Skaka mitt barn? Aldrig.

21:46

Jag läser löpsedlar, och jag läseraftonbladet.se. Pappor som skakar sina barn. Skakar dem så att de dör till och med. Och precis som alla andra, blir jag illa berörd. Både av de sorgliga historier jag läser, men också för att jag känner mig utpekad.

"Oftast en helt vanlig pappa" säger psykologen. Okej. Jag är en vanlig pappa. Men jag känner lika lite gemensamt med någon som kan skaka sitt barn till döds, som jag gör med någon som misshandlar sin fru. Det är ju också "helt vanliga män" enligt media ibland. Jag håller inte med.

Visst kan hustrumisshandlare och barnskakare komma från alla samhällsklasser. Och visst kan de på ytan vara svåra att skilja från de som inte slår och skakar. Men inte är de vanliga. De är tack och lov ovanliga. Och en viktig komponent skiljer dem från de flesta människor, nämligen förmågan att kontrollera sina känslor. Att veta var gränsen går. De saknar spärrar.

Jag förstår att man kan bli oerhört frustrerad över ett spädbarn som skriker och skriker. Tro mig, jag förstår det så väl. Men därifrån till att skaka det lilla livet. Inte lite, utan så pass mycket att barnet avlider av skadorna. För mig är det ett väldigt stort steg.

Visst höjer jag rösten onödigt mycket ibland. Och visst har det hänt att jag tagit någon av killarna lite hårt i armen. Jag är inte mer än människa. Men vanliga pappor skakar inte ihjäl sitt barn. Så det så.

Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer

 1. Så sant så. Som alltid blir jag hänförd av ditt språk, du skriver jävligt bra. Och fint.

  SvaraRadera
 2. Precis vad jag också tänkte på när jag läste artikeln. Det är fan INTE normalt att skaka sitt spädbarn. Då fattas en spärr som normalt funtade föräldrar ska ha i sig. Typiskt Aftonbladet att släta över och skydda brottslingar. Det är väl förmodligen samhällets fel i vanlig ordning.

  SvaraRadera
 3. "Barnskakningar" begås säkert av människor som inte har alla kugghjul i skallen
  Men även av vanliga pappor i ovanliga situationer.

  Som du skriver, de flesta människor har vissa spärrar, mer eller mindre starka, i sig, som hindrar dem från att slå sin fru eller barn.
  Men dessa spärrar kan sättas ur funktion, även hos vanliga människor,till exempel av berusning,missbruk, extrem livsstress(skilsmässa, arbetslöshet, ekonomisk misär),...

  Jag tror att det är farligt att säga att de som gör på ett visst sätt måste vara onda, kan inte vara mänskliga. Det gör att det lättare att skjuta ifrån sig det, att inte se hela bilden.

  SvaraRadera
 4. Yo: Tack för komplimangen.

  Mammut: Jag är orolig att Aftonbladet förenklar och skrämer upp folk lite.

  Gustaf: Kloka ord. Du har såklart rätt i det det du skriver.

  Jag hoppas inte du tolkade mitt inlägg som att jag menade att de var onda eller omänskliga, i så fall blev det fel.

  Det jag vänder mig emot är att man (åtminstone i den första artikeln i vad som verkar bli en serie) fick det att låta som något vanliga pappor gör om barnet skriker. Jag tror de kan skrämma upp folk. Ungefär som ett tag då män i princip inte kunde få jobb på förskolor eftersom alla var pedofiler. Det blir masspsykos.

  Media har ett sort ansvar för hur de presenterar saker och ting, som jag inte alltid tycker att de tar.

  SvaraRadera
 5. Gustaf:
  Jaha, och exakt varför skulle dessa anledningar du räknade upp vara bättre ursäkter att misshandla fru och/barn än ursäkter om att "hon/han förstörde familjens heder", "hon provocerade mig genom att inte städa/genom att prata med andra män/genom att klä sig som en hora o.s.v

  Att bli slagen gör lika ont oavsett vad orsaken till att förövaren slår är.
  Att bli så kränkt av den som borde skydda och värna en är lika hemskt oavsett vad orsaken till att förövaren slår är.
  Fäder som brukar våld är lika olämpliga pappor oavsett vilken patetisk ursäkt eller bortförklaring de använder sig av.

  Jag tror absolut att pappor kan vara lika bra, i vissa fall bättre föräldrar som mammor. Men så länge en man kan bli betraktad som en "fin" och "tillräckligt bra" pappa trots att han är våldsam ibland så kommer män i allmänhet aldrig att bli betraktade som lika bra föräldrar som mammor.

  BRA pappor, som aldrig skulle komma på tanken att skaka sitt barn eller slå sin fru har absolut ingenting att vinna på att försvara och urskulda de pappor som gör det.

  Själv skulle jag aldrig komma på tanken att identifiera mig med och försvara en mamma som misshandlade sina barn enbart för att orsaken var livssttress/berusning fattigdom o.s.v. Enbart för att jag är kvinna och mamma själv.

  SvaraRadera
 6. Artikeln ni läst, handlar om min systerdotter. Och jag kan informera er om att pappan är riktigt sjuk. Han sitter framför OSS, Nadines familj, och bara ljuger. Jag tar väldigt illa vid mig av att läsa allt om hennes död, sörjer för min kära syster. Men inget vi gör, säger eller önskar att vi gjort, kan få tillbaks henne...

  SvaraRadera
 7. Jannike: Just så! Jag håller med Gustav om att alla människor som brukar våld inte behöver vara onda eller omänskliga. De är sannolikt inte friska.

  Men. En bra pappa eller en bra make, det kan man aldrig vara om man slår eller skakar sina närmaste.

  Lotta: Jag är hemskt ledsen över det som hänt dig och din systers familj. Det är naturligtvis djupt tragiskt och för mig i det närmaste ogreppbart.

  SvaraRadera
 8. usch vilka idioter det finns, om man gör så mot sitt barn så är man inte normal.
  Bra blogg du har, hittade hit alldeles nyss :)

  SvaraRadera
 9. Håller med! Och klart att du med rätta känner sig utpekade när press om och om igen gör "alla män" till potentiella mördre, våldtäktsman...och skakare. Bra att bra och vanliga män höjer röst och säger ifrån.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.