Brev från Försäkringskassan.

23:12

"Din ansökan om vårdbidrag har kommit in... bla bla... Vi räknar med att du ska få ett beslut inom tre-fyra månader under förutsättning att du har skickat in alla handlingar som behövs"

Jag kan inte låta bli att undra lite över vad de gör under tiden? Jag menar tre-fyra månader? Det är ingen panik på något sätt, Abbe har bidrag några månader till så vi ska nog få det att gå ihop. Men hur går det till? Sitter de med pannan i djupa veck i tre månader nu? Eller har de möten om Abbe som avlöser varandra under fyra månaders tid? Det är väl klart att de har högvis med ärenden som ska utredas, inte bara vårt. Men ändå.

Vidare ber de oss kontakta dem för att boka en tid där vi kan gå igenom ansökan. På telefon, hos FK eller till och med hemma hos oss. "Inför vårt samtal ber jag dig tänka på följande: • Vad behöver ditt barn hjälp med som barn i samma ålder inte behöver? • Behöver ditt barn någon extra träning eller behandling?" Och så vidare. Inte mindre än sex frågor, ganska stora frågor. Och dessutom exakt de frågor vi redan svarat på i vår ansökan.

Men vad fasen, läser de inte det vi skrivit? Uttryckte vi oss otydligt? Om vi ändå ska svara på alltihopa igen, varför ska man då lägga all tid på att fylla i blanketterna?

Alltså, jag är naturligtvis otroligt tacksam för att vi kan få det här ekonomiska stödet för allt merarbete och alla extra kostnader som Abbes funktionshinder medför. Och jag vill självklart inte bita den hand som föder mig.

Men osar det inte rätt mycket onödigt dubbelarbete ?

Andra bloggar om: , , , ,

16 kommentarer

 1. åh jag skulle kunna skriva en hel bok - eller i alla fall nästan - om Försäkringskassan men jag låter bli det, för nu.
  Hoppas innerligt att det går fortare än tre-fyra månader. Ett tips, få papper på alla beslut och det skadar aldrig att dubbel kolla allt för säkerhets skull. Lycka Till!

  SvaraRadera
 2. haha! När vi sökte vårdbidrag i Början av feb, fick vi efter en veckas tid hem papper på att ansökan kommit in, ytterligare två månader senare fick vi då det brevet om att vi ska kontakta F-kassan för att träffas! Och vi ska då gå gå igenom följande punkter os.v. Det första jag tänkte var ju också jaha men det står ju i vår ansökan. När vi väl kom på mötet så frågade jag vad de gjort med ansökan under dessa två månader som gått, då svarade damen - Ja det har legat på hyllan & samlat på sig massa damm!

  Jaha tack för den!!!!;)

  Hoppas det går fort för er. Som du skrev så säger jag likadant jag är tacksam för att det finns.

  SvaraRadera
 3. Blir ansökan godkänd så får man pengar från de att anmälan inkom försäkringskassan.
  Sedan är det som vanligt med försäkringskassan, samma papper till alla.
  Varför det tar lång tid är för att beslutsgruppen som tar beslutet träffas bara någon gång varje halvår och därför tar det så här lång tid.

  En mamma som har ett DS barn fick en gång ett samtal från försäkringskassan där den anställde frågade om hennes dotters DS hade gått över???!!!
  Vad svarar man?
  *Jo vi var just och OP bort den extra kromosomen så du kan stryka henne från vårdbidrags listan nu.
  *Vänta lite så ska jag kolla, jo de är nog kvar h*n har fortfarande sneda ögon och små händer.

  SvaraRadera
 4. Jag kan tyvärr tala om att det är lika gällande ansökan om handikappersättning (dvs det bidrag som "avlöser" vårdbidraget det år barnet fyller 19 år). Mitt ärende är just nu uppe i länsrätten, och jag hoppas och tror att de ger FK en rejäl tillrättavisning, både för det sätt de behandlat just mitt specifika ärende, samt för deras sätt att arbeta rent generellt. Dags för en omorganisering av FK måntro?

  SvaraRadera
 5. Det verkar ju lite skumt att det ska ta så lång tid. Lycka till.

  SvaraRadera
 6. Oj, det lät väldigt länge!
  Och väldigt onödigt med frågor på sådant ni redan beskrivit!

  Dessutom finns det ju redan ett belutsunderlag hos fk på Abbe sedan förra gången, så så otroligt svårt kan det ju inte vara!

  Hoppas det går snabbare och smidigare!

  SvaraRadera
 7. Vad får man egentligen för ersättning för det merarbete som försäkringskassan orsakar?!

  SvaraRadera
 8. Visst är det märkligt. Skickade in vår ansökan tillsammans emd läkarintyg. Två veckor kommer det hem brev från FK för att vi ska få ta del av det läkaren skrivit om vår dotter. Va´? Det var ju vi som skickade in intyget från läkaren från början. Man fattar inget!

  SvaraRadera
 9. Där satte du huvudet på spiken. Imorgon skall jag ha vårt samtal med FK, förstår inte vad jag kan tillägga, räcker inte åtta A4 sidor som tydligt beskriver vår vardag??
  Nej, det är bara att konstatera att FK är en lustig instans i vårt samhälle!

  SvaraRadera
 10. Nu kanske jag kastar sten i glashus här. Men blir det inte så här om en regering beslutar att ta i med hårdhanskarna för att stoppa fusket. Organisationen var nog inte slimmad innan heller men det lär ju inte ha hjälpt.

  SvaraRadera
 11. Robert:
  Det har varit så här i massor av år och har inget med hårdare tag att göra.
  Försäkringskassan är lika stelbent vilken regering vi än har.

  SvaraRadera
 12. Samtidigt som det är otroligt beklämmande att läsa alla era erfarenheter av det här, så är det faktiskt lite skönt. Det är inte vi som är konstiga alltså.

  SvaraRadera
 13. Funderar över hur det går för dem som behöver hjälp, men saknar förmågan att formulera sina behov.

  SvaraRadera
 14. På fub finns det en lathund som kan komma till nytta. Har själv sökt vårdbidrag för mina två döttrar. Det är tålamodskrävande och käns emellanåt väldigt förnedrande då man tvingas utelämna både sig själv och sina barn.
  Att de vill träffa er/telefonintervjua beror förmodligen på att de vill ha kompletterande uppgifter och för att bekräfta de detaljer ni redan lämnat. Var ordentligt pålästa o förberedda.

  länken till lathund:
  http://www.fub.se/radgivning/texter/48/

  SvaraRadera
 15. Glömde säga att de beviljade mina ansökningar. Men det tog åtta månader eftersom fk håller på att "omorganiseras".

  SvaraRadera
 16. Försäkringskassan är enligt mig sirapsbyråkratin personifierad, så vad kan man förvänta sig...

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.