Hamna.

23:06

Häromdagen lyssnade jag på Morgonandakt på P1. Jag vet att det låter lite besynnerligt för er som känner mig, men så är det. Det var en av de där tidiga morgnarna i bilen på väg till flygplatsen för att flyga till Stockholm och jobba. Och det var en fin predikan som liksom drabbade mig på något vis. Den handlade bland annat om ett speciellt ord, ett ord som klibbade sig fast vid mig.

Tydligen utlyste Sydsvenska Dagbladet för fem år sedan en tävling där det gällde att kora svenskans vackraste ord.

Vann gjorde ordet "hamna".

Men är det så fint då, när det det finns ord som sommarvind, smultron, understundom och dagsmeja? Jo, jag tycker det. För mig blev det alldeles extra starkt när jag började tänka lite på det. Det blev en extremt nedkokt version av Emily Pearl Kingsleys "Välkomen till Holland".

Hamna. Plötsligt befinner jag mig på en plats dit jag inte köpt biljett, dit jag inte visste att jag skulle. En plats som kan överraska, inspirera eller skrämma, en plats som kan förändra livet.

Hamna. Helt oförhappandes är jag en del av ett sammanhang jag aldrig funderat speciellt mycket över. Far till ett barn vars liv till en början hänger i en smärtsamt skör tråd, en liten människa vars framtid är svår att sia om. Hjärtebarnsfar. Pappa till ett barn med handikapp.

Hamna. Också i betydelsen "komma i hamn". Att kasta ankar och känna tryggheten. Att angöra bryggan. För någon är det att försonas med tillvaron, för andra är det att hitta modet. Abbe hamnade hos mig, hos sin mamma och hos sin bror. Han fick inte välja själv, men det är min övertygelse att hans hemmahamn känns trygg och säker.

Hamna. Känn på det.

Andra bloggar om , , , , ,

23 kommentarer

 1. Hamna

  Ja just hamna

  Du säger det så fint.

  det kan säga och betyda så mycket.

  när man har varit ute på stormigt hav att få hamna i lä och få känna ro i en hamn kan kännas som ett himmelrike.

  Om vi har sagt något vi ångrar till den / de vi älskar allra mest och straxt därefter hamna i famnen den vi älskar allra mest och få stanna kvar där vi för en stund sedan har råkat hamna känns i hjärtat.

  Jag är glad att Abbe "hamna" hos just Er där Abbe hör hemma och mår han allra bäst.

  SvaraRadera
 2. Tack för dessa tankar... De talade till mig... Hoppas att även du hittat en hemmahamn, på samma sätt som Abbe och Storebror...

  SvaraRadera
 3. Åååh! Jag sitter här med morgonkaffet och ryser med tårar i ögonen. Du trollar med ord så man blir helt snurrig.

  Så fint skrivet.

  SvaraRadera
 4. Det är ett vackert ord med många bottnar. Din beskrivning ger mig värme i bröstet som kommer räcka hela dagen. Ända fram till och med mötet med Special pedagogiska skolmyndigheten ikväll. Tack!

  SvaraRadera
 5. Helt otroligt oväntat vackert. Jag ryser!

  SvaraRadera
 6. Men så kan du väl inte göra - här sitter jag med tårar i ögonen på jobbet. Så vackert och tänkvärt! Du gjorde min dag! Hoppas att du får en likadan.

  SvaraRadera
 7. heja abbes pappa! du är bäst, och just därför hamna abbe hos er. det finns en mening med det mesta.

  SvaraRadera
 8. Ibland är det som hela livets delar bara hamnar på oväntade ställen och sätt och sen märker man att man själv hamnat där med. Riktigt hamnat.

  Också jag är glad att Abbe hamnade hos er och ni hos Abbe.

  (Och att jag hamnade på "Heja Abbe - bloggen)

  Fint skrivet Abbe-pappan!

  SvaraRadera
 9. Ännu en gång, grymt bra skrivet. /M

  SvaraRadera
 10. Läs gärna mitt inlägg idag och säg vad du tycker: http://cpmamman.blogspot.com/2009/03/ett-lopp-utan-mal.html

  SvaraRadera
 11. Din text kring ödet att Abbe hamnat hos er behövde jag i denna stund. Kämpar på i ovissheten med vår dotter Clara, knapp i Lund men drog även med sig RS därifrån som blev till lunginflammation...som man inte har tillräcklig väg uppför som det är. Världens goaste kämpe hamnade hos oss och vi hoppas att snart för komma i hamn hemma i en vardag utanför sjukhusets väggar. Kram på er som föräldrar. Abbe verkar ha hamnat i en kärleksfull miljö.

  SvaraRadera
 12. Jag håller med övriga, du skriver så fint och inspirerande, tack!

  SvaraRadera
 13. Vem ska vinna mobilen???

  SvaraRadera
 14. Fantastikst vackert, tack ska du ha!

  SvaraRadera
 15. Och svenska språkets vackraste ord hamnade i den vackraste av texter.

  SvaraRadera
 16. Det är så himla kul att läsa din blogg. Du beskriver så vackert och jag tror att flera med mig håller med om att du skriver på ett sätt som verkligen träffar en rakt i hjärtat. Man har lätt för att känna igen sig och just detta inlägg om "hamna" ja det fick mig till tårar.

  SvaraRadera
 17. Hm, "hamna", fina tankar. och kanske är ordet en bra förklaring till varför folk gillar din blogg =)

  SvaraRadera
 18. hej klart du vill va med å vinna lite kläder till abbe?
  kika in bloggen hur lätt som helst eller hur!?

  SvaraRadera
 19. Har aldrig tänkt på det på det sättet förut. Men, det är så rätt.

  SvaraRadera
 20. Tack alla. Utan er hade jag slutat skriva.

  SvaraRadera
 21. Har aldrig tänkt på ordet hamna på det sättet förut - fint! //En annan abbe-förälder där ute

  SvaraRadera
 22. jag tycker sinnesfrid är det finaste ord som finns.
  Hej då från Gullan!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.