. Denne "oppskriften" har fått meg igjennom salmonella, matforgiftning og magesyke... Lykke til!

  SvaraRadera
 5. Hoppas att ni kryar på er snabbt nu. Skickar krya på er kramar till er alla.

  Kram Anette

  SvaraRadera
 6. Usch stackars er! Jag lider så med er! På semestern borde man inte få vara sjuk!

  Krya på er! Hur länge stannar ni i Norge?

  SvaraRadera
 7. usch stackars er..inte vara hemma när man är sjuk..skickar en sto krya på er kram!!

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas att storebror lyckas få i sig drycken som skall vända trenden d.v.s. att han börjar att behålla det han får i sig.

  Jag önskar att alla era försvars soldater jobbar för högtryck samtidigt som ni lyckas få lite lugn och får en chans till sömn samt lite vila.

  Jag hoppas att vändningen är på väg.

  SvaraRadera
 9. Det är bara helt galet. Stackars er och stackars barnen. Hoppas äggkopps-tricket fungerar. Och hoppas ni får några fina avslutningsåk. Styrkekramar!

  SvaraRadera
 10. Ni har sådan fruktansvärd otur! Det låter som om storebror drabbats av ett rotarvirus i magsjukan, de är hemska o mina bägge barn har haft det 2 ggr, de är skoningslösa. Hoppas vätskeersättningen ger effekt. Tänker på er alla *kram och krya på er*

  SvaraRadera
 11. Hej-a Abbe & Hela Familjen!
  Stora, Stora Blogg-Kramar med förhoppning om snabbt Tillfrisknande!! Jag tänker på er och önskar att semestern slutar 'on a happy note', så ni får med er fina minnen hem också!! Nu vet jag inte hur ni ställer er till Coca Cola, men utrörd har det fungerat bra för mig och mina fem små under liknande perioder. Lycka Till!!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.