Dagens tecken: 29 bokstäver.

22:01
När vi började teckna brydde vi oss inte om handalfabetet över huvud taget. Vad ska vi med det till? Abbe kan ändå inte stava, så han har ju ingen användning av bokstäverna. Logiskt eller hur?

Jo visst, men det första vår lärare på TAKK-kursen sa var att vi måste lära oss handalfabetet. Det visade sig nämligen att många av tecknen utgår från bokstäverna. Så när "vår fröken" säger "gör si och så med K-handen" eller "här använder man O-handen" så blir det lättare att hänga med. Och mer logiskt.

"Tack" tecknas till exempel genom att T-handen börjar vid munnen och förs framåt från munnen. Som ett litet T som lämnar munnen. Tack. Fint va?

Jag hoppas du kan tyda teckningarna, det är inte alltid så lätt. D – tummen in mot handflatan. I – lillfingret. L – pekfingret. P – som ett uppochnervänt H.

Fråga gärna om någon bild är oklar.

Andra bloggar om: , ,

8 kommentarer

 1. Nu sitter jag här och övar. Går väl bra att härma när man har dom framför sig, men jösses va svår att lära sig utantill.

  SvaraRadera
 2. Gud vad roligt. Vi tecknade stödtecken med min bror när jag var liten efterssom han hade inprincip konstant öroninflammation och inte hörde så bra (heter det hörde förresten? Han hör bra nu i alla fall.) Det är så roligt och se och komma ihåg när du visar upp tecknen här.

  SvaraRadera
 3. Nostalgi! Kunde handalfabetet nån gång i skolåldern men har inte använt det sen dess. Nu sitter jag här och försöker igen :)

  Tack!

  SvaraRadera
 4. Åh! Jag kom ihåg hela alfabetet från en teckenkurs på gymnasiet... lite roligt för det var i alla fall 10 år sen. :)

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Har läst ditt blogg om Abbe ett tag nu. Väldigt intressant och underhållande också. Jag har en 8½ år yngre lillebror som har Downs syndrom. Och jag är döv sedan födelsen, så i vårt fall var det aldrig något tecken som stöd. Hela familjen kunde redan teckenspråk sedan flera år tillbaka pga min dövhet pch jag var den förstfödda barnet. Tycker det är ett rikt språk och alla borde ha nytta av det. Man vet aldrig när man möter någon som använder sig av tecken. Räcker bra med handalfabet för att göra sig förstådd om man inte kan teckenspråk. :)

  SvaraRadera
 6. Jag är riktigt fascinerad av teckenspråk! Jag läste en kurs i gymnasiet och har funderat på att läsa till tolk. Men nu blev det lärare istället, men drömmen finns fortfarande kvar! :)

  SvaraRadera
 7. Vad bra att du tog med hela handalfabetet! Kunde det när jag var liten, och tycker det är kul att kunna göra sig lite förståd. Jag pluggar till logoped, så vi kommer dessutom att lära oss en del tecken som stöd.

  Jag är otroligt fascinerad av din blogg. Den är vacker!

  SvaraRadera
 8. Anonym: Håller med till hundra procent.

  Cicci: Ah, ett öronbarn. Jag har blivit det nu vid 40.

  Monika: Det kommer nog tillbaks rätt lätt om man kunnat det en gång. Eller?

  Emma: Grymt!

  Camilla: Ja det känns faktiskt lite som ett privilegium att få lära sig det.

  Maria: Det är aldrig för sent. Och med lärarutbildning i botten så...

  Karolina: Blivande logoped? Så bra. Tack för berömmet. Vacker blogg. Jo jag tackar. :-)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.