TAKK-kurs, lektion två.

22:19

Visste du att man använder lite fler än etthundrafemtio (150!) muskler – ända nerifrån magen och upp till strax under ögonen – för att tala?

När man använder tecken behövs inte tillnärmelsevis så många muskler. Och eftersom det är färre, och större muskler som jobbar, ställer det mindre krav på finmotoriken, som ibland kan vara sent utvecklad hos en del barn. Det är bland annat därför som tecken är ett bra komplement till tal för barn med vissa diagnoser.

I kväll har jag lärt mig hur man tecknar Mac. Samma tecken som äpple så klart.

Andra bloggar om: , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Jag har en liten ängel på jobbet nu (arbetar på en gruppbostad) som håller på att lära mig sina stödtecken. och det är helt otroligt vad vår komunikation har förbättrats, och en massa missförstånd och konflikter slipper vi nu. Tyvärr jobbar jag bara extra där eftersom jag pluggar, så ibland hinner man glömma, men hon är envis, hon är den bästa läraren som jag någonsin haft. Mer välriktat skäll eller mer beröm har jag aldrig fått från någon pedagog.
  lev väl

  SvaraRadera
 2. Jag har amerikanska vänner och de lär sina barn att stödteckna, trots att det inte finns några handikapp i bilden. Tydligen är det vanligt i södra delarna av USA.

  Dom har en 1-årig son som är en hejare på att teckna fram vad han vill!

  SvaraRadera
 3. Hej, ville bara berätta att jag tippsat om din blogg (på min sambos blogg).

  http://frokenida.blogspot.com/2008/02/heja-abbe.html

  SvaraRadera
 4. Jag har utmanat dig på min blogg. Vore himla kul om du ville anta den, då jag är nyfiken på vad du sysslar med.

  SvaraRadera
 5. Vad gäller sällsynta dagen så har de grupper både på MySpace och Facebook, om man känner för att synliggöra dem :-)

  SvaraRadera
 6. Hej Abbes pappa och hej systeryster (från julibarn -06)
  Jag är logoped och tecknar med mina barn. Storasyster slutade teckna vid 18 mån och började prata, lillebror är 18 mån nu och inte så på gång med pratet. Däremot tecknar han massor- tänk så frustrerad han skulle ha varit utan TAKK. Tack!

  SvaraRadera
 7. Ullton: Vad härligt. Kämpa på med tecknen.

  Lillasysteryster: Coolt. Vi hade hört talas om det så innan vi fick kontakt med logopeder och andra köpte vi en bok om Baby Signs från USA. Men det blav lite knasigt visade det sig eftersom deras tecken inte är samma som våra.

  Robert: Vad kul. Tackar!

  Marie: Taget.

  OT: Ja jag har sett det. Bra att du nämnde det så andra kan titta in där.

  Karinko: Ja verkligen. Det är inte dumt det här med TAKK.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.